Annonce
Sønderborg

Så må gassen godt sive fra Kværs

Borgere i Kværs er bekymret for kommunens plan om at bygge et stort biogasanlæg ved landsbyen og har samlet underskrifter i mod. Men et politisk flertal har nu banet vejen for Nature Energy. Foto: Timo Battefeld
Et flertal i byrådet minus Dansk Folkeparti har vedtaget den lokalplan, der skal give plads til et stort biogas anlæg trods lokal modstand. Den grønne omstilling tvinger os til det, lyder det samlet fra tilhængerne.
Annonce

Sønderborg: Det kan godt være, at sagen om et biogas anlæg ved Kværs nu er politisk afsluttet, men gassen var bestemt ikke gået af ballonen i byrådssalen, da sagen onsdag blev debatteret og en lokalplan vedtaget. Modstanden var således til både at føle og høre, da Stefan Lydal (DF) fremlagde sin modstand ledsaget af klapsalver fra tilhørerne.

- I vil sikkert helst høre, at vi nu på den anden side af folketingsvalget og Jan, der ikke er blevet valgt, fortryder og stemmer for. Men det gør vi ikke i Dansk Folkeparti. Vi lytter til folk og deres bekymringer. Og vi lytter også til Project Zero-visionen, der siger, at omstillingen skal ske med borgerne og ikke i mod. 200 sider med høringssvar viser, at Kværs er en dårlig placering. Det kan ikke bære det trafikalt. Glansager ligger fint, og her ville Aabenraa planer med biogas i Kliplev være bedre. Der kan jo trækkes rør til Sønderborg, så vi også får gavn af den grønne energi, sagde Stefan Lydal blandt andet.

Annonce

Nødvendigt

Men DF stod ene med holdningen i byrådssalen:

- Kværs synes måske, at vi har 28 klimatosser i byrådet. Jeg anerkender, at et biogasanlæg kan fylde godt op i landskabet, men vi må også erkende, at den grønne omstilling er her. Solceller og havvindmøller skaber heller ikke jubel, men det er alt nødvendigt, sagde Venstres Tage Petersen, som også fik samme melding med fra partikollegaen, Peter Hansen:

- Vi har haft to klimavalg, og Sønderborg har taget de 17 FN Verdensmål til sig. Det er en hård proces. Jeg har også stået i forsamlingshuse og mødt modstanden, men vi skal nå målet om at være 100 procent CO2-neutrale i 2019.

Aase Nyegaard (Fælleslisten) påpegede, at Project Zero faktisk ikke er politisk skabt i 2007, men født af visionære borgere.

- Og jeg bider mærke i, at Nature Energy vil gøre alt for at mindske gener med lugt og larm, tilføjede hun.

Annonce

Lytte til faglighed

Slesvigsk Parti stemte også for lokalplanen, der nu kan bane vej for anlægget:

- Vi anerkender bekymringerne, men lytter også til fagligheden i dette. Vi vil følge op på de negative konsekvenser, men vi skal have kursen mod 0'et, sagde Dieter Jessen.

Rikke Lock Harvig(S) var helt på linje:

- Hver indsigelse er nøje vurderet. Modstand gør indtryk, men vi skal den grønne omstilling og tage ansvar. Vi skal muligheder frem for begrænsninger. Det er ikke altid solen skinner og vinden blæser, så biogas er det tredje ben i den grønne retning.

Borgmester Erik Lauritzen(S) glædede sig over, at landbruget også er med.

- Uden landmændene når vi ikke i mål med den grønne omstilling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes, og baråbningstider udvides i fase 4  

Esbjerg

Skole, gymnasium og fodboldklub sender hundredevis af unge i selvkarantæne: Mundbind kan være på vej til skolerne

Annonce