Annonce
Sønderborg

Så må gassen godt sive fra Kværs

Borgere i Kværs er bekymret for kommunens plan om at bygge et stort biogasanlæg ved landsbyen og har samlet underskrifter i mod. Men et politisk flertal har nu banet vejen for Nature Energy. Foto: Timo Battefeld
Et flertal i byrådet minus Dansk Folkeparti har vedtaget den lokalplan, der skal give plads til et stort biogas anlæg trods lokal modstand. Den grønne omstilling tvinger os til det, lyder det samlet fra tilhængerne.

Sønderborg: Det kan godt være, at sagen om et biogas anlæg ved Kværs nu er politisk afsluttet, men gassen var bestemt ikke gået af ballonen i byrådssalen, da sagen onsdag blev debatteret og en lokalplan vedtaget. Modstanden var således til både at føle og høre, da Stefan Lydal (DF) fremlagde sin modstand ledsaget af klapsalver fra tilhørerne.

- I vil sikkert helst høre, at vi nu på den anden side af folketingsvalget og Jan, der ikke er blevet valgt, fortryder og stemmer for. Men det gør vi ikke i Dansk Folkeparti. Vi lytter til folk og deres bekymringer. Og vi lytter også til Project Zero-visionen, der siger, at omstillingen skal ske med borgerne og ikke i mod. 200 sider med høringssvar viser, at Kværs er en dårlig placering. Det kan ikke bære det trafikalt. Glansager ligger fint, og her ville Aabenraa planer med biogas i Kliplev være bedre. Der kan jo trækkes rør til Sønderborg, så vi også får gavn af den grønne energi, sagde Stefan Lydal blandt andet.

Nødvendigt

Men DF stod ene med holdningen i byrådssalen:

- Kværs synes måske, at vi har 28 klimatosser i byrådet. Jeg anerkender, at et biogasanlæg kan fylde godt op i landskabet, men vi må også erkende, at den grønne omstilling er her. Solceller og havvindmøller skaber heller ikke jubel, men det er alt nødvendigt, sagde Venstres Tage Petersen, som også fik samme melding med fra partikollegaen, Peter Hansen:

- Vi har haft to klimavalg, og Sønderborg har taget de 17 FN Verdensmål til sig. Det er en hård proces. Jeg har også stået i forsamlingshuse og mødt modstanden, men vi skal nå målet om at være 100 procent CO2-neutrale i 2019.

Aase Nyegaard (Fælleslisten) påpegede, at Project Zero faktisk ikke er politisk skabt i 2007, men født af visionære borgere.

- Og jeg bider mærke i, at Nature Energy vil gøre alt for at mindske gener med lugt og larm, tilføjede hun.

Annonce

Lytte til faglighed

Slesvigsk Parti stemte også for lokalplanen, der nu kan bane vej for anlægget:

- Vi anerkender bekymringerne, men lytter også til fagligheden i dette. Vi vil følge op på de negative konsekvenser, men vi skal have kursen mod 0'et, sagde Dieter Jessen.

Rikke Lock Harvig(S) var helt på linje:

- Hver indsigelse er nøje vurderet. Modstand gør indtryk, men vi skal den grønne omstilling og tage ansvar. Vi skal muligheder frem for begrænsninger. Det er ikke altid solen skinner og vinden blæser, så biogas er det tredje ben i den grønne retning.

Borgmester Erik Lauritzen(S) glædede sig over, at landbruget også er med.

- Uden landmændene når vi ikke i mål med den grønne omstilling.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Efter møgår: Pressesky modekoncern tjener igen styrtende med penge

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Forventer kæmpe efterspørgsel: Stender Gruppen på vej med yderligere 220 boliger

Erhverv For abonnenter

For varm laks og for gammel røget makrel gav en sur smiley og bøder på i alt 30.000 kroner: - Vi har strammet op

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Kultur

Det bliver Suspekt: Kløften er klar med fire nye navne

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Tønder For abonnenter

Gunner har bøvlet med kommunen i over fire år: Nu er stengærde alligevel ikke til fare for trafikken

Sønderborg

Iskold festival trak mange mennesker til: Kunstnere skar, savede og huggede kunst frem i is

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

Annonce