Annonce
Nordtyskland

Så må jøder igen frygte for deres liv og sikkerhed

I Flensborg udartede en pro-palæstinensisk demonstration i weekenden sig  til en kortvarig tumult. Foto: Heiko Thomsen.
Efter antisemitiske demonstrationer er stemningen blandt de jødiske borgere i Slesvig-Holsten trykket. Mange er direkte bange, hvis deres religiøse tilhørsforhold er offentlig kendt.

FLENSBORG: Kampene mellem israelere og palæstinensere påvirker også hverdagen for jøder i grænselandet. Her har der været demonstrationer mod den israelske politik, men også optøjer og højlydt antisemitiske tilråb.

- Folk føler ikke bare et alment ubehag. De er bange, specielt hvis de er engagerede i deres lokalsamfund, og omgivelserne ved, at de er jøder, fortæller Walter Blender, der er formand for de jødiske menigheder i Slesvig-Holsten til mediehuset SHZ.

Han beskriver situationen som en krig på tre fronter. Modstanderne er nynazister, arabere med antisemitiske fordomme – men også en udefineret, underliggende modvilje mod alt jødisk i samfundets bredere lag.

Annonce

1800 medlemmer

De ni jødiske menigheder i Slesvig-Holsten har tilsammen omkring 1800 medlemmer. Blender understreger, at der er særdeles delte meninger om situationen i Mellemøsten og israelsk politik blandt de troende jøder i Slesvig-Holsten. Men en ting er alle enige om:

- Ingen stat har ret til at affyre raketter mod andre. Det gælder, uanset om det så blot er en enkelt eller tusinder, som dem Hamas for øjeblikket affyrer mod Israel, siger Blender.


De er bange, specielt hvis de er engagerede i deres lokalsamfund, og omgivelserne ved, at de er jøder.

Walter Blender, formand for de jødiske menigheder i Slesvig-Holsten.


Israel er derfor i sin gode ret til at forsvare sig selv.

Han mener, Tyskland har reageret alt for sent på det jødehad, der er blevet importeret fra den arabiske verden. Det fremgår, når der bliver sat lighedstegn mellem jøder og den israelske stat.

- De seneste dages antisemitiske episoder er virkelig heftige. Her er der nogle mennesker, der misbruger Tysklands gæstfrihed, mener Walter Blender.

Mandag fejrede blandt andre den jødiske menighed i Elmshorn i det sydlige Slesvig-Holsten højtiden Schawout, der markerer Guds overrækkelse af Toraen på Sinai-bjerget. Stemningen var trykket.

Annonce

Sikkerhed øget

- Vi benyttede også sammenkomsten til at informere om sikkerhedsforanstaltninger. Blandt andet handlede det om, hvordan man forholder sig i tilfælde af angreb på åben gade, eller hvis man uforvarende havner midt i en demonstration, beretter menighedens formand, Alisa Fuhlbrügge, til mediehuset.

Af hensyn til medlemmernes sikkerhed har jøderne i Elmshorn set sig nødsaget til at holde adressen på deres forsamlingslokale hemmelig. Politiet dukker regelmæssigt op for at garantere de troendes sikkerhed. Ved mandagens festligheder var der således to betjente til stede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

22-årige Katarina var solgt første gang hun sad bag rattet i en bus:  - Det var fedt og overvældende pludselig at styre sådan et kæmpe køretøj

Annonce