Annonce
Indland

Så mange ulovlige våben bliver forsøgt smuglet ind i retten

Flere gange om måneden bliver der i sikkerhedskontrollen i Københavns Byret fanget våben. Fire andre retter i Danmark har en ligende kontrol. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Hver dag finder vagter ved retterne våben, som folk forsøger at tage med i salen. Forsøget med lufthavnslignende kontrol ved indgangen udløber til nytår. Avisen Danmark erfarer, at det bliver forlænget.

Annonce

Kontrol: På overfladen var det en ikke usædvanlig sag om forældremyndighed, der kørte i fogedretten i Københavns Byret. Moderen til barnet var dog ikke mødt op. Det var i stedet moderens far. Men med sig ind i lokalet havde morfaren ikke blot taget fuldmagten, der bemyndigede ham til at tale sin datters sag - han havde også lagt en oversavet jagtriffel og seks patroner ned i sin pose, som han helt uhindret havde kunnet vandre ind i retslokalet med uden at blive kontrolleret på nogen måde.

Kort inde i retsmødet trak han riflen op, skød, ladede, skød, ladede...

Da han havde brugt sine seks patroner, var hans datters eksmand, modparten i sagen, så hårdt såret, at han kun overlevede, fordi han fik hurtig lægehjælp. Eksmandens advokat var død på stedet.

Det skete den 16. september 2014. Et lille år senere var der på grund af netop den tragiske hændelse indført kontrol på forsøgsbasis i byretterne i København, Aarhus, Aalborg, Frederiksberg og Glostrup. Forsøget blev i 2016 forlænget til udgangen af 2017. Og ifølge avisen Danmarks oplysninger bliver det også forlænget til at gælde i 2018. Det ønsker Domstolssstyrelsen dog ikke at bekræfte:

"Det er Domstolsstyrelsens bestyrelse, der afgør, om retternes sikkerhedskontrol skal fortsætte. Den beslutning er ikke truffet endnu. Derfor kan ingen sige, om ordningen fortsætter," skriver Domstolsstyrelsens presseafdeling til avisen Danmark.

Her er der adgangskontrol, sådan foregår det, og det bliver der fundet

1)Københavns Byret Man skal tømme lommerne, ens taske bliver gennemlyst, og man går gennem en metaldetektor. Vagterne er interne, men laver også kontoropgaver, når de ikke er vagtsat i kontrollen.

Antal personer, der blev kontrolleret i de første tre måneder af 2017: 21.509

Samlet antal fund: 425

Heraf ulovlige genstande: 8

Politianmeldelser: 02)Retten i Glostrup

Man skal tømme lommerne, ens taske bliver gennemlyst, og man går gennem en metaldetektor. Indtil for cirka et år siden blev taskerne gennemsøgt manuelt. Vagterne er fra et privat firma.

Antal personer, der blev kontrolleret i de første tre måneder af 2017: 21.417

Samlet antal fund: 527

Heraf ulovlige genstande: 6

Politianmeldelser: 63)Retten i Aarhus

Man skal tømme lommerne, ens taske bliver gennemlyst, og man går gennem en metaldetektor. Retten i Aarhus har to lokationer, og i starten var der manuel gennemsøgning af tasker det ene sted. Nu er der scanner begge steder. Har faste vagter i kontrollen, som er ansat af retten.

Antal personer, der blev kontrolleret i de første tre måneder af 2017: 13.481

Samlet antal fund: 249

Heraf ulovlige genstande: 11

Politianmeldelser: 104)Retten i Aalborg

Man skal tømme lommerne, ens taske bliver gennemlyst, og man går gennem en metaldetektor. I starten blev tasker gennemsøgt manuelt. Vagterne i kontrollen er ansat af retten.

Antal personer, der blev kontrolleret i de første tre måneder af 2017: 10.489

Samlet antal fund: 342

Heraf ulovlige genstande: 3

Politianmeldelser: 05)Retten på Frederiksberg

Man skal tømme lommerne, ens taske bliver gennemlyst, og man går gennem en metaldetektor. Vagterne i kontrollen er ansat af retten.

Antal personer, der blev kontrolleret i de første tre måneder af 2017: 18.354

Samlet antal fund: 399

Heraf ulovlige genstande: 47

Politianmeldelser: 1

Annonce

Som i en lufthavn

I dag er der ikke stor forskel på at møde op i byretten i København og Københavns Lufthavn - eller i nogle af de andre fire retter med adgangskontrol. Lommerne skal tømmes, uret skal af, bæltet skal af, overtøjet skal af, og tasken, lommeindholdet og overtøjet bliver gennemlyst, mens det kører på et lille transportbånd gennem en maskine. Hvis man alligevel udløser bip, når man går gennem den mandshøje metaldetektor, bliver man tjekket med en håndholdt metaldetektor.

Kontrollen er effektiv. Avisen Danmark har talt med det personale, som bemander kontrollen i Københavns Byret, og her er meldingen, at der hver dag bliver fundet våben - mest knive, men også for eksempel strømpistoler. Lovlige lommeknive, skruetrækkere og lignende bliver leveret tilbage, når borgeren forlader retten igen, mens ulovlige våben bliver konfiskeret, og personerne, der har medbragt dem bliver meldt til politiet.

Det bliver bakket op af tal. De fem retter skal indrapportere en gang om måneden til Domstolsstyrelsen, hvad de finder i kontrollerne. Avisen Danmark har fået adgang til indrapporteringerne fra de første tre måneder af 2017. Og alle stederne, København, Aarhus, Aalborg, Glostrup og Frederiksberg, bliver der gjort "fund" mellem 65 og 187 gange om måneden - heraf op til 18 ulovlige genstande. I alt blev der i de fem retter fundet 75 ulovlige genstande i første kvartal af 2017.

Domstolsstyrelsen vil "af sikkerhedsmæssige årsager" ikke give mere detaljerede oplysninger om fundene.

Annonce

Kniv gemt ved benet

Det vil retspræsident i Retten på Frederiksberg, Christian Lundblad, gerne. Det er den ret, der suverænt har registreret flest ulovlige genstande.

- Det lyder meget pænt med Frederiksberg, men vi dækker også Tingbjerg og Nordvest i København, så vi har dagligt retssager, der involverer bandemedlemmer. Vi finder typisk knive, også knive der ligesom er skjult i kreditkort. Tåregas. Jeg husker ikke, at vi har fundet skarpladte skydevåben. Vi oplever dog også, at folk vender om, når de ser, at der er adgangskontrol, så det her handler også om, hvad vi ikke finder. Jeg er sikker på, at man vil kunne finde ting og sager, hvis man i udvalgte sager gennemsøger buskadser omkring retten. Men vi finder også genstande i forbindelse med fogedsager f.eks. Sager hvor folk er i udkanten af, hvad de synes er behageligt at medvirke i. Det var jo netop sådan en sag, der var med til at udløse, at vi har kontrol, siger han og henviser til drabet og drabsforsøget i september 2014 i fogedretten i København.

- Vi har også mange psykisk syge, mange der ikke er inden for normalområdet. Jeg havde selv for nylig en sag med en psykisk syg mand, der var anklaget for at slå en politibetjent, hvor vi efterfølgende fik at vide, at han var ankommet til retten med en stor dolk ved benet. Det kunne have resulteret i hvad som helst, hvis vi ikke havde haft kontrollen, siger Christian Lundblad.

Han siger, at årsagen til at Frederiksberg har registreret langt flere ulovlige genstande er, at de tidligere har vurderet for meget som værende ulovligt. Også hvis en håndværker møder op med en kniv eller en skruetrækker, han skal bruge på sit arbejde senere på dagen.

- Vi er nu ved at nærme os de andre retters måde at registrere på, siger han.

Annonce

Mere rolige retter

I Retten i Aarhus er administrationschef Rasmus Foged lige som retspræsidenten på Frederiksberg stærkt tilfreds med den faste kontrol.

- Det giver rigtig god mening at fortsætte den. Vi kan jo se, at vi faktisk finder en del ting. Det har gjort en stor forskel i forhold til, hvor sikkert det føles at færdes i retten for alle - ansatte, advokater, vidner og tilhørere. Ofte er det vidner, der oplever det mest utrygt at være i retten, og det at de ved, at der ikke sidder andre i retten med våben betyder meget. Politiet fortæller også, at de føler sig meget mere trygge ved at komme i huset. De kan være bekymrede for, at gerningsmænd har venner i salen, der har ulovlige genstande.

- Det har i det hele taget betydet, at huset er blevet mere roligt. Der er mindre støj på gangene, fordi man møder vagter allerede ved indgangen til huset. Det har en præventiv virkning i forhold til, hvordan folk opfører sig.

På Frederiksberg oplever retspræsident Christian Lundblad også den bredere effekt.

- Vores indledende bekymring var, at flere vagter kunne være med til at tilspidse situationer, men det er det helt modsatte vi oplever. Kontrollen bliver også en positiv modtagelsessituation, som får folk til at føle sig velkomne i et trygt og sikkert hus.

Adgangskontrollerne i de fem retter er i øjeblikket finansieret af opsparede midler i Domstolsstyrelsen - de koster 11-12 millioner kr. om året samlet.

- Det kan vi jo ikke fortsætte med. Jeg har en forventning om, at der bliver truffet foranstaltninger til en varig løsning i løbet af 2018. Jeg kan ikke forestille mig, at vi kommer til at gå tilbage til ikke at have fast kontrol igen, siger Christian Lundblad.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes, og baråbningstider udvides i fase 4  

Esbjerg

Skole, gymnasium og fodboldklub sender hundredevis af unge i selvkarantæne: Mundbind kan være på vej til skolerne

Annonce