Annonce
Kolding

Så skal der spares igen: Lidt mere ukrudt, lidt flere huller i vejene, lidt flere grimme vejskilte

Politikerne skærer en million kroner af asfaltkontoen næste år, hvorefter der er 18,2 millioner kroner tilbage. Så der vil ikke blive lappet så mange huller i vejene, som der kunne have været. Foto: Søren Gylling
Så har politikerne i teknik- og klimaudvalget gjort deres del af arbejdet med at barbere kommunens serviceudgifter ned. Det kommer til at kunne ses og mærkes på veje, fortove og stier.

Kolding: Trafikanterne og fodgængerne i Kolding kommer til at kunne både se og mærke, at Kolding Kommune næste år og de følgende tre år skal skære millionvis af kroner af serviceudgifterne for at genoprette kommunens historisk dårlige økonomi.

For der kommer til at være lidt flere huller i vejene, lidt flere grimme og ødelagte vejskilte, lidt flere flækkede fliser, lidt mere ukrudt og langt græs i de grønne områder og langs vejene og flere ødelagte læskærme ved busstoppestederne, som ikke bliver ikke erstattet med nye.

Det er nemlig nogle af de besparelser, som et flertal i teknik- og klimaudvalget nu har udpeget for at gøre deres del af arbejdet med at indfri de krav, som Venstre, DF, S og R stiller i en stor spareaftale for 2020 og årene frem. Udvalgsflertallet har fundet besparelser på sit budget for 4,36 millioner kroner i 2020, og besparelsen vokser til 8,42 mio. kr. årligt i løbet af de næste tre år.

- Vi er rigtig ærgerlige over situationen, for vi er et af de udvalg, der har haft et budget, som er blevet overholdt. Men vi bliver bare nødt til at være fælles om at råde bod på de budgetoverskridelser, der har været i andre udvalg, siger udvalgsformand Jakob Ville (V).

Annonce

Budgetaftalen

  • V, S, DF og R har indgået en budgetaftale, som betyder store blokbesparelser på kommunens serviceudgifter fra 2020.
  • Aftalen indebærer, at alle udvalg skal spare 2 procent på serviceudgifterne svarende til i alt 80 mio. kr. i 2020. Fra 2021 skal der spares 2,5 procent. Dertil skal der effektiviseres med årlige 0,5 procent fra og med 2021.
  • Dermed er der skåret i alt 160 mio. kr. af kommunens serviceudgifter fra 2023.
  • Desuden skal der spares 10 mio. kr. på ledelse og administration, og derudover mangler primært skoleområdet og socialområdet at udmønte/indhente tidligere besluttede besparelser/underskud.
  • Kommunens samlede serviceudgifter er ca. 4 mia. kr.

Busserne fredet

Politikerne har ikke slavisk fulgt de 16 spareforslag, som by - og udviklingsforvaltningen har lagt frem for dem. På nogle områder er besparelserne gjort lidt mindre, på andre lidt større - og alt i alt har udvalgsflertallet sparet 400.000 kroner mere, end den store budgetaftale kræver.

- Vi har korrigeret beløbene lidt for at sikre, at vi har lidt luft til uforudsete udgifter såsom mere sne eller ødelagte armaturer som følge af lynnedslag, forklarer Jakob Ville, som gentager, at "vi går meget op i at holde budgettet i vores udvalg".

Udvalgsformanden er tilfreds med, at foreslåede besparelser på den kollektive trafik er opgivet, fordi det ville have medført nedlæggelse af busruter.

- Det er vi bare ikke med på, siger Ville.

Udvalgsflertallet har også nedjusteret forvaltningens foreslåede besparelser på veje, stier og p-pladser og til gengæld skruet op for besparelserne på det grønne område.

- Skaden ved at drosle lidt ned for græsslåningen er knap så stor, som når vi sparer på asfalten, for det øger risikoen på forsikringsskader. Det er dumme penge at spare, siger Ville.

SF's Hans Holmer står ikke bag besparelserne, men kommer med sit eget budgetforlag.

Renhold af Koldings midtby bliver også ramt i sparerunden. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce