Annonce
Aabenraa

Så sker det endelig: Dronningen besøger Genforeningsparken

Dronningen lagde blandt andet vejen forbi Storetorv, da hun i september 2015 besøgte Aabenraa. Denne gang gælder besøget den nye genforeningspark ved Folkehjem. Arkivfoto Søren Gylling
Når dronning Margrethe den 13. juni besøger Sønderjylland, lægger hun blandt andet vejen forbi Folkehjem - ganske som hendes farfar gjorde i 1920. Genforeningsarrangement forsinket i et år.

AABENRAA: Det hele var timet og tilrettelagt i 2020. Dronning Margrethe skulle have været med til at fejre 100-året for Genforeningen i Sønderjylland - blandt andet med et besøg i den nye genforeningspark foran Folkehjem.

Det satte corona-epidemien som bekendt en stopper for, men nu gennemføres besøget så i stedet den 13. juni i år.

Dronningen følger samme rute ned gennem Sønderjylland, som hendes farfar gjorde den 10. juli 1920, og der er sat en halv time til tre kvarter af til et stop ved Folkehjem.

Annonce

- Programmet er ikke klar i detaljer endnu, men dronningen skal selvfølgelig se Genforeningsparken, og så tænker vi, at hun også skal ud på balkonen, som jo har en stor historisk betydning i forbindelse med Genforeningen, fortæller Simon Faber, der er projektleder for genforeningsarrangementerne i landsdelen.

Det var nemlig her, den sønderjyske rigsdagsmand H.P. Hanssen i november 1918 kunne fortælle sønderjyderne om den kommende afstemning, der blev grundlaget for landsdelens genforening med Danmark.

- Sidst dronningen stod på denne balkon var der en kedelig parkeringsplads, men nu er der jo en flot genforeningspark, understreger Simon Faber.

Coronaen lurer stadig

Borgernes muligheder for at se og vinke til dronningen under besøget, er stadig lidt usikre. Faktisk bliver forsamlingsforbuddet udendørs helt ophævet to dage før - nemlig den 11. juni, men det forudsætter naturligvis, at corona-epidemien ikke udvikler sig i negativ retning.

Dronningen får blandt andet mulighed for at se den nye genforeningspark, når hun besøger Sønderjylland den 13. juni. Foto: Aabenraa Kommune

- Heldigvis har Folketinget vedtaget en genåbningsplan, ellers kunne vi slet ikke tilrettelægge et arrangement som dette. Men de forskellige kommuner, der får besøg af dronningen denne dag, har flere scenarier liggende i skuffen, så vi kan klare både medgang og modgang i epidemien, siger Simon Faber.

Travlt program

Dronning Margrethe indleder sit sønderjyske besøg den 13. juni ved den gamle grænse ved Fredenshøj nord for Christiansfeld, hvor hendes farfar, Kong Chrstian den 10., red over grænsen den 10. juli 1920.

Bagefter er der festgudstjeneste i Haderslev Domkirke, inden turen går videre til Folkehjem i Aabenraa.

Efter besøget i Aabenraa fortsætter dronningen til Dybbøl Banke, hvor der var stor fest under kongebesøget i 1920.

Dagen afsluttes med  i Alsion i Sønderborg med taler og underholdning.

Selv om forsamlingsforbuddet udendørs er ophævet den 13. juni, når dronningen kommer, er der stadig løse ender, når det gælder meget store begivenheder. Der kan for eksempel komme nogle retningslinjer, der indebærer, at borgere, der vil opleve dronningebesøget, skal deles i forskellige sektioner, så alle ikke bare kan gå rundt imellem hinanden.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce