Annonce
Aabenraa

Så står omstridt hegn færdigt: - Men der vil sikkert være svin der svømmer eller løber forbi

Mandag blev de sidste meter af vildsvinehegnet sat op ved Sofiedal til ære for pressen. Foto: Timo Battefeld
Mandag formiddag blev de sidste meter af det omstridte vildsvinehegn sat op nær grænseovergangen ved Sofiedal. Projektet har vist sig at være markant billigere end ventet.

Sofiedal: Efter ti måneder står der nu et komplet vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse.

Under stor pressebevågenhed mandag formiddag blev det allersidste fag sat på det i alt 68 kilometer lange hegn. Det skete nær grænseovergangen ved Sofiedal, og det halvanden meter høje stålhegn skal nu være med til at holde den afrikanske svinepest ude af Danmark og væk fra de danske svinebesætninger.

- Målet med det her er jo i sidste ende, at der ikke er nogen vildsvin i Danmark. Men vi skal også være indstillet på, at der indimellem vil være et mindre antal her i landet, for hegnet gør det ikke alene. Der vil garanteret være vildsvin, der svømmer over Flensborg Fjord eller løber forbi et sted, siger Naturstyrelsens skovrider Bent Rasmussen, der har været projektchef for byggeriet.

Annonce

Ny teknologi

Vildsvinehegnet er blevet bygget af Fredericia-virksomheden SER Hegn. Til Ritzau forklarer direktør Henrik Hallenberg Rasmussen, at man kunne gøre det 30 millioner kroner billigere end nummer to tilbudsgiver, fordi man tog ny teknologi i brug. Virksomheden har udviklet en maskine, der driver jernpælene halvanden meter i jorden med gps-teknologi.

- Så hvor to mand før kunne nå 40 pæle med en dagsproduktion, så kan en mand nu sætte 130 pæle, siger han til Ritzau.

Kan holde Danmark fri

Indsatsen med vildsvinehegnet suppleres med muligheden for at nedskyde vildsvin hele døgnet. Det blev tilladt fra sommeren 2018, og det har ifølge Bent Rasmussen været et vigtigt redskab.

- Den samlede indsats betyder, at vi er gået fra omkring 100 vildsvin i Danmark til mellem 30 og 40 på et år. Vi er ret sikre på, at vi med kombinationen af vildsvinehegn og nedskydning kan holde Danmark fri eller i hvert fald nede på et fåtal vildsvin, siger Bent Rasmussen.

Fødevarestyrelsens direktør, Esben Egede Rasmussen, glæder sig over, at hegnet nu står færdigt.

- Det er en vigtig dag. Sagen er jo den, at hvis der bliver fundet afrikansk svinepest i Danmark, så har vi det, og så lukker vi ned for svineeksporten. Det vil gå ud over en milliardforretning og mange arbejdspladser, siger han.

Foruden Naturstyrelsens indsats indeholder den samlede strategi mod afrikansk svinepest også overvågning af vildtfoderpladser og kampagner, der skal opfordre folk til at lade være med at smide fødevarer i naturen. Forarbejdede fødevarer som eksempelvis pølser kan nemlig indeholde den såkaldte ASF-virus.

Billigere end ventet

Naturstyrelsen kunne i øvrigt fortælle, at etableringen af vildsvinehegnet er blevet markant billigere end forventet. Oprindeligt blev der sat 80 millioner kroner af til projektet, men den samlede pris lander snarere på 45 millioner kroner.

- Vi kan endnu ikke sige, præcis hvor vi lander, men det bliver i den størrelsesorden. Dertil skal så lægges udgifter til drift, siger skovrider Bent Rasmussen.

Den lavere pris skyldes primært, at Naturstyrelsens rådgiver havde regnet med, at selve etableringen af hegnet ville koste 55 millioner kroner.

- Dér fik vi et bud på 33 millioner kroner, så der har vi jo sparet mange penge. Der har hele tiden været tale om overslag, for der er ingen af os, der før har lavet et hegn af den her kaliber og størrelse. Så der har været en rummelig bevilling fra Folketinget, og de penge går jo så tilbage i statskassen, siger Bent Rasmussen.

Der er etableret 20 permanente åbninger i vildsvinehegnet, hvor der er Schengen-grænseovergange og større krydsende vandløb. Her vil Naturstyrelsen forsøge at hindre vildsvin i at komme ind i Danmark med andre midler, som eksempelvis lugte. Naturstyrelsen opsætter i den kommende tid vildtkameraer for at følge, hvilke dyr der passerer hegnet, og effekten af skræmmemidlerne.

Det var en vigtig dag for fødevarestyrelsens direktør, Esben Egede Rasmussen. Foto: Timo Battefeld

Skovrider i Naturstyrelsen, Bent Rasmussen, har været projektchef for byggeriet af vildsvinehegnet. Foto: Timo Battefeld
Vildsvinehegnet har skabt debat, og det kunne ses. Pressen mødte talstærkt op fra både de store, landsdækkende kanaler og tyske medier. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ansatte er dybt skuffede over lukning af Danfoss-fabrik: Jeg troede fandeme, det var løgn

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

EfB

EfB lejer svensk forsvarsspiller i Malmö

Danmark For abonnenter

Smittede patienter: Kirurgs hudlidelse kan have kostet Henrik fra Fanø hans nye hofte

Danmark

Hudsygdom kan være skyld patienters infektioner: Nu er kirurgens allergi blevet fastslået

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];