Annonce
Aabenraa

Så står omstridt hegn færdigt: - Men der vil sikkert være svin der svømmer eller løber forbi

Mandag blev de sidste meter af vildsvinehegnet sat op ved Sofiedal til ære for pressen. Foto: Timo Battefeld
Mandag formiddag blev de sidste meter af det omstridte vildsvinehegn sat op nær grænseovergangen ved Sofiedal. Projektet har vist sig at være markant billigere end ventet.

Sofiedal: Efter ti måneder står der nu et komplet vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse.

Under stor pressebevågenhed mandag formiddag blev det allersidste fag sat på det i alt 68 kilometer lange hegn. Det skete nær grænseovergangen ved Sofiedal, og det halvanden meter høje stålhegn skal nu være med til at holde den afrikanske svinepest ude af Danmark og væk fra de danske svinebesætninger.

- Målet med det her er jo i sidste ende, at der ikke er nogen vildsvin i Danmark. Men vi skal også være indstillet på, at der indimellem vil være et mindre antal her i landet, for hegnet gør det ikke alene. Der vil garanteret være vildsvin, der svømmer over Flensborg Fjord eller løber forbi et sted, siger Naturstyrelsens skovrider Bent Rasmussen, der har været projektchef for byggeriet.

Ny teknologi

Vildsvinehegnet er blevet bygget af Fredericia-virksomheden SER Hegn. Til Ritzau forklarer direktør Henrik Hallenberg Rasmussen, at man kunne gøre det 30 millioner kroner billigere end nummer to tilbudsgiver, fordi man tog ny teknologi i brug. Virksomheden har udviklet en maskine, der driver jernpælene halvanden meter i jorden med gps-teknologi.

- Så hvor to mand før kunne nå 40 pæle med en dagsproduktion, så kan en mand nu sætte 130 pæle, siger han til Ritzau.

Kan holde Danmark fri

Indsatsen med vildsvinehegnet suppleres med muligheden for at nedskyde vildsvin hele døgnet. Det blev tilladt fra sommeren 2018, og det har ifølge Bent Rasmussen været et vigtigt redskab.

- Den samlede indsats betyder, at vi er gået fra omkring 100 vildsvin i Danmark til mellem 30 og 40 på et år. Vi er ret sikre på, at vi med kombinationen af vildsvinehegn og nedskydning kan holde Danmark fri eller i hvert fald nede på et fåtal vildsvin, siger Bent Rasmussen.

Fødevarestyrelsens direktør, Esben Egede Rasmussen, glæder sig over, at hegnet nu står færdigt.

- Det er en vigtig dag. Sagen er jo den, at hvis der bliver fundet afrikansk svinepest i Danmark, så har vi det, og så lukker vi ned for svineeksporten. Det vil gå ud over en milliardforretning og mange arbejdspladser, siger han.

Foruden Naturstyrelsens indsats indeholder den samlede strategi mod afrikansk svinepest også overvågning af vildtfoderpladser og kampagner, der skal opfordre folk til at lade være med at smide fødevarer i naturen. Forarbejdede fødevarer som eksempelvis pølser kan nemlig indeholde den såkaldte ASF-virus.

Annonce

Billigere end ventet

Naturstyrelsen kunne i øvrigt fortælle, at etableringen af vildsvinehegnet er blevet markant billigere end forventet. Oprindeligt blev der sat 80 millioner kroner af til projektet, men den samlede pris lander snarere på 45 millioner kroner.

- Vi kan endnu ikke sige, præcis hvor vi lander, men det bliver i den størrelsesorden. Dertil skal så lægges udgifter til drift, siger skovrider Bent Rasmussen.

Den lavere pris skyldes primært, at Naturstyrelsens rådgiver havde regnet med, at selve etableringen af hegnet ville koste 55 millioner kroner.

- Dér fik vi et bud på 33 millioner kroner, så der har vi jo sparet mange penge. Der har hele tiden været tale om overslag, for der er ingen af os, der før har lavet et hegn af den her kaliber og størrelse. Så der har været en rummelig bevilling fra Folketinget, og de penge går jo så tilbage i statskassen, siger Bent Rasmussen.

Der er etableret 20 permanente åbninger i vildsvinehegnet, hvor der er Schengen-grænseovergange og større krydsende vandløb. Her vil Naturstyrelsen forsøge at hindre vildsvin i at komme ind i Danmark med andre midler, som eksempelvis lugte. Naturstyrelsen opsætter i den kommende tid vildtkameraer for at følge, hvilke dyr der passerer hegnet, og effekten af skræmmemidlerne.

Det var en vigtig dag for fødevarestyrelsens direktør, Esben Egede Rasmussen. Foto: Timo Battefeld

Skovrider i Naturstyrelsen, Bent Rasmussen, har været projektchef for byggeriet af vildsvinehegnet. Foto: Timo Battefeld
Vildsvinehegnet har skabt debat, og det kunne ses. Pressen mødte talstærkt op fra både de store, landsdækkende kanaler og tyske medier. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Annonce
Aabenraa For abonnenter

23-årig fængslet i ny sønderjysk narkosag: Mistænkes for salg af kokain for mere end 200.000 kroner

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år: - Min verden gik fuldstændig i sort

Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Haderslev

Flere blev blitzet: Bilist kørte 150 km/t på hovedvej

Haderslev

Byråd skal beslutte sig for en naturnationalpark - og det er i sidste øjeblik

Haderslev

Stor udrykning: Brand i ældre kvindes bryggers fik beredskabet i aktion

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Sydjylland For abonnenter

Forening kalder muslimer undertrykkende og klager over, at imamer ikke vil snakke med dem - men de undlod at ringe til sønderjysk imam, fordi han 'ikke var toneangivende nok'

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Varde For abonnenter

Vild udvikling: Det er igen blevet kanon at skyde med kanoner i Hæren

Billund For abonnenter

Hvornår skal man kunne få hjælp af det offentlige? 36-årige Lisbeth har sklerose og må klare sig selv - og det slider

Esbjerg For abonnenter

Håbløst gravearbejde i gågade rykkes: Julehandel kan foregå i rolige rammer

Annonce