Annonce
Aabenraa

Sådan bruger Arwos dine ekstra tre kroner

Underjordiske vandbassiner som dette,  er et eksempel på et overløbsbygværk, der kan være med til at  hindre, at spildevand og regnvand blandes sammen i forbindelse med kraftige regnskyl. Arkivfoto: Katrine Becker Damkjær.
Arwos fik i marts lov til at hæve afgiften på spildevand med tre kroner per kubikmeter. Pengene skal i første omgang bruges på at måle, hvor der løber mest spildevand ud i vandløb.
Annonce

AABENRAA: Politierne var ikke helt enige, men det endete med, at Arwos i foråret alligevel fik lov til at hæve vandafledningsafgiften fra 42,45 kroner til 45,45 kroner per kubikmeter.

De ekstre tre kroner, som forbrugerne nu skal betale for hver kubikmeter spildevand, de udleder, skal i første omgang bruges på at måle præcis, hvor der sker overløb i kloaksystemet.

Formanden for Arwos, Jens Wistoft, fortæller, at bestyrelsen har vedtaget en plan, der skal skabe det fulde overblik over, hvor det går galt, når der sker overløb i forbindelse med kraftige regnskyl.

Disse overløb kan betyde, at regnvand og spildevand blandes sammen, og at der kommer  spildevand ud i vandløbene og efterfølgende ud i havet.

- Når vi har fået kortlagt alle vores overløbsbygværker, så vi præcis ved, hvor de største overløb sker, så kan vi plukke de lavthængende frugter først, forklarer Jens Wistoft.

Det betyder nemlig, at Arwos så kan koncentrere investeringerne der, hvor de kan hindre de mest voldsomme overløb.

Annonce

Usikkert

Indtil videre er der i vid udstrækning blevet investeret ud fra nogle beregninger i stedet for konkrete målinger.

Men det kan være svært at beregne, da man ikke ved præcist, hvor store mængder regn, der er faldet præcis hvornår, eller hvor meget spildevand, der er er løbet ud i åerne fra en bestemt kilde.

- Der er meningen, at det her skal resultere i, at vi har en plan klar i december for, hvor vi skal gribe ind for at få det maksimale ud af det, forklarer Jens Wistoft, som sidder i byrådet for Venstre.

Nogle af hans byrådskolleger var lidt henholdende med at give Arwos lov til at hæve taksten i marts i år. Taksten for 2020 var nemlig allerede godkendt af byrådet i efteråret 2019.

Annonce

Større behov

Men i mellemtiden havde det vist sig, at behovet for at investere i kloaknettet var større end oprindeligt forudset.

Desuden er der lagt loft over, hvor meget priserne må stige på vandafledning i årene fremover. Derfor var det en hastesag at få godkendt den ekstra prisstigning på tre kroner.

En børnefamilie udleder i snit omkring 150 kubikmeter spildevand om året. Prisstigningen på tre kroner betyder derfor, at det skal af med yderligere 450 kroner årligt i vandafledningsafgift.


Når vi har fået kortlagt alle vores overløbsbygværker, så vi præcis ved, hvor de største overløb sker, så kan vi plukke de lavthængende frygter først.

Jens Wistoft (V), formand for Arwos.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Politiet efterlyser 30-årig kvinde

Annonce