x
Annonce
Mad og drikke

Sådan får du fut i din yakitori

Binchotan-kul er lette, kiloprisen høj og de brænder hedt og længe. Foto: Michael Bager

Hård strålevarme er det afgørende element i en yakitori, og den kan du lave på flere måder. Brug et bål eller din almindelige grillstarter plus tænger, en lille haveskovl og gerne en stor madpincet, når du skal arbejde med de varme elementer.

Binchotan er bedst

De japanske binchotan-kul er i særklasse gode og særklasse dyre. De brænder længere og efter sigende ved en højere temperatur. Det bekræftede håndflade-testen under madlavningen - de er smukke, hvide og hotte!

Køkkenskriveren købte ind på nettet hos firmaet Yes Chef, og kullene kom dagen efter med Post Nord. De billigste koster 100 kroner kiloet og blev anbefalet af manden i telefonen til eksperimentet, men velhavere kan købe kul til kilopriser på 300 kroner. Men hvis Paul Cunningham kan bruge de billige i køkkenet på Henne Kirkeby Kro, kan køkkenskriveren også.

Harald Nyborg-kul virker

Briketter kan man finde alle steder, trækul kun få. Køkkenskriveren greb en tre-kilos pose til 30 kroner hos den lokale Harald Nyborg-butik (10 kilo koster 80), og de er lette at tænde binchotan-kul op med. De brænder dog ikke så længe, og der lå dog også en briket i posen, Harald altså …

KISS-modellen tager tid

KISS-modellen (keep it simple, stupid) er at sætte fire stykker brænde i pyramide på dit bålfad og tænde op med småkviste og aviser - lad det brænde ned og skovl de varme stykker over i din yakitori. Fordel stykkerne alt efter, hvor du vil have varmen. En stor pincet er også god til det. Processen tager en times tid, men kullene holder ikke længe.

Rene hænder

Rengøring er afgørende. Hold kød og grønt langt fra hinanden i køkkenet, vask hænder ofte, og tænk dig om, når du mixer grillspyd i forhold til kødsaft. Logistikken er vigtig, så gør maden klar inden døre, sæt på køl i bakker og tag ud efterhånden, som du griller - ude ved grillen er der nok at tænke på. Tænk størrelse i forhold til den varme flade, du kan arbejde på. Spyd kan lægges på skrå for at få mere længde, men så er der plads til færre.

Et lille tip

Når grillen er lille, og tilberedningstiden skal være kort, skal emnerne også være små. Mellemrum giver mere stegeskorpe, og et tip er at sætte et stykke forårsløg eller anden fast grøntsag i spyddets ender - dermed kan du holde kødstykkerne i en bestemt vinkel over gløderne, hvor de ellers vil tippe rundt.

Test, test, test ...

Test det hele grundigt, inden du bænker familien eller inviterer gæster (og hav måske en gasgrill i baghånden). Man kan også lægge et par mursten i en transportabel grill og putte binchotan-kul i midten, og det er heller ingen skam at lægge en lille grillrist over og lægge spyddene på dem. Bambus-pindene skal i øvrigt ligge i vand en lille halv times tid, så de ikke bliver brændt på grillen.

Den dyre løsning

Yakitori-grillen i Røde Kors-udgaven blev varm under bunden, men ikke nok til at signere køkkenskriverens havebord fra Bilka. Men sæt gerne en flise eller bordskåner under for en sikkerheds skyld. Firmaer som Yes Chef og Sousvide.dk forhandler yakitori eller konro-griller herhjemme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce