Haderslev: I 14 år har SønderjyskE spillet i Superligaen. Men efter et nederlag til FC Nordsjælland onsdag d. 11. maj er det slut, og holdet skal spille i 1. division fra næste sæson.
Haderslev Fodbold (HFK) er moderklubben bag SønderJyskE, og med over 1000 medlemmer er det Jyllands næststørste klub efter Lysing. HFK får blandt andet sine midler gennem det arbejde, som klubbens mange frivillige udfører på Sydbank Park, når SønderjyskEs mandskab spiller. Der står mellem 120 og 150 frivillige HFK'er nemlig for at grille pølser, for salg i salgsboden, for bannere, flag og meget andet.
Og selvom SønderjyskE rykker ned, fortsætter det arbejde som hidtil. Det siger Claus Friis Dall, formand for HFK.
- Jeg vil tro, at setuppet bliver nogenlunde det samme. Det kan være, at det bliver en anelse mindre. Det antal salgsboder, vi har, vil være det samme, men det kan være, at der er nogle enkelte kampe, hvor udebaneafsnittet lukker, hvis der ikke kommer så mange udebanefolk. Det gjorde vi for eksempel i kampen mod FC Nordsjælland. Der lukkede vi udsalgsboden, fordi der kun var syv udebanetilskuere.
- Så det bliver en meget lille justering i nedadgående retning, men ikke noget, der betyder noget på den lange bane.
Mindre tryk på
Ifølge Claus Friis Dall har der altid været et højt tilskuergennemsnit til SønderjyskEs kampe, også dengang de spillede i 1. division.
Derfor forventer han ikke, at behovet for frivillige hænder ændrer sig markant.
- Der skal jo være samme sikkerhed som nu, der skal være folk til at vise rundt, og folk der griller pølser. Der kommer måske lidt mindre tryk på. Men om der skal vendes 250 eller 150 pølser, skal det stadig være én mand, der skal gøre det. Han har lidt mere travlt, når det er 250, men ellers gør det ikke nogen forskel for antallet af vores frivillige på stadion.
Nedsat kontingent
Mange spillere i HFK har nedsat kontingent, fordi de er frivillige. Sådan vil det blive ved med at være, selvom der potentielt kan være lidt færre muligheder for at være frivillig på Sydbank Park.
- Hvis man hjælper fire gange om året, får man rabat på sit kontingent. Og det, der sker her, er, at vi har Bierfesten, som kræver 150 mand, vi har et Haderslev Cup her i pinsen, hvor vi skal bruge folk til 500 vagttjanser og flere andre ting, vi laver i løbet af året. Så Superligaen er bare én af tingene. Det vil sige, at man snildt kan få sine krydser. Der bliver ingen forskel, siger Claus Friis Dall.
- Det overordnede budskab fra mig er, at det ikke får betydning for vores medlemmer. For vores økonomi er ikke bundet op på det her. Skulle der ind imellem være brug for 10% færre frivillige, er det ikke noget, der påvirker økonomien overhovedet. Vi har grundlæggende set en meget sund økonomi.
Claus Friis Dall er desuden håbefuld på SønderjyskEs vegne:
- Nu har vi et år i 1. division, og så er vi klar igen i Superligaen i 2023.