Annonce
Danmark

Sådan gør andre: Assens skal skylle tomme glas - det skal København ikke

Så skrabet er Nutellaglasset, når Otto Hansen smider det i den grønne spand. Det ville være fint i Københavns Kommune, men I Assens skal det være skyllet, så der stort set ikke er rester tilbage, er det ikke muligt, så skal det smides i dagrenovationsspanden. Foto: Nils Svalebøg
Madrester kan ligefrem være en fordel i renseprocessen, oplyser Københavns Kommune

København: "Emballagen skal være skrabet og drypfri, men du behøver ikke vand for at rengøre det".

Sådan lyder det i en video til Københavns Kommunes borgere om sortering af emballageaffald. Det er altså ok, at makreldåsen stadig lugter af makrel, og at man kan se resterne af det syltetøj, der har været i glasset.

Og selv om låget er af metal, er det også ok at lade det være skruet på.

Boede han i Københavns Kommune, kunne Otto Hansen fra Skallebølle, der har startet sin egen lille kamp mod det, han anser for meningsløst ressourcespild, altså helt undgå det vandforbrug, der skal til for at skylle mademballage fri for madrester - og slippe for at blive sprunget over, når spanden skal tømmes.

For i Assens Kommune skal glas være rene, når de kommer i genbrugsspanden. Modsat i København.

- Vores aftale med det glasværk, vi sender glas til, er, at det skal være tømt for indhold, men det behøver ikke være vasket. Madrester kan faktisk bidrage til at nedbryde rester fra etiketter, fortæller presseansvarlig i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune Mia Jørgensen.

Annonce

Ryger til forbrænding

Samme besked giver Miljøstyrelsen i øvrigt til forbrugeren i videoen "Tips om affald og rengøring".

Heraf fremgår det, at mens pap og papir ikke kan genanvendes, hvis det er vådt eller beskidt, så behøver glas ikke være rent. I videoen vises blandt andet et Nutellaglas tømt i samme grad, som det Otto Hansen fra Skallebølle ikke kunne få godkendt.

Hos Dansk Affald i Vojens, der modtager det genanvendelige affald fra blandt andre Assens Kommune, bekræfter Lene Christensen fra Miljø og Produktion, at man ikke kan aflevere noget, der indeholder madrester, og hun præciserer, at et syltetøjsglas skal være skyllet.

- Det skal være skyllet, hvis vi skal aftage det. Man kan ikke aflevere noget med madrester, så ryger det til forbrænding, og det kan ingen være interesseret i, påpeger Lene Christensen.

I følge Otto Hansen kræver firmaet Marius Pedersen, der er en af de store operatører på affalds- og genbrugsområdet, heller ikke, at glas skal være vasket, før det smides til genanvendelse. Forklaringen er ifølge Otto Hansen, at glasset alligevel vaskes ved høje varmegrader.

Det har på grund af ferie hos Marius Pedersen ikke være muligt at få dette bekræftet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce