- Vi må forvente at få coronatilfælde i Danmark.
Sådan siger ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital, Svend Stenvang Pedersen.
Men hvis coronavirussen kommer til Danmark, står OUH klar til at modtage smittede patienter. Det har Sundhedsstyrelsen tirsdag bestemt ved at udvide antallet af hospitaler, der kan modtage smittede eller mistænkte, fra to til seks.
- Vi skal håndtere corona-smittede, som vi håndterer folk med influenza. Man anser coronavirussen som mildere end først antaget, så der bliver taget samme forhåndregler som, hvis man havde normal sæsoninfluenza, siger Svend Stenvang Pedersen.
Vi tilstræber, at patienten kommer til at ligge på en helt normal enestue, men hvis vi får flere patienter, kan de godt ligge sammen på en tomandsstue. Jeg tror ikke, at der kommer to forskellige typer af corunavirus.
Svend Stenvang Pedersen, ledende overlæge på OUH
Patienter kan godt ligge på samme stue
Som udgangspunkt skal patienter, der er smittede eller mistænkt for at have den frygtede coronavirus ligge alene, forklarer Svend Stenvang Pedersen.
- Vi tilstræber, at patienten kommer til at ligge på en helt normal enestue, men hvis vi får flere patienter, kan de godt ligge sammen på en tomandsstue. Jeg tror ikke, at der kommer to forskellige typer af coronavirus.
Men personalet skal tage deres forholdsregler.
- Coronavirussen smitter kun ved tæt kontakt indenfor to meters afstand. Derfor skal personalet også bære mundbind, handsker og visir, så man ikke bliver hostet i øjet for eksempel.
Det er blandt andet den manglende hygiejnestandard, der har gjort, at mange ansatte på de kinesiske sygehuse er blevet syge, siger overlægen.
- Meget sundhedspersonale er syge i Kina, fordi de ikke bar mundbind. Så personalet her i Danmark skal have værnemiddel på, men det er der ikke noget nyt i.
Skal have kommunikeret ud til 10.000 ansatte
At OUH er blevet et af de hospitaler, der kan modtage coronasmittede patienter, giver ifølge Svend Stenvang Pederse god mening.
- Det er helt naturligt, at det er os, der skal behandle dem, der bliver smittet . Vi er den eneste infektionsmedicinske afdeling i Region Syddanmark. Det er for eksempel også os, der tager os af patienter med meningitis.
Nu går der et stort oplysningsarbejde i gang.
-Vi skal have kommunikeret ud til alle, omkring hvordan vi håndterer corona-patienter. Der er enighed om det, men der er 10.000 ansatte på OUH, så der er mange, der skal følge den enighed, siger Svend Stenvang Pedersen.
De fem andre danske hospitaler, der kan modtage corona-patienter er Rigshosptialet, Aalborg Universitetshospital, Sjællands Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Hvidovre Hospital. Indtil tirsdag var det kun de to sidstnævnte, der kunne modtage patienter, der var mistænkt for at være smittet med virussen. Danmark har ikke registreret et tilfælde af coronavirus endnu.