Annonce
KLIMA

Sådan kan det løses: Svampen i Digterhaven opsuger vandet, så Sønderborg ikke drukner i regn

Mads Vanggaard Thomsen viser rundt i Digterhaven, som fungerer som en stor svamp, der opsuger vandet under de store, voldsomme regnskyl, som vi på grund af klimaforandringerne får flere og flere af. Inde i byen, hvor der er beton og asfalt, kan vandet ikke løbe ned i jorden, men det kan det her. Foto: Jacob Hille
Svampebyer er byer, som opsuger og holder på de massive regnmængder, som klimaforandringerne fører med sig. En kæmpe svamp er diskret anlagt som en grøn park i Sønderborg.

SØNDERBORG: For enden af Kaj Munks Vej i Digterkvarteret fører en sti ind til en park med en lille sø, stier, broer, velplejede græsarealer og en naturlegeplads.

Mellem søens dunhammere svømmer gråænder og grønbenede rørhøns dovent rundt, mens sølvmåger afpatruljerer parken fra oven. Diskrete blå skilte med “Regnvandsbassin” mellem sivene ved søbrinken afslører, at parken er anlagt med et formål.

- I skellet mellem parken og haverne ligger en regnvandsledning, vi har prikket hul i, så vandet ved store regnskyl løber gennem vandrenderne i de fem regnvandshaver og ned til regnvandssøen. Søen holder på vandet, og de omkringliggende grønne arealer sørger for, at vandet kan sive ned eller optages gennem vegetationen, fortæller projektchef i arkitekt- og ingeniørvirksomheden Sweco, Mads Vanggaard Thomsen.

Annonce

- Naturelementerne fungerer som reservoirer, der som svampe optager vandet, holder på det og langsomt leder det tilbage i kloaksystemet eller til vandets naturlige kredsløb. På den måde undgår vi, at kældre og veje bliver oversvømmet og tager skade, når kloaksystemerne ikke kan klare de store vandmasser på én gang.

Vi må indrette os

Mads Vanggaard Thomsen er denne grå og fugtige onsdag i november iført gummistøvler og en sort paraply som understregning af, at klimaforandringerne er et faktum, vi må indrette os efter. Mads Vanggaard Thomsen og hans team hos Sweco arbejder netop på at klimatilpasse danske byer.

Han er fortaler for, at byerne indrettes som gigantiske svampe. “Sponge cities” kaldes de på internationalt klimasprog.

- Svampene har en dobbelt positiv effekt. De er et stykke nødvendig teknik, men fordi vi kan integrere grønne planter og vandspejlet i den tekniske løsning, får vi også mere natur ind i byerne, fortæller Mads Vanggaard Thomsen. Foto: Jacob Hille

Svampeprincippet er særligt udbredt i det lavtliggende kanalland Holland og i Kina med mange tætbefolkede millionbyer. I de lande er dét at arbejde med vandet langt mere integreret end i dansk byudvikling.

- Urbaniseringen gør, at mange byer er så fortættede og befæstede med beton og asfalt, at regnvandet ikke kan slippe væk, fordi kloaksystemerne alene ikke kan følge med. De udfordringer kan sponge cities bidrage til at løse. I Beijing er hele boligkvarterer revet ned og omdannet til svampe med masser af vegetation.

Vi kunne godt anlægge store skybrudstunneler til vandet, men med en park som denne kan vi løbe eller gå en tur med hunden, nyde det grønne, søen og ænderne, så svampen får æstetisk og rekreativ merværdi og gavner de lokale beboeres krop og sjæl.

Mads Vanggaard Thomsen, projektchef i Sweco

I andre byer optager mange små klimabede regnvand langs veje, og træer og anden vegetation er plantet på hustage for at optage vand og holde på det. Mulighederne er der og har også potentiale herhjemme - især i større byer, vurderer Mads Vanggaard Thomsen.

Han nævner Kolding, Fredericia, Vejle, Middelfart, Aabenraa, Esbjerg og Sønderborg som mulige svampebyer. København, Aalborg, Aarhus og Odense er andre.

Fælles for de byer er, at urbaniseringen tager til, og at den øgede nedbør skaber de problemer, Mads Vanggaard Thomsen beskriver ovenfor.

Annonce

Dobbelt positiv effekt

Parken i Sønderborg var oprindelig en bred stribe græs, der blev slået af kommunens folk, inden den blev til en svamp med fem anlagte temahaver med særlige planter som poppel, rødel, stauder, græsser og siv, der kan optage vand og trives med både megen fugt og tørke. Beboerne har taget den klimatilpassede svamp til sig og lufter deres hunde eller løber ture i den.

Digterhaven i Sønderborg

  • En sponge city er frodig og har masser af blåt og grønt: Kanaler, bassiner, vådområder, træer, blomster, græsser og parker.
  • Veje i sponge cities kan have belægninger, så vand kan sive igennem, i stedet for asfalt, beton og fliser samt kloaksystemer, der ikke kan håndtere voldsomme regnmasser.
  • Sweco har anlagt Digterhaven sammen med Sønderborg Forsyning og Sønderborg Kommune, så krydset Grundtvigs Allé og Skovvej vest for parken ikke længere oversvømmes ved voldsom regn.
  • Digterhaven kan suge cirka 4000 kubikmeter regnvand, som svarer til, at den værste regnmængde registreret i oplandet til Digterkvarteret kan opbevares i parken.
  • Digterhaven er anlagt som fem forbundne haver: Den Blomstrende Have, Aspehaven, Ellehaven, Sivhaven og Vandspejlet.
  • Digterhaven var vinderprojekt i DR P4 og Informations kampagne “Hvad gør vi nu? - vores omstilling til et bæredygtigt samfund” i Syd og er blevet hædret med Sønderborg Kommunes pris for ”Smukt uderum”.
  • Sweco har desuden skabt en tilsvarende svamp i Bypark Øst i Kolding i samarbejde med BlueKolding og Kolding Kommune.

- Svampene har en dobbelt positiv effekt. De er et stykke nødvendig teknik, men fordi vi kan integrere grønne planter og vandspejlet i den tekniske løsning, får vi også mere natur ind i byerne. Vi kunne godt anlægge store skybrudstunneler til vandet, men med en park som denne kan vi løbe eller gå en tur med hunden, nyde det grønne, søen og ænderne, så svampen får æstetisk og rekreativ merværdi og gavner de lokale beboeres krop og sjæl, siger Mads Vanggaard Thomsen.

Klima står højt på mange dagsordener, senest ved COP26 i Glasgow og ved regions- og lokalvalget herhjemme, men emnet er diffust og svært at bryde op til konkrete indsatser.

- Vi appellerer til, at politikerne har viljen til at tænke klimatilpasning ind i byplanlægningen. I stedet for at bruge millioner og atter millioner på større rør til at lede skybrudsvand væk og fortætte byerne og især midtbyerne kan politikere og myndigheder skabe mere natur med bæredygtig klimatilpasning og opnå den merværdi, som det grønne giver de mennesker, der bor i byerne.

- Opkøb for eksempel udtjente boligkarreer eller fabrikker, riv dem ned og byg nyt, men skab også frirum med planter, vand og natur. De frirum er også attraktive for tilflyttere og investorer, vurderer Mads Vanggaard Thomsen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ewii får dobbelt så mange henvendelser om elpriser som for en måned siden - men få vil have fif til at sænke forbruget

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Grundlægger af stort transportfirma med 300 ansatte er død

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Tønder

27-årig varetægtsfængslet for vanvidsbilisme og grov vold

Haderslev

Efter dødsulykke i farligt kryds: Nu er der afsat penge til en rundkørsel

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Esbjerg

Troede invitation var spam: Nu er lille køkkenfirma blevet gazellevirksomhed

Esbjerg

Corona-status i Esbjerg: Smitten stiger i to nye bydele og mistanke om frygtet variant hos en person

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Team Esbjerg

Team Esbjerg-himmelstormer har sat kursen mod VM i Spanien: - Det er på en trist baggrund, men det er mega vildt for mig

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Kolding

36-årig mand anholdt: Mistænkes for at stå bag voldsomt røveri mod 7-Eleven

Annonce