Annonce
Livsstil

Sådan kommer juletræerne til tops på Storebælt

Juletræerne består af en 6 meter høj mast, hvor der er monteret seks wirer med hver 4x12 og 2x10 styk LED-pærer. Lyskæderne et bygget op af B22-fatninger med Thomsons LED-mat kronepære 2,8W. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Når juletræerne traditionen tro bliver sat op på de 254 meter høje pyloner på Storebæltsbroen, spreder de ikke kun julestemning. De minder os også om, hvor stort et bygningsværk broen egentlig er.

En tradition. Det er det ord, driftsleder ved Storebæltsbroen, René Jensen, bruger om de lysende juletræer, der hvert år til december bliver sat på toppen af de 254 meter høje pyloner.

- Når vi går ind i julemåneden, kommer der lys på broen. Det giver lidt ekstra opmærksomhed omkring broen. De, der til dagligt pendler henover, har vænnet sig til den og opfatter den måske som en hurtig landevej, men når de ser lysene på toppen, kan det være de tænker: Nå ja, der er da i grunden også ret flotte pyloner, fortæller René Jensen.

Juletræer er måske nok for meget sagt. I virkeligheden består de af en seks meter høj mast, hvor der er monteret seks wirer med lyskæder med LED-pærer. Wirerne monteres i den ene ende på en glideramme som via snoretræk inde i masten, kan hæves og sænkes. Det er også gliderammen som stjernen, der består af to kraftige LED-lamper, monteres på. Den anden ende af wirerne fastgøres i pylondækket. Yderligere fire wirer sørger for stabilisering af masten.

Annonce
Wirerne monteres i den ene ende på en glideramme, som via et snoretræk inde i masten kan hæves og sænkes. Det er også gliderammen, som stjernen, der består af to kraftige LED-lamper, monteres på. Den anden ende af wirerne fastgøres i pylondækket. Yderligere fire wirer sørger for stabilisering af masten. Arkivfoto: Yilmaz Polat

En julet illusion

Der er flere grunde til, at det ikke er et træ. For det første er adgangsforholdene til pylonen ikke egnet til at kunne transportere så store ting som for eksempel et grantræ på seks meter. For det andet for at undgå en sikkerhedsmæssig risiko for at træet eller dele af det falder ned på kørebanen.

- For det tredje, så kan man ikke se forskel, når man kører på vejen. Der er mange, som rent faktisk tror, det er et rigtigt grantræ.

Forberedelserne inkluderet tager det omkring en dag at montere juletræerne, som de seneste tre år har haft LED-pærer som julelys. Masten bliver skruet fast på et beslag, der er boltet fast i pylonen. I alt fire stålwirer holder masten fast.

- Indtil videre har de klaret sig meget godt. Det værste, der kan ske, er, at den ene wire biver slået løs. Ellers står de grundigt fast deroppe, forklarer driftslederen, der også husker, at de lysende juletræer stod igennem orkanen i 1999.

- Det sjove er, at masten står midt på pylonen, hvor der er næsten vindstille. For når vinden slår ind på pylonen, går den lodret op.

Øverst på pylonerne er også monteret en vejrstation, kameraer og flylys. Fra 29. november får de selskab af juletræerne. For traditioner er til for at blive holdt i live.

- Der er sikkert mange kunder, der ville blive skuffet, hvis vi ikke satte dem op, fortæller René Jensen og nævner i samme ombæring, at han modtage beskeder fra folk, der kører over broen, hvis de kan se, at træerne ser anderledes ud, end de plejer.

Juletræerne tændes klokken 12 den sidste fredag før første søndag i advent. De slukkes igen den sidste hverdag i december.

Pylonerne er 254 meter høje. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Montering af de lysende juletræer på Storebæltsbroen. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];