Annonce
Sydjylland

Sådan sammensætter du den gode pensionsordning

Der er nogle spørgsmål, du skal forholde dig til, før du kan vælge de forsikringer, der passer til dig lige nu, skriver ugens klummeskribent. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

En pensionsordning indeholder ikke bare en pensionsopsparing, men også de forsikringer, der giver dig økonomisk tryghed, hvis hverdagen pludselig ændres. En god pensionsordning bygges op af tre moduler:

1) Forsikringer ved sygdom/invaliditet.

2) Forsikring ved dødsfald.

Annonce

3) En pensionsopsparing.

Herunder vil jeg dykke ned i de to første punkter, som handler om de forsikringer, der kan og bør indgå i "den gode pensionsordning".

Har du spurgt dig selv, hvad der sker, hvis du bliver syg, og din løn falder? Eller hvad der skal til, for at du stadig kan betale dine udgifter? Hvor meget du skal bruge til at leve for - og til fornøjelser? Ved du, hvor meget du vil få udbetalt fra din forsikring og det offentlige?

Først når du har forholdt dig til disse spørgsmål, kan du vælge de forsikringer, der passer til dig lige nu.

Tab af erhvervsevne
Bliver du syg eller invalid og ikke længere kan arbejde, helt eller delvist, skal du vide, at unge under 40 år typisk ikke kan få en førtidspension - og dem der er over 40 år vil have sværere ved at få det. I stedet udbetales en midlertidig ressourceforløbsydelse på 186.000 kroner årligt.

En forsikring ved tab af erhvervsevne kan give dig økonomisk tryghed, hvis du helt eller delvist mister evnen til at arbejde, da der løbende udbetales penge fra invaliderenteforsikringen i stedet for din lønindtægt.

Invaliderenteforsikring

I et ressourceforløb modregner det offentlige 100 procent af det, du får udbetalt fra en invaliderenteforsikring. Overstiger invaliderenteforsikringens udbetaling ressourceforløbsydelsen på 186.000 kroner, får du hele forsikringens beløb udbetalt (men altså ingen ressourceforløbsydelse). Og omvendt: Er din invaliderenteforsikrings udbetaling mindre end ressourceforløbsydelsen, modtager du de 186.000 kroner. Så har du behov for mere end 186.000 kroner, du årligt får af det offentlige, skal du supplere med en invaliderenteforsikring, som overstiger ressourceforløbsydelsen. Du kan supplere med op til 80 procent af din løn.

Desværre er det ikke kun de voksne, men også vores guldklumper, der rammes af sygdom.

Kritisk sygdomsforsikring – også til børn
Bliver du syg, kan det ofte være et langvarigt forløb med indlæggelse og måske indtægtstab i en kortere eller længere periode. Her vil en skatte- og afgiftsfri engangssum fra en kritisk sygdomsforsikring være et godt økonomisk boost, indtil helbredet forhåbentlig er på fuldt blus igen.

Desværre er det ikke kun de voksne, men også vores guldklumper, der rammes af sygdom. Indlæggelse sammen med barnet og transport til/fra sygehus for at få en hverdag til at køre kræver økonomisk ballast. Her vil en kritisk sygdomsforsikring til børn være et godt supplement.

Er din partner eller dine børn afhængige af din nuværende indkomst?

Hvordan vil du ønske, din familie skal have det, hvis du faldt bort?

Hvem skal arve penge efter dig?

Hvor mange værdier har du, og hvem skal arve dem efter dig?

Livsforsikring
Efter overvejelse og svar på disse spørgsmål, bør du sikre dig, at dine efterladte kan få en vis levestandard, hvis de skal undvære din indtægt. Èn ting er at miste et familiemedlem – skal man samtidig miste den trygge base (hus/bil/naboer m.v.), vil tabet gøre endnu mere ondt. En livsforsikring kan give din partner og dine børn økonomisk tryghed i en svær tid.

Når du tegner en livsforsikring, er det vigtigt, at du forholder dig til, hvem der skal have pengene. En begunstigelse bestemmer hvem livsforsikringer og pensionsmidler tilgår ved dødsfald.

Børnerenteforsikring
Har du mindre børn, vil det være en god idé at lave en børnerenteforsikringoverfor hvert barn. Det er en rigtig god og billig måde at sikre en grundindtægt til børnenes 21. år og dermed en god kickstart i deres ungdomsår, hvis de har mistet en mor eller far.

I min næste klumme i slutningen af november, fortæller jeg om de gode opsparingsmuligheder, der er i "den gode pensionsordning". Samtidig er der jo også mulighed for at få et ekstra skattefradrag inden nytår, og det fortæller jeg naturligvis også om.

Annonce
Kolding For abonnenter

Se listen: Sådan vil Kolding Kommune sikre byen mod store skader efter oversvømmelser og stormflod

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Amerikanske ejere i gang med rettelak: Stort Esbjerg-firma får slettet sit historiske efternavn

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Kultur For abonnenter

Han ejer både nazi-julekugler og effekter fra KZ-lejre: Franks nyeste køb er et tysk fotoalbum fra besættelsen af Kolding

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-målscorer: Vi kan bruge præstationen til en hel masse

Kultur

Anne var ved at give op: Hun drømmer om at byen bliver lige så levende, som da hun var barn

Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Højdramatisk superligaaften i Haderslev: Det holdt hårdt for SønderjyskE, men det holdt

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

JV's videoanalyse: Derfor formåede SønderjyskE at hive et enkelt point i land mod FC København

Billund

Efter et kræftforløb lytter behandler mere til sin egen krop: - Vi behandlere giver vores klienter en masse gode råd, men vi glemmer at passe på os selv.

Annonce