Annonce
forside

Sådan ser byrådet ud: Mand, mand, mand, kvinde

De kvindelige byrådskandidater slår i en humoristisk-alvorlig kampagne til lyd for at få kvinderne ud af køkkenet og ind i politik. Privatfoto

Kun hvert fjerde byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern er af hunkøn. Det skal der laves om på, mener de kvindelige kandidater, som på tværs af partiskel slår et slag for flere kvinder i politik.

Ringkøbing-Skjern: Hvis Ringkøbing-Skjern Kommunes byråd var et afdansningsbal, så ville der blive rigtig mange mandlige bænkevarmere.

I dag sider der nemlig kun en kvinde på hver fjerde plads i byrådet, og det er alt for få, hvis man spørger de kvindelige kandidater, som stiller op til kommunalvalget denne gang.

Derfor har de lavet en fælles kampagne, der med glimt i øjet vil have "kvinderne ud af køkkenet og ind i byrådet", som de selv formulerer det. Det sker for at sætte fokus på, at der er kvalificerede kvinder på stemmesedlen, som vælgerne kan stemme på.

- Vi skal heller ikke vælges, fordi vi er kvinder, og mænd skal ikke vælges blot fordi de er mænd, men kvinder er ikke en minoritet i befolkningen, og derfor skal vi heller ikke være det i byrådssalen, lyder det fra socialdemokraten Trine Ørskov, der er tovholder for projektet.

I begyndelsen af november tog kandidaterne på en fælles bustur for at opfordre vælgerne til at sætte kryds ved en kvinde. Første stop var VGT's fredagsbar, hvor de medbragte bolcher og bobler og levende musik, da de forsøgte at sælge deres budskab til de unge vælgere. Senere gik turen til Holger Danskes Plads i Skjern, som i dagens anledning blev omdøbt til Helga Danskes Plads.

Ringkøbing-Skjerns byråd er langt fra det eneste, hvor der er langt mellem kvinderne. På landsplan er hvert tredje byrådsmedlem en kvinde, mens kvinderne som bekendt udgør halvdelen af befolkningen.

Annonce

Byråd i tal

Byrådet i Ringkøbing-Skjern består i dag af 7 kvinder og 22 mænd. Det betyder, at kønsfordelingen er 24 procent kvinder og 76 procent mænd.På landsplan sidder der i gennemsnit kvinder på knap 30 procent af pladserne i byrådene.

Mændene kommer også til at dominere stemmesedlen til kommunalvalget den 21. november. Blandt de 92 kandidater, som stiller op i Ringkøbing-Skjern, er 75 procent mænd, mens 25 procent er kvinder.

Tre partier - Liberal Alliance, Fjordlisten og Radikale - har slet ingen kvinder på kandidatlisten.

Det er ikke kun kønsfordelingen, der ikke afspejler befolkningens sammensætning. Også aldersfordelingen er anderledes i byrådet. De 29 byrådsmedlemmer i Ringkøbing-Skjern er i gennemsnit 54 år - det er godt 11 år ældre en befolkningens gennemsnit.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Danmark

Kan have været fatalt for seks mennesker: 44 hoftepatienter har fået infektion på OUH

Danmark

Hudsygdom kan være skyld patienters infektioner: Nu er kirurgens allergi blevet fastslået

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];