Annonce
Debat

Sådan skal vestkystens største by tiltrække flere studerende

Eller skal byen holde op med at konkurrere med de større studiebyer og i stedet dyrke egne kvaliteter? Ny undersøgelse fra Center for Landdistriktsforskning viser Esbjerg som en studieby for studerende, som tør flytte mod strømmen, som kan lide den lille (store) by, som ønsker at følge deres drømme og går mere op i faglige udfordringer end caffe latte muligheder.

Annonce

I den nyeste rapport fra landdistriktscentret ved SDU har de interviewede studerende mange positive ting at fortælle om vestkystens største by. De fremhæver kommunens velkomstpakke og Studiebyen Esbjergs tilbud om sociale aktiviteter, det intime studiemiljø samt de nemt tilgængelige naturområder. Som en studerende udtrykker det:

"Der er ikke så meget trafik og støj, som der er i Aarhus og København, og der er masser af na- tur rundt omkring, så der er lidt til enhver smag. Esbjerg har en supergod gågade, bylivet er fint, der er lækre cafeer og restauranter.

Ifølge undersøgelsen er der med andre ord ingen grund til, at Esbjerg forsætter med at halse efter de store studiebyer. Esbjerg bør finde en anden bane at spille på. I forsøget på at tiltrække flere studerende skal byen brande sig på sine særegne kvaliteter, frem for at forsøge at være en kopi af storbyen.

Som en særlig kvalitet ved Esbjerg fremhæves boligsituationen med lave boligudgifter og nem adgang til centrale lejligheder. De studerende, som ofte flytter hjemmefra for første gang, oplever flytningen som mindre overvældende, end hvad de hører fra deres venner i større studiebyer. En studerende beskriver det således:

"Jeg behøver ikke arbejde ved siden af mit studie, fordi mine ud- gifter ikke er så luksuriøse og min lejlighed er så billig, som den er."

*

Esbjerg beskrives gennemgående som en overskuelig by, som altid har, hvad man skal bruge i umiddelbar nærhed - om det er shoppemuligheder eller en læsesal. Dette er desværre først noget, de studerende opdager, når de er kommet til byen.

De studerende har ofte bevidst valgt Esbjerg for at bo tæt på familien, komme væk fra de store byer, eller fordi drømmestudiet lå i Esbjerg. Interviewpersonerne henviser til, at der er for lidt viden om mulighederne i Esbjerg, og at byen slet ikke er en del af fortællingen, når unge skal orientere sig i forhold til studievalg. En studerende siger:

"Jeg synes, de gør det ret godt, men det er ikke så tit, man hører om det ude i den store, generelle samtale, der er omkring studier"

Byen er således oppe mod uvidenhed både lokalt og nationalt, men opleves positivt af de studerende, som alligevel vælger at bosætte sig. Der er således meget potentiale i en ny fortælling om Esbjerg.

Ifølge undersøgelsen er der flere tiltag, som kan fremme andelen af studerende, som kommer til Esbjerg for at studere. Vi foreslår bl.a., at:


  • Uddannelsesinstitutionerne brander sig mere i det lokale Danmark, fordi en del af de unge fra mindre byer, landsbyer og landdistrikter oplever Esbjerg som en tilpas udfordring og en overskuelig by med tilstrækkelige storbykvaliteter.

  • Erhvervslivet og de studerende i Esbjerg indgår i et endnu tættere samarbejde via jobmesser, seminarer, studierelevante praktikpladser samt fuldtidsstillinger. Den samlede melding fra de studerende er, at hvis der er job i Esbjerg, så kunne de finde på at blive i byen.

Mange af de problematikker, som de større uddannelsesbyer kæmper med, som upersonlige studiemiljøer, SU-uvenlige leveomkostninger samt en stigende boligmangel, synes ikke at være udfordringer i Esbjerg. Netop disse områder bør Esbjerg - efter vores bedste vurdering - og sammen med et fortsat udbud af unikke, bredt attraktive uddannelser, derfor brande sig på, hvis der skal komme endnu flere studerende til byen.

Rapporten findes i sin helhed på

www.sdu.dk/clf .

Der er således meget potentiale i en ny fortælling om Esbjerg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Tønder

Ført bag lyset

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark For abonnenter

Transport-mastodont sender advarsel til vognmænd: Hvis I frasælger pengetank, risikerer vi at lukke

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce