Annoncørbetalt indhold

Sådan skifter du din stomipose

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Det kan være en stor omvæltning at få anlagt en stomi. Ofte løber der mange tanker gennem hovedet. Det kan både være generelle bekymringer om, hvordan det er at leve med stomi. Hvis du er ny stomibruger eller måske har en stomioperation i sigte, har du måske også mange lavpraktiske spørgsmål.


Annonce

Især pleje og skift af stomiposer såvel som generel håndtering af sin stomi kan fylde meget hos nye stomibrugere. Det er helt naturligt, og det tager tid at blive tryg og komfortabel med sin stomi. Heldigvis kan du med de rette produkter og god vejledning få den bedst mulige start på en ny hverdag som stomibruger.


Opnå en god rutine for pleje og skift af din stomipose

Det kræver tilvænning og øvelse at blive fortrolig med sin stomi. De første gange du skal skifte din stomipose, er det derfor normalt, hvis det føles svært eller måske endda uoverskueligt. Med tiden vil stomiskift og pleje heraf blive en naturlig og fast del af din hverdag.


Med vejledning og oplæring fra sygeplejersker eller læger får du de bedste forudsætninger for at komme godt fra start. Og når først du har opnået en god rutine for pleje og skift af din stomipose, vil du med stor sandsynlighed opleve, hvordan du kan vende tilbage til en hel normal hverdag med arbejde, sport og sociale aktiviteter.


Vejledning til skift af din stomipose

En af de hyppigste udfordringer for stomibrugere er hudproblemer. Det er derfor vigtigt, at du holder din hud omkring stomien sund. Og det kan du bl.a. sørge for gennem en god rutine for skift af din stomipose.


En god rutine kan nemlig forebygge typiske hudproblemer såsom rødme, eksem og kløe. For at passe bedst muligt på din stomi og huden omkring den, kan du derfor med fordel følge disse 4 trin:


1. Rengør din hud omkring stomien, inden du påsætter klæberen

Huden skal være helt ren og tør, inden du sætter din klæber på. Rengør derfor forsigtigt huden omkring stomien med lunkent vand samt bløde materialer, der skåner huden mest muligt.


2. Justér hullet i klæberen, så den har den helt rigtige diameter

Det er helt normalt, at størrelsen og formen på din stomi løbende ændrer sig. Derfor bør du altid sikre dig, at din skabelon har den rette størrelse. Tjek derfor om hullet passer perfekt ved at anbringe din skæreskabelon over din stomi. Hvis du har brok, er det især vigtigt, at du tjekker dette løbende.


3. Tryk klæberen godt fast til huden

En sikker vedhæftning til huden er vigtig. Ved at bruge et let, men fast, tryk med din hånd sikrer du, at klæberen sidder godt fast hele vejen rundt om din stomi. Brug 30-60 sekunder på at trykke din klæber til huden. Start inde omkring stomien – tegn en cirkel omkring stomien med din pegefinger, som om den var solen. Herefter trækker du solstråler ud mod kanten af klæberen, indtil du har været hele vejen rundt om stomien.


4. Skift altid bandage så snart du føler kløe eller ubehag

Det er forskelligt, hvor ofte du bør skifte din stomibandage, alt efter typen af stomi og stomipose. Typisk vil det være dagligt for 1-dels brugere, og ca. 3 gange om ugen vil 2-dels brugere skifte basispladen. Men det er vigtigt, at du altid skifter bandagen med det samme, hvis du oplever kløe eller ubehag.Få støtte og rådgivning til livet med stomi med Coloplast Care

At få anlagt en stomi er ofte vejen tilbage til livet efter en lang periode med svære tarmproblemer. Det betyder dog ikke, at livet med stomi er uden udfordringer. For det er klart, at en ny hverdag som stomibruger medbringer mange spørgsmål, bekymringer og nye ting, man skal tage stilling til.


Men det hjælper ofte at vide, at man ikke er alene. Derfor har Coloplast udviklet støttetilbuddet Coloplast Care, der giver støtte og vejledning, når du har brug for det. Her kan du få gode råd og stille spørgsmål, som du måske ikke har lyst til at dele med andre. Det gør det lettere for dig at leve et bekymringsfrit liv, selvom du har fået anlagt en stomi.


Du kan tilmelde dig månedlige e-mails eller løbende følge med i opdateringer på Coloplasts hjemmeside, når det passer dig. De kompetente sygeplejersker har naturligvis tavshedspligt og mange års erfaring med støtte til stomibrugere, som indebærer alt fra stomitjek til rådgivning om gode rutiner og vaner.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.