Annonce
Debat

Sådan taler man ikke til uskyldige mennesker: Det er utilstedeligt, Mogens Jensen

Ansvarshavende chefredaktør Peter Orry har skrevet dagens leder. Foto: Chresten Bergh
Annonce

Sådan kan en minister ganske enkelt ikke tale til mennesker, mens han er i færd med at fjerne deres livsgrundlag.

Folk fra Beredskabsstyrelsen iført rumdragter er i gang med at aflive cirka halvanden million mink på flere end 150 farme i Nordjylland og Midtjylland. På cirka en tredjedel af farmene er dyrene smittet med corona, men også dyr uden smitte bliver gasset og destrueret, hvis deres bur står tættere end 7,8 km fra en inficeret farm.

Det er svært at argumentere mod aflivningen. Vi skal bekæmpe virus.  Længere er den ikke. Til gengæld er det umuligt at forsvare, at mens alle minkavlere får en ens erstatning for de aflivede dyr, er der himmelvid forskel på kompensationen for driftstabet ved ikke længere at kunne avle på dem. Smittefrie farme får 100 procent af det beløb, man har regnet sig frem til i tab per dyr, mens ejerne af smittede bedrifter kun får 20.

Og så kommer vi til ministerens utilstedelige tale til de ramte - han siger, at forskellen er der, for at der skal være et "incitament" for avlerne til at holde deres besætninger smittefri.

Hvad bilder Mogens Jensen sig ind? Tror han, at avlerne ikke gør alt for at forhindre deres dyr i at blive smittede? Hvis man kendte en måde at forhindre smitten på, var der jo ikke noget problem, men ingen har den fjerneste anelse om, hvordan smitten kommer ind på farmene. Derfor giver det ingen mening overhovedet at straffe de farmere, der bliver ramt af den. Alle bør derimod have fuld og hel erstatning.


Hvad bilder Mogens Jensen sig ind? Tror han, at avlerne med vilje smitter deres mink eller går og ønsker, at de skal blive smittede?


For mange er det et livsværk, der forsvinder, når mændene i rumdragter kommer med det mobile gaskammer. Frustrationen udmønter sig i blokader, så politiet må bane vejen. Der er delte meninger om minkavl, men vi taler om et lovligt erhverv, som sikrer 6-7000 mennesker job og Danmark eksportindtægter på syv milliarder kroner om året.

For mange slutter det nu, uden at de er skyld i det, og så skal de oven i købet høre ministeren antyde, at de jo bare kan forhindre smitten. Det er utilstedeligt, Mogens Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce