Annonce
Tønder

Sådan træner du din hund

Når man anskaffer sig en hund, er det først og fremmest vigtigt at være bevidst om, hvilken race man ønsker sig, og hvordan denne race er sindsmæssigt. Christel Gassner Poulsen, der er instruktør i klubben DCH Skærbæk fortæller, at man skal gøre sig tanker om, det er en familiehund, man ønsker, en hund der kræver meget motion, eller en hund der skal bruges til for eksempel udstilling. Foto: Claus Thorsted
Har din hund brug for lidt opdragelse, kommer der her tre gode råd fra Christel Gassner Poulsen, der er instruktør i hundetræning i klubben DCH Skærbæk, til, hvordan du bedst træner hunden. Det kan man gøre allerede fra hvalpen er otte uger, hvor den er modtagelig for instruktioner.

1) Positiv opdragelse

Mange hundeejere kender måske til det, at man kan blive frustreret og hæve stemmen, hvis ens hund ikke lystrer. Men det er ifølge Christel Gassner Poulsen, noget af det værste, man kan gøre, når man skal træne sin hund.

Man risikerer nemlig, at hunden bliver bange for ejeren. Derfor er det langt bedre med en positiv opdragelse. Lystrer hunden ikke, skal man i stedet for at skælde ud ignorere hunden ved at gå eller vende ryggen til den. Og derefter bruge en positiv stemmeføring, når hunden gør, som man ønsker.

Man har i mange år brugt en mere hård opdragelse af hunde, men det er man i dag gået væk fra, fordi man gennem undersøgelser har fundet ud af, at det ikke gavner træningen af hunden, forklarer Christel Gassner Poulsen.

Annonce

2) Belønning

For at få hundens opmærksomhed kan man belønne den med godbidder. På den måde bliver hunden bevidst om, når den gør det, som hundeejeren ønsker.

3) Samarbejde mellem hund og ejer

Hunde trives bedst, når de ved, hvad de skal forholde sig til. Derfor er et samarbejde mellem hund og ejer vigtigt. Når hunden kender sin ejer og rutiner, føler den sig mere tryg og har dermed lettere ved at omsætte de instruktioner, den får.

Derfor er kontaktøvelser noget af det første, man træner til hundetræning hos DCH Skærbæk. Her lærer hunden sin ejer at kende.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Annonce