Annonce
Sydjylland

Sådan undgår du at hackerne får held med at angribe din mobil

Jo flere apps, manglende koder og forbundne enheder, jo flere potentielle indgangsvinkler giver du it-kriminelle. Så hold job og privatliv adskilt - enten ved at bruge forskellige devices eller inddele indholdet i forskellige siloer, forklarer it-specialist. Genrefoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hjemmearbejde har fået mere permanent karakter, og it-kriminelle er begyndt at gå målrettet efter mobile enheder. Læs, hvordan du sikrer dig bedst muligt.

Engang kunne mobilen kun ringe. I dag er den blevet en decideret lommecomputer.

Samtidig har flere det seneste år arbejdet hjemme under corona. Og det er en farlig cocktail.

- Vekselvirkningen mellem de to gør, at vi nu ser flere angreb målrettet mobile enheder, siger Niels Zimmer Poulsen, der er specialist i cybersikkerhed og teknologidirektør i sikkerhedsvirksomheden Check Point Danmark.

Annonce

Med andre ord: Trusselsbilledet har ændret sig i forhold til mobiltelefoner.

It-kriminelle går nemlig efter de enheder, hvor de kan ramme flest personer, arbejdsfunktioner, fortrolige data og dermed værdi. Og hvor det i gamle dage var den stationære arbejdscomputer, er det nu smartphones og tablets.

- Det er ingen hemmelighed, at flere arbejder på distancen og kan tilgå arbejdsressourcer såsom mails via deres smartphone. Derfor er det blevet et oplagt mål, konstaterer Niels Zimmer Poulsen.

Det kræver bare én svag enhed, før hackerne har en bagdør til resten af huset, tilføjer Bjarke Alling, der er specialist i it-sikkerhed og formand for Cybersikkerhedsrådet.

- Når man arbejder hjemme, taber arbejdsgiver den sædvanlige detailstyring over enhederne, netværket, og hvem der har adgang til hvad. Derfor er der tilsvarende flere angrebsflader, siger han.

I takt med at flere svindlere opdager netop den brist, vil flere også forsøge at misbruge den, tilføjer Niels Zimmer Poulsen.

"Tømmermandsperiode"

Bjarke Alling frygter desuden, at der kan komme en form for "tømmermændsperiode", når tingene bliver mere normale i kølvandet på pandemien.

- Nogle vil måske tænke: "Puha, der skete ikke noget - vi blev ikke hacket". Men det er vigtigt, at vi ikke sænker paraderne, siger han.

Så husk at tage dine forholdsregler:

Tryk opdatér, når telefonen kommer med nye opdateringer. På den måde lukker du nemlig de sikkerhedshuller, som løbende opdages.

Og kig herefter på netværket.

Et trådløst og måske endda ukrypteret hjemmenetværk er lettere at kompromittere. Spørg it-afdelingen hos din arbejdsgiver, hvis du er i tvivl.

- Et hjemmenetværk kan være alt fra bredbånd og fiber til kabel og adsl - med alt fra stærk kryptering til standardkoder eller ingen koder. Derfor ligger der alene i netværket en potentiel sikkerhedsbrist, konstaterer Bjarke Alling.

Hvis du derimod gør det til et lukket netværk med en stærk kode, der både indeholder små og store bogstaver og specialtegn, har du alt andet lige gjort det mere besværligt.

- Meget sikkerhed handler om netop det: Jo mere besværligt det er, jo mere tilbøjelige er de kriminelle til at prøve andetsteds, siger han.

Hold tingene adskilt

Et nemt første skridt er kun at bruge din arbejdsmobil til arbejde - og kun bruge private enheder til private formål.

Omvendt øger du risikoen, hvis andre i familien bruger dine digitale devices - hvis ungerne downloader tvivlsomme apps eller gamer fra den samme enhed.

Hvis du er nødt til at bruge den samme mobil til både job og privatliv, kan du få lavet en såkaldt containerløsning.

På den måde deles mobilen eller tabletten i flere "siloer", hvor apps fra eksempelvis den private del af mobilen ikke kan trække data fra den jobmæssige del - for eksempel mails og kontakter.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce