Annonce
Sydjylland

Sårbare fugle trives i Vadehavet: Nu yngler de med stærke bestande

Brushane, billedet, klyde og fjordterne har alle lovende bestande og er gået frem siden sidste år. Foto: Henrik Haaning Nielsen
En målrettet indsats i marskområdet Margrethe Kog har været med til at sikre, at flere sårbare engfugle som klyde og rødben i dag yngler i området med stærke bestande.

Væsentligt flere fugle som klyde og rødben slår sig ned for at yngle i det sønderjyske marskområde Margrethe Kog. Det viser en ny rapport, der sætter tal på årets ynglende fuglepar i hovedparten af området. Det skriver Naturstyrelsen i en pressemeddelelse

- Det er helt fantastisk, ikke mindst for de sårbare engfugle, at de flotte tal for ynglesæsonen i 2020 ser endnu bedre ud i år. Vores arbejde med udviklingen af den sydlige del af Margrethe Kog viser en flot effekt og trækker endnu flere engfugle til området, siger Bent Rasmussen, der er skovrider i Naturstyrelsen.

Naturstyrelsen har gennemført en målrettet indsats i et projektområde på knap 500 hektar med justeringer af blandt andet vandforhold, afgræsning og tiltag mod rovdyr.

Annonce

Konkret er den sydlige del af Margrethe Kog blandt andet blevet en hel del vådere – og trusler som ræv og mårhund er reduceret markant. Derudover er græsningen justeret til at foregå i store indhegninger, med en senere udsætning af dyrene og med færre dyr fra start for at passe godt på engfuglenes æg og reder.

Fokusarter går frem

Indsatsen i projektområdet har haft særlig fokus på brushane, klyde og fjordterne, der, ifølge rapportens optællinger, alle har lovende bestande og er gået frem siden sidste år.

I 2021 er det lykkedes at få de krævende brushøns i gang med at yngle i området. I foråret blev der kortlagt fire kampladser, hvilket resulterede i to-tre ynglende hunner i juni. I 2020 ynglede brushanen ikke i området.

Klyden gik fra 80 ynglende par i 2020 til 89 par i år. I 2021 har fjordternen desuden optrådt med en ynglebestand på 14 ynglepar mod ét enkelt par i 2020.

Margrethe Kog er et område, der med sin størrelse og beliggenhed ved Vadehavet rummer et stort potentiale for at øge de eksisterende bestande af ynglende engfugle, og for nogle arters vedkommende skabe levesteder for helt nye bestande.

Fra 2017-2020 gennemførte Naturstyrelen derfor et vand - og naturindsatsprojekt i et område på knap 500 hektar i den sydlige del med et mål om at øge antallet af ynglende engfugle.

Annonce

Yngleparadis for engfugle

Naturstyrelsen har både under og efter projektarbejdet arbejdet målrettet med justeringer i forvaltningen for at gøre Margrethe Kog Syd til et yngleparadis for engfugle og terner.

- Vi vil gerne skabe gode rammer for de sårbare engfugle, som for i området - de er vilde med vand, de er truet af rovdyr, og så er de afhængige af et godt udsyn, som blandt andet afgrænsning kan skabe. Derfor er det nogle af de knapper, vi har skruet på i forvaltningen hernede, og som har hjulpet os til det flotte resultat i år. Vi ved godt, at to års gode resultater ikke kan stå alene, men vi både håber, og tror på, at vi også fremover vil se en positiv udvikling i antallet af ynglende engfugle i området, siger Bent Rasmussen.

Fugle i fremgang

Rapporten har overvåget og talt i alt 13 fuglearter i området i 2021. 11 af de 13 arter viser fremgang sammenholdt med sidste års tal. Spidsanden holder status quo fra sidste år, mens stor præstekrave, som den eneste art i optællingen for 2021, går tilbage fra fire ynglende par i 2020 til ét par i år. Hvidbrystet præstekrave og lille præstekrave yngler ikke i området i 2021.

Atlinganden har med 38 ynglende par en af sine bedste ynglepladser i landet. Området har desuden i år fået mere end dobbelt så mange ynglende rødben med unger sammenholdt med sidste år.

Annonce
Kolding For abonnenter

Se listen: Sådan vil Kolding Kommune sikre byen mod store skader efter oversvømmelser og stormflod

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Amerikanske ejere i gang med rettelak: Stort Esbjerg-firma får slettet sit historiske efternavn

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Kultur For abonnenter

Han ejer både nazi-julekugler og effekter fra KZ-lejre: Franks nyeste køb er et tysk fotoalbum fra besættelsen af Kolding

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-målscorer: Vi kan bruge præstationen til en hel masse

Kultur

Anne var ved at give op: Hun drømmer om at byen bliver lige så levende, som da hun var barn

Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Højdramatisk superligaaften i Haderslev: Det holdt hårdt for SønderjyskE, men det holdt

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

JV's videoanalyse: Derfor formåede SønderjyskE at hive et enkelt point i land mod FC København

Billund

Efter et kræftforløb lytter behandler mere til sin egen krop: - Vi behandlere giver vores klienter en masse gode råd, men vi glemmer at passe på os selv.

Annonce