Annonce
Rejser

Sælsafari: Kom helt tæt på Danmarks største rovdyr

Jyllandsakvariet har tre speedbåde med glas i bunden, som de benytter til deres sælsafarier. Foto: Jyllandsakvariet
Sandbankerne i Limfjorden er sælernes domæne. Her ligger de og varmer sig i solen, og med Jyllandsakvariets sælsafari er det muligt at komme helt tæt på de nysgerrige rovdyr. Blandt andet gråsælen, hvor hannen kan veje op til 300 kilo.

Sælerne i Limfjorden ud for Thyborøn kan godt lide at ligge og slænge sig på sandbankerne, der viser sig, når vandstanden ikke er for høj. Det er nærmest en labyrint at navigere i systemet af sirligt sammenflettede render, som Jyllandsakvariets speedbåde skal igennem for at komme tæt på sælerne på deres sælsafarier. Her har gæsterne mulighed for at komme helt tæt på spættede sæler og gråsæler, som efter næsten at have været udryddet i Danmark igen trives i danske farvande.

- Man kan sige, vi har et godt forhold til vores sæler. Vi har mulighed for at komme helt ind til dem i vores både, og de ved, vi ikke forstyrrer dem, fortæller Michael Madsen, som er direktør for Jyllandsakvariet.

Han fik idéen til at arrangere sælsafarier for et par år siden efter at have købt en speedbåd til akvariet. Båden skulle blandt andet bruges til at bringe turister ud at se på marsvin og de større hvaler, som en gang imellem viser sig i farvandet tæt på Thyborøn. Vejret på den danske vestkyst gør dog, at der er mange dage i løbet af et år, hvor det kun er de mest søstærke, som er upåvirkede af bølgerne. Derfor gav det mening at søge ind i Limfjorden, som ligger skærmet fra Vesterhavet af Harboøre Tange.

- Vi havde vores første sælsafarier for tre år siden, og vi kunne med det samme mærke, at det var noget, der var en efterspørgsel på. Det er noget, der berører folk, når de kommer ud i naturen og tæt på dyrene. Det er ikke nogen kulisse, vi har sat op, vi er der helt på sælernes præmisser, og de bestemmer selv, hvor tæt på os de har lyst til at komme, siger Michael Madsen.

Annonce

Sælsafari

Turen tager omkring en time og begynder ved lystbådehavnen i Harboøre.

Prisen for en sælsafari er 195 kroner uanset alder og inkluderer lån af svømmevest.

Det er koldere på vandet, end det er på land, så det er vigtigt at tage godt tøj på, også om sommeren. Michael Madsen anbefaler, at man tager vand- og vindtæt tøj på.

Udover sælsafari arrangerer Jyllandsakvariet en række af ture og begivenheder. Blandt andet ravture, østers- og skaldyrsture samt fodringer af akvariets fisk. Ture og events kan bookes på akvariets hjemmeside.

Sælsafarien er underlagt vejrets luner, så tjek hjemmesiden før afgang. Hård vind kan betyde, at turen må aflyses.

Ærbødig stilhed

Turene foregår i speedbåde med glas i bunden, så der på vejen til og fra sælerne er mulighed for at få et indblik i livet under overfladen i Limfjorden. Michael Madsen er en af de skiftende formidlere, som kan fortælle om områdets dyreliv og om egnens fiskerihistorie, men på et tidspunkt under turene, er alle deltagerne helt stille.

- Vi har mange historier at fortælle og har det sjovt med vores gæster. Der bliver hygget og snakket i båden, men når vi kommer helt ud til sælerne, bliver der fuldstændig stille. Jeg har endnu ikke oplevet at have nogen med, som ikke af sig selv bare tier og nyder oplevelsen. Man bliver på en måde ærbødig, når man kommer derud, for det er så vildt og så ægte, som det kan være, siger akvarieindehaveren.

Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Grebet i luften: Når privatlivet ebber ud

Tidligere i år fik Facebook en bøde på fem milliarder dollars – 33 milliarder kroner – for at ”bryde privatlivets fred.” Facebook er grundlagt af amerikaneren Mark Zuckerberg – De ved, ham med det der mærkeligt glatte, udtryksløse ansigt og efter sigende indehaver af 30 ens hættebluser. Sjovt nok forudsagde samme Zuckerberg for næsten ti år siden, at privatlivets fred var slut. Et overstået kapitel i menneskehedens historie. Det var dengang, Facebook mest var et sted, hvor man kunne samle en hulens bunke venner, der fortalte, at de lige havde spist knækbrød, at lille Tobias havde lagt en skovsnegl i bleen, eller at de var sure over, at det regnede på deres fridag. Siden er anvendelsen af Facebook som bekendt blevet opgraderet til at omfatte meget mere: Chikane og trusler og måske ommøblering af folkeafstemninger. Mark Zuckerbergs pointe i 2010 var vist, at det var Facebook, der var årsagen til, at privatlivets fred hører fortiden til. Der fik han så med nogle års forsinkelse mere ret, end han selv havde regnet ned, men vi er alligevel et par stykker, der synes, at Facebook ikke skal have hele æren for, at det private siver ud af vores liv som luft fra en badebold. Vi kan også selv. Jeg kan da så glimrende huske en togtur fra København. 20 sekunder efter Valby ringede en dreng til sin far for at fortælle om en operation, han skulle gennemgå: - Ja, det gør ikke så ondt lige nu, men i sidste uge stak knoglen ud ad hånden. Der sad man så og sendte en stille tak til DSB, fordi man ikke længere kan købe mad i toget. Han holdt godt nok op, men kun blive for at blive afløst af en dame, der så ud til at have en alder, så hun i det mindste burde have hørt om Emma Gad: - Han ligger på sygehuset, men de kan ikke finde ud af, hvorfor han har så meget vand i venstre side. Hans arm er så tyk, at den ikke kan være i sygehustøjet. Men det er i hvert fald ikke fra hjernen, det vand kommer. Så er det, at man får lyst til at skrive en rasende kommentar om den manglende intimitet i vores liv og udstillingen af privatsfæren i det offentlige rum. På vores Facebook-væg.

Annonce