Annonce
forside

Særligt talentfuld: Nu er Line klædt på til at forfølge sin drøm

Line Sølvsten (billedet) og Marjam Baskhanova (som ikke kunne være med på billedet) - 3.g-elever på htx på EUC Syd i Aabenraa - har haft stort udbytte af deres deltagelse på Akademiet for Talentfulde Unge. Foto: Claus Thorsted

Elev på EUC Syd i Aabenraa har ikke alene med stor iver passet sin HTX-uddannelse. Hun har i to år også været med i et helt særligt akademi for talentfulde unge.

Aabenraa: Hun er kvinde. Er 18 år gammel, går på tredje år på HTX på EUC Syd i Aabenraa, og drømmen er en universitetsuddannelse.

Line Sølvsten er dog villig til at gå lidt længere end så mange andre. Hun går på den biokemiske studieretning, og som bare 16-årig opsøgte hun frivilligt ekstra viden uden for skoletid. Det kunne vække opmærksomhed blandt kammeraterne.

- Hver gang jeg har skullet af sted, har de sagt: "Skal du nu af sted til det igen?" og "hvor er du en stræber", smiler Line Sølvsten, for hun ved godt, det kun er for sjov.

Fire gange hvert semester har alle deltagere i et forløb for særligt talentfulde gymnasieelever - 195 var de i Region Syddanmark - været til et seminar, og derudover har man kunnet melde sig ind på flere end 200 tværfaglige, valgfri aktiviteter og en sommerlejr. Line Sølvsten har været i blandt dem.

- Jeg tror, jeg har været med til mellem 10 eller 15 af de frivillige aktiviteter, siger Line Sølvsten.

Jeg vil det så gerne, så jeg vil gøre alt, hvad kan for at komme for at komme ind på medicinstudiet.

Line Sølvsten, htx-studerende

Fire skoler var med


  • Line Sølvsten går i 3.y på htx, hvor hun har biokemi som studieretning med biologi på B-niveau, kemi på A-niveau og matematik på A-niveau.
  • Marjam Baskhanova går i 3.x på htx, hvor hun har science som studieretning med fysik på A-niveau, matematik på A-niveau og idéhistorie på B-niveau.
  • htx er en teknisk studentereksamen, som man kan opnå på tre år, og der er mulighed for op til 18 forskellige studieretninger.
  • Ud over EUC Syd har også det tyske gymnasium i Aabenraa, Aabenraa Statsskole og IBC Aabenraa haft deltagere med på Akademiet for Talentfulde Unge (ATU).
  • For at komme med på ATU har deltagerne skullet skrive en motiveret ansøgning samt et essey med deres syn på videnskab.
Den 18-årige htx-elev Line Sølvsten drømmer om at læse medicin på universitetet. Foto: Claus Thorsted

30 gange på farten

Line Sølvsten har ikke været alene fra HTX-linjen på EUC Syd. Marjam Baskhanova var også blandt de 195 på seminaret i Odense. Og de to har i hvert fald en ting til fælles. De er villige til at yde, hvad der skal til for at komme ind på drømmestudiet, og derfor har de nu i to år været en del af Akademiet for Talentfulde Unge.

- Min søster deltog, og det lød rigtigt spændende det, hun fortalte. Det ville jeg også prøve, for det handler ikke så meget om faglig udvikling, men om personlig udvikling, siger Marjam Baskhanova, der har science som studieretning.

Det var, mens de gik i 1.g, de blev orienteret om muligheden for at deltage i det toårige forløb, som alle, der går på en gymnasial uddannelse, kan ansøge om at komme med i. Line Sølvsten blev "prikket" af en lærer.

- Det lød virkelig interessant, for jeg kan godt lide ekstra viden - og ekstra venskaber, forklarer hun.

Line Sølvsten har nydt at møde studerende, der er lige så engagerede i deres uddannelse, som hun selv er. Foto: Claus Thorsted
Annonce

Stort udbytte x 2

Forleden blev der i Odense overrakt diplomer, og de unge kvinder har ikke kun grund til at være stolte af deltagelsen, men også tilfredse.

- Jeg har fået rigtig meget ud af det. Jeg har fået nogle fif til, hvordan jeg bedre kan lære og bedre kan studere derhjemme. Og så har jeg fået nogle gode venskaber og mere modenhed, fortæller Line Sølvsten.

- Det har været spændende, og jeg fået det ud af det, som jeg forventede. Den personlige udvikling, som jeg var meget interesseret i. Jeg er blevet bedre til at tale med andre mennesker, blevet bedre integreret, og jeg har fået gode råd til, hvordan jeg skal studere, så jeg også kan udvikle mig fagligt, forklarer Marjam Baskhanova.

Både Marjam og Line trives i dagligdagen på EUC Syd, men de har også været glade for at møde andre, der er lige så engagerede i deres skolegang, som de selv er.

- De samtaler, man har, er mere dybe, end de er her på skolen, og det er en øjenåbner at se noget med et andet perspektiv, mener Marjam Baskhanova.

- Det er nogle fagligt gode samtaler, man har, og vi kan jo snakke om alt muligt. Der er virkelig en stor spændvidde på de emner, vi snakker om, supplerer Line Sølvsten.

Annonce

Samme recept på fremtiden

De får begge deres tekniske studentereksamen til sommer, og så står den på sabbat. For Marjams vedkommende i et år, for Lines formentlig i et halvt år.

- Jeg vil gerne læse medicin for at blive enten kirurg eller hjerneforsker, forklarer Marjam Baskhanova, som er i færd med at gøre, hvad hendes forældre ikke fik mulighed for, fordi de på grund af krig måtte flygte fra en russisk republik, inden de var færdige med deres uddannelse.

Drømmen hos Line Sølvsten er identisk. Her er det også medicinstudiet, der trækker, selvom hun er usikker på, om karaktererne rækker.

- Jeg skal i hvert fald kæmpe for det, og det gør jeg også. Men det burde være muligt, mener Line Sølvsten.

- De naturvidenskabelige fag er rigtig nemme, men så er der de sproglige, hvor man skal kæmpe lidt, siger Marjam Baskhanova.

Kæmpes skal der også i foråret, når de to særligt talentfulde HTX-kvinder skal have omsat den nyerhvervede viden til en recept på optagelsen på ønskestudiet.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Varde

Torbjørn overvejer at stemme blankt: Han var håndplukket spidskandidat – nu er hans stemme til salg

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Team Esbjerg For abonnenter

Formstærk Kristine Breistøl er ikke i tvivl: Skal vi med i toppen i vores Champions League-pulje, skal vi slå Podravka

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Tønder

Ballade på Strucksallé: - Vi ved, hvem de er - og hvor de bor

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Annonce