Annonce
Erhverv

Se Schmidts særprægede familieklenodie: Fire generationer og en traktor fra 1964

Henning, Peter, Lasse samt Torben står her omkring den lyseblå Fordson Power Major, der blev købt i 1964. På det tidspunkt havde den allerede et par år på bagen. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
En lyseblå traktor fra 60'erne har fået nyt liv, efter den er blevet sat i stand på ny. Selvom den ikke længere er ejet af et familiemedlem, har den fortsat en betydelig affektionsværdi for familien Schmidt.

Grønbjerg: Et anderledes familiefoto kan man vist godt kalde det.

Den 60 år gamle hovedperson på billedet er den traktor, som Henning og Peters far, Hans, købte i 1964. Dengang havde den allerede været i brug et par år. Omkring traktoren står også Peters søn og barnebarn, Torben og Lasse.

Der er næsten nøjagtigt 30 år mellem de fire generationer fra Hans, der snart fylder 97, til Peter på 67, Torben på 38 og Lasse, der lige er fyldt otte år.

Traktoren blev købt til at køre roer og harve på familiens slægtsgård på Vindbjergvej lige udenfor Grønbjerg. Den gik i arv til Hans' ældste søn Henning, som først solgte den videre for omkring ti år siden.

Siden er traktoren fået lidt mere end en kærlig hånd af Jørgen Kjærsgaard, der har samlet de reservedele sammen, som den manglede for at kunne køre.


Det kunne ikke gå stærkt nok med at komme hjem og være med til de opgaver, det var at få kørt foder sammen til dyrene om vinteren.

Peter Schmidt, Grønbjerg


Traktoren er også fanget på flere ældre billeder. Her er det blandt andre Hans' far og Hans selv, der er på vej i marken med traktoren. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Annonce

Sjovere end at være i skole

Selvom det efterhånden er mange år siden, traktoren havde en afgørende betydning for familien, så husker Peter det fortsat tydeligt.

- I 64 gik jeg i 4. klasse, og når vi kom hjem fra skole. Der var tre gårde, som arbejdede sammen, og derfor kunne de nøjes med at købe én maskine samlet, men de havde en traktor hver. Når de så skulle høste eller køre roer, så hjalp de tre gårde hinanden. Det var de fantastiske til at finde ud af.

- Det var en fornøjelse uden lige at komme hjem fra skole. Det kunne ikke gå stærkt nok med at komme hjem og være med til de opgaver, det var at få kørt foder sammen til dyrene om vinteren. Det var i hvert fald sjovere end at gå i skole. Det har derfor en helt unik betyning, at man kan huske de historier, fortæller Peter Schmidt.

En sjov sidebemærkning er, at de fire generationer alle er døbt i Langelund Kirke, og de bor fortsat i eller omkring Grønbjerg.

Motoren var i stykker og flere reservedele var fjernet til brug andre steder, da Jørgen Kjærgaard for omkring 10 år siden købte traktoren. Siden er den blev sat i stand og er igen kørende. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Fire generationer og en traktor fra 1964. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Træt af kø til kviktest? Disse dage og tidspunkter er der størst chance for at komme hurtigt til

Varde

Kommunen greb ind: Nedbrydningsarbejde på Ansager Skole er stoppet

Annonce