Annonce
Sønderborg

Sølandskabet på Nordals skal være naturpark

Det genskabte sølandskab på Nordals er en landskabelig og kulturhistorisk perle, som Sønderborg Kommune nu arbejder på at få godkendt som Naturpark Nordals. Her er det Bundsø og et lille hjørne af Broballe, der kan ses.  Pressefoto
Sønderborg Kommune ønsker at få godkendt området med de genskabte søer Oldenor, Mjels Sø og Bundsø samt Oksbøl Skov som naturpark. Forarbejdet er med opbakning fra områdets lodsejere og foreninger sat i gang.
Annonce

Nordals: Der er otte naturparker i Danmark og tre pilotprojekter. Ingen af dem ligger i Sønderjylland - den nærmeste er Naturpark Lillebælt mellem kommunerne Kolding, Fredericia og Middelfart. Det vil Sønderborg Kommune gerne lave om på. Byrådet finder, at de genskabte søer Oldenor, Mjels Sø og Bundsø sammen med Oksbøl Skov tilsammen udgør et område, som lever op til kravene, som stilles til en naturpark: Den skal være særlig seværdig på grund af sin natur, landskabet og kulturhistorien.

- Sølandskabet og Oksbøl Skov har en spændende kulturhistorie med afvanding og genetablering, som har præget landbrug og landskab igennem årtier. Den genskabte natur og landskabet er helt enestående. Samtidig har vi oplevet en meget positiv imødekommenhed fra lodsejerne og foreningerne i området, så vi kan leve op til kravet om frivillighed, og så vil en udnævnelse til naturpark passe fantastisk ind i hele vores arbejde med at sætte Nordals på landkortet som feriedestination for mennesker, der holder af fred, ro og oplevelser i naturen, siger formand for udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer, Charlotte Riis Engelbrecht.

Annonce

I dialog

Kommunen har været i dialog med Friluftsrådet, som allerede har tilkendegivet, at området opfylder kriterierne for at opnå kvalitetsstemplet "Dansk Naturpark". Ud over lodsejerne har også repræsentanter fra landsbylaugene i Holm, Oksbøl/Broballe og Brandsbøl været inviteret til møder og har vist sig positive over for ideen. De største lodsejere i området er Aage V. Jensens Fond og Naturstyrelsen.

Der er desuden kig på, om man med tiden kan udvide området med en etape 2 omfattende området mellem sølandskabet, indsejlingen til Dyvig og Als Fjord. Men også dette vil være betinget af, at lodsejerne vil være med.

Kvalitetsmærkningen "naturpark" kan anvendes i markedsføring, men har også betydning, når for eksempel fonde søges om midler til forskellige projekter. Den videre proces i arbejdet for blive naturpark er en idéhøring og borgermøder i begyndelsen af 2020. Der skal desuden udarbejdes et tillæg til kommuneplanen med dertil hørende høringsfrister.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Nyt boligprojekt smider lokal købmand på gaden: - Det gør selvfølgelig ondt

Annonce