Annonce
Billund

Sølle 3000 kroner bekæmper ensomhed blandt mænd

Medlemmer fra Mænd Mødesteder var i sommer frivillige til Grøn Koncert i Esbjerg for at samle penge ind til foreningens arbejde. Privatfoto
I januar uddeler Billund Kommune igen penge til foreninger, som bedriver frivilligt, socialt arbejde. Mænds Mødesteder var blandt modtagerne i år, og pengene er helt centrale for, at foreningen har fået fodfæste i kommunen.

Grindsted: Hygge, samvær og udflugter.

Det er i centrum, når godt 25 mænd hver mandag mødes i foreningen Mænds Mødesteder i Grindsted.

Her er alle mænd over 18 år velkomne, og formålet er helt simpelt at skabe et venligt miljø, hvor mænd kan mødes på tværs af alder og interesser.

På den lange bane er foreningen dog også med til at løse et samfundsproblem. Forskning viser, at mænd lever kortere end kvinder, og en af årsagerne kan være ensomhed.

Det var årsagen til, at Mænds Mødesteder blev startet tilbage i 2014 som et sundhedsprojekt, og tankerne gik med videre, da projektet overgik til at blive en forening i 2016. Det gjorde de penge, der fulgte med til opstarten, dog ikke, så i dag er foreningen meget afhængig af støtte. Der er således ikke krav om medlemskontingent. Alle mænd skal kunne komme til møderne - det er hele grundtanken.

- Det værste for mennesker er at være ensomme. Vi skal have bredt ud, at der er så mange ensomme mennesker. Jeg er psykoterapeut, så jeg er vant til at arbejde med mennesker, og jeg ved, hvor svært det er for mennesker at spørge om hjælp - især mænd. Her kommer både enlige og mænd i forhold. Det er også vigtig at sørge for, at man ikke bliver ensom, hvis man bliver enlig, siger Poul Kjær, formand for Mænds Mødesteder.

Annonce

Fyraftensmøde

Mandag den 28. oktober inviterer Frivilligrådet til fyraftensmøde.

Her vil rådet fortælle om mulighederne for at søge om tilskud til frivilligt socialt arbejde - de såkaldte paragraf 18-midler.

Det sker klokken 17.00-19.00 hos Frivilligcenter Billund, Nymarksvej 10, 7200 Grindsted.

Baggrunden er, at kriterierne og proceduren for at ansøge er blevet ændret i 2019.

Da det bliver serveret sandwich, beder rådet om tilmelding via Billund Kommunes hjemmeside senest tirsdag den 22. oktober.

Der er ansøgningsfrist på midlerne 24. november, og pengene bliver uddelt i januar 2020.

Tilskud hvert år

Derfor er foreningen faste søgere af de såkaldte paragraf 18-midler, der hvert år uddeles af kommunen. De kaldes det, fordi det er paragraf 18 i serviceloven, som dikterer, at alle landets kommuner er forpligtiget til at støtte frivilligt, socialt arbejde.

I Billund Kommune giver politikerne godt 700.000 kroner årligt at kæmpe om. Det kan lyde af meget, men behovet er også stort. Til uddelingen i januar i år søgte foreninger tilskud for samlet set 1,65 millioner kroner.

Mænds Mødesteder har tidligere år fået 10.000 kroner. I år var det kun 3.000 kroner, men alting hjælper, når indtægterne er små.

- Vi har en kaffekasse, som vi hver giver 20 kroner til hver mandag. Det har betalt vores husleje. Så skiftes vi til at have kaffe og kage med, siger Poul Kjær.

- Så er vi for eksempel også frivillige for Muskelsvindfonden under Grøn Koncert i Esbjerg om sommeren. Det fik vi godt 10.000 kroner ud af i år, hvor vi var 13 mand afsted hele dagen, tilføjer Poul Kjær.

Penge til aktiviteter

Pengene har foreningen blandt andet brugt på fjernsyn, printer og computer.

Det kan foreningen dog ikke søge om hjælp til i år, da byrådet har ændret kriterierne for at kunne få støtte. Tidligere har man nemlig kunnet få støtte til for eksempel møbler og inventar i eksempelvis et klubhus. Foreninger har også fået penge til husleje, men det er slut nu.

Byrådet prioriterer fremover at give penge til primært aktiviteter. Dog kan man for eksempel også få støtte til forplejning, annoncer, leje af bus til udflugter, foredragsholdere, kurser og ferielejre.

For Mænds Mødesteder betyder det, at man skal ansøge om støtte til andre ting end tidligere.

- Vi skal ud og finde aktiviteter, vi kan søge om penge til. Det skal vi til at kigge på, siger Poul Kjær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Venstre i Kolding Byråd mister endnu et medlem: Due Paarup skifter til de radikale

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce