Annonce
Billund

Sønder Omme elever er med til at kortlægge plastaffald i Danmark

Eleverne kunne konstatere, at det mest er cigaretskod, der bliver smidt i Sønder Omme. Privatfoto

Sønder Omme: Den landsdækkende Naturvidenskabsfestival blev også markeret på Sønder Omme Skole, som havde sat en dag af til fire værksteder, hvor eleverne i overbygningen - 7.8.9. årgang - arbejdede med temaet "Havet som ressource".

I forbindelse med festivalen arrangerede Astra, som står bag hele projektet, et landsdækkende masseeksperiment - i år om plastforurening – både i vand og på land.

I Masseeksperiment 2019 skal op til 57.000 skoleelever fra hele landet kortlægge, hvor i Danmark der findes hvilke slags plastaffald. Der er tale om verdens første videnskabelige, nationale kortlægning af plastforurening.

På Sønder Omme Skole har naturfagslærer Silvana Durdevic været ude med 7.x og 8.a og samle plast ved cykelsti, anlæg og bækken ved Sønder Omme Multicenter.

Resultaterne er sendt ind - og fra naturfagslæreren er der ros til byen:

- Jeg må sige, at Sønder Omme-beboere er rigtig gode til at passe på byen. Det var ikke ret meget plastikaffald, vi fandt i naturen. Den største kategori var cigaretskod og -filtre, lyder det fra Silvana Durdevic.

Annonce
Eleverne kunne konstatere, at det mest er cigaretskod, der bliver smidt i Sønder Omme. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce