Annonce
Sønderborg

Sønderborg ønsker at nedrive færre boliger i hård ghetto

Hvis Sønderborg Kommune og SAB ikke får medhold i dispensationsansøgningen skal 60 procent af områdets boliger rives ned. Arkivfoto: Timo Battefeld
Kommunen og andelsboligforening ønsker kun at reducere boligmassen til 60 procent i boligområdet Nørager og Søstjernevej med flere, der er på regeringens hårde ghettoliste.

Sønderborg: Der skal stadig stå 60 procent af de almene boliger i Nørager samt Søstjernevej, Søgræsvej, Koralvej og Konkylievej. Det er ønsket i den dispensationsansøgning Sønderborg Kommune og Sønderborg Andelsbolgforening nu sender til Transport- og Boligministeriet.

Kommunen og boligforeningen begrunder ansøgningen om dispensation med, at der over flere år har været fremgang på alle kriterier på ghettolisten. Endvidere er der over de seneste år sket en markant positiv udvikling på tilknytningen til arbejdsmarkedet i området.

- Jeg håber på en dispensation. Det er kommunens og boligforeningens vurdering, at en nedbringelse af boligmassen til 40 procent vil være et alt for drastisk skridt set i forhold til den positive udvikling, der har været i boligområdet gennem de seneste år, siger siger borgmester Erik Lauritzen (S).

Annonce

Alene fra 2019 til 2020 er tilknytningen til arbejdsmarkedet steget med 2,9 procentpoint. Boligområdet har færre end en 2.100 beboere – knap 1.300, og kun 1,49 procent er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer, og det er pænt under landsgennemsnittet på 2,27 procent.

Arbejder med fire tiltag

Boligområdet kom i december på den hårde ghettoliste, og det betyder i udgangspunktet, at andelen af almene familieboliger i området skal nedbringes til kun 40 procent af boligmassen senest den 1. januar 2030.

Økonomiudvalget behandler dispensationsansøgningen på sit møde den 10. februar. Den endelige plan for den fysiske omdannelse af boligområdet præsenteres i den udviklingsplan, som skal afleveres senest den 1. juni 2021.


Det er kommunens og boligforeningens vurdering, at en nedbringelse af boligmassen til 40 procent vil være et alt for drastisk skridt set i forhold til den positive udvikling, der har været i boligområdet gennem de seneste år

Borgmester Erik Lauritzen


I dispensationsansøgningen er det dog beskrevet, at Sønderborg Kommune og SAB vil arbejde med fire tiltag i den fysiske omdannelse.

Ommærkning af et mindre antal etværelseslejligheder til ungdomsboliger på Søstjernevej og Søgræsvej og nedrenovering af blokke til almene rækkehuse i Nørager.

Desuden arbejdes med fortætning med private rækkehuse på det grønne område ved Nørager samt forbindelser og infrastruktur i området.

Annonce

Beboerne skal inddrages

Det forventes først, at renovering og byggeri kan begynde i 2023, og det vil derefter strække sig over en længere periode på op til 6-7 år.

Årsagen er, at det både vil tage tid at omdanne bygningerne og sikre en god genhusningsproces for de beboere, der i en periode måske skal bo andre steder.

Beboerne skal nu yderligere inddrages i den videre proces, fortæller formanden for hovedbestyrelsen i SAB, Vivian Engelbredt.

- Dispensationsansøgningen har nu lagt de overordnede rammer, og de næste måneder skal vi sammen med blandt andet beboerne beskrive den udviklingsplan, som der så konkret skal arbejdes efter. Vi vil sørge for at orientere beboerne løbende og inddrage dem i processen, for det er meget vigtigt for os at skabe en så god løsning for beboerne som muligt. Mange beboere har gode forslag til, hvordan de mener, at boligområdet kan blive et endnu bedre sted at bo, og de tanker og ideer skal med i overvejelserne for udviklingsplanen, siger hun.

Indsatser

I dispensationsansøgningen beskrives de indsatser, som Sønderborg Kommune og SAB sammen vil arbejde med for at sikre, at Nørager samt Søstjernevej, Søgræsvej, Koralvej og Konkylievej omdannes til et velfungerede boligområde:

  • Ansøgning til ny boligsocial helhedsplan 2021-2025
  • Fortsat udvikling og implementering af beskæftigelsesrettede indsatser i boligområdet
  • Fysisk omdannelse af området med fokus at skabe et blandet boligområde – herunder nedbringelse af andelen af almene familieboliger til 60 pct. i 2030
  • Øget integration af boligområdet i det omkringliggende byområde med fokus på blandt andet forbindelser omkring og igennem området
  • Plan for flytning af beboere og monitorering af udviklingen i boligområderne i Sønderborg by
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Rigtig mange fjernvarmekunder kan ånde lettet op: Kun en større by bliver ramt på pengepungen

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lørdag blev Simon testet positiv for corona for tredje gang: Professor kalder det usædvanligt, men interessant

Navne For abonnenter

Tvillingebrødrene Ejner og Gunner blev gift med hver deres søster

Esbjerg

Ny smitterekord i Esbjerg med 661 nye tilfælde: Nu den hårdest smitteplagede kommune uden for hovedstaden

Billund

Ole er bidt af en gal flyvemaskine: Rigmænd, rockstjerner og fodboldspillere lejer luksussæderne i Billund-firmaets fly

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Tønder For abonnenter

DF-profil snublede på målstregen og var fem stemmer fra genvalg: Nu har han været på jobcenteret, sælger huset og flytter fra kommunen

Esbjerg Energy For abonnenter

Fjerde sejr i træk, selv om 3-0-føring blev smidt væk: Esbjerg Energy holder fast i stimen

Haderslev

Far om banegårdsballade i Vojens: - Det er ikke et samfundsproblem

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Sønderborg

En jubilæumsgave venter på dronningen: Kommunen planlægger en overraskelse under sommeropholdet

Kolding For abonnenter

Beboer på bosted er varetægtsfængslet efter voldsom brand: Har tidligere lavet bål i sin stue og stukket ild til stol

Nordtyskland

Smitten har sneget sig ind på rådhuset, så nu har overborgmester fået corona

Annonce