Annonce
Sønderborg

Sønderborg Forsyning retter regnefejl og vil hjemtage renovation trods kritik

Hvem skal hente affaldet i Sønderborg kommune, og hvordan gøres det bedst og billigst, afgøres nu i en ny udbudsrunde, som Sønderborg Forsyning atter byder ind på trods regnefejl i første runde. Arkivfoto

Transportens Arbejdsgivere mener, Sønderborg Forsyning begik en regnefejl på syv-otte millioner kroner i udbud på dagrenovation, men det betegner direktøren som det rene vrøvl og melder sig under fanerne igen i ny udbudsrunde.

Annonce

SØNDERBORG: Sønderborg Forsyning begik ikke en regnefejl på tre-fire millioner, men på syv-otte millioner kroner, da den i januar hjemtog dagrenovationen i Sønderborg kommune. Det mener Transportens Arbejdsgivere (ATL), som kritiserer forsyningen for ikke at tage højde for elementære ting som sygdom, ferie og behov for reservebiler samt udstyr og brændstofforbrug. Det, mener ATL er så graverende fejl, at seriøsiteten lader en hel del tilbage at ønske.

Forsyningens direktør Lars Riemann fastholder, regnefejlen ikke er større end meldt ud i januar, da udbudsrunden var nødt til at gå om af samme grund. Der er nu regnet på sagerne og Sønderborg Forsyning melder sig under fanerne med et nyt bud, hvori der ifølge direktøren er taget højde for tidligere regnefejl.

- Jeg har ikke sagt, regnefejlen var på fire millioner kroner. Det må stå for ATL's egen regning, hvis de mener det. Vi byder på dagrenovationen efter at have lavet korrektur for den tidligere regnefejl. Vi arbejder for at finde den bedste og billigste løsning for vore kunder, siger Lars Riemann, hvis bud denne gang ligger på omkring 30 millioner kroner årligt for dagrenovation i Sønderborg Kommune fra maj 2020.

Affaldsordning

Sønderborg Forsyning hjemtog dagrenovationen i Sønderborg kommune fra maj 2020 og frem med et bud, der lå væsentligt under konkurrenternes. Det viste sig dog, der var begået en regnefejl på i omegnen af 3,5 millioner kroner, så udbuddet måtte gå om, da det ikke længere er gyldigt gældende, når affaldsselskabet selv hjemtager opgaven. Det ny udbud slutter 22. februar. Heri indgår minimum fire elektriske skraldebiler. De skraldebilder, der kører nu, er ikke fuldt elektriske. Direktør i Sønderborg Forsyning Lars Riemann siger, kravene er stillet for at give affaldsindsamlingen en grønnere profil og for at sikre kunderne den bedste og billigste løsning. Sønderborg Forsynings bud ligger denne gang på omkring 30 millioner kroner, hvor den tidligere lå pænt under. Dengang lå Heissel og Meldgaard over 30 millioner. Det fik dem til at kritisere forsyningen hårdt, da de ikke mente, den havde taget højde for helt elementære ting som sygdom, ferie og materielle krav i sit udbud. Det blev først pure afvist, men senere måtte forsyningen gå til bekendelse og vedkende sig sin regnefejl. Det ny udbud afgøres i et bestyrelsesmøde 25. februar. Her lover næstformand i bestyrelsen Peter Hansen at stille skarpe og kritiske spørgsmål til forsynings-udbuddet, da den ikke kan tåle en regnefejl mere. Sønderborg Forsyning har foruden kloakering og varme- og vandforsyning også til opgave at indsamle affald og står for projekteringen af en havmøllepark i Lillebælt og byggeriet af et nyt stort kommunalt rensningsanlæg på Kær, så der er opgaver nok at tage fat på.

Håndtering af affald og indsamlingen af det til billigste pris og på bedste vis er atter i udbud, hvor private vognmænd får konkurrence af Sønderborg Forsyning atter engang. Arkivfoto: Timo Battefeld
Annonce

Hård kritik

Sønderborg Forsyning lå syv-otte millioner kroner under nærmeste bud og var 30 procent billigere, da den hjemtog dagrenovationen. Vognmænd som Heissel og Meldgaard bød over 30 millioner og forsyningen under. De private udbydere mente, hjemtagningsbuddet var alt for billigt. Det afviste forsyningens bestyrelse pure med garanti for, alt var nøje gennemregnet. Få dage senere måtte udbuddet dog gå om, da det viste sig, forsyningen havde lavet en regnefejl på i omegnen af 3,5 millioner kroner. Det gav hovedrysten i branchen.

- Der var store beløbsforskelle på de bud, der blev afgivet i første udbudsrunde. Sønderborg Forsynings bud var det grelleste eksempel, vi har set på fejlberegning af udbuddet. De havde på ingen måde taget højde for helt elementære ting. Vi kan være bekymrede for udviklingen, når man inden for samme institution både sætter udbuddet i kraft og afgiver kontrolbud, siger branchedirektør i ATL Lars William Wesch.

Han mener, affaldsentreprisen i første omgang burde være gået til det selskab, der opfyldte konditionerne bedst og billigst, efter forsyningens regnefejl kom for dagen, og at forsyningen af samme grund bør afholde sig fra at byde i en ny runde.

- Det er noget vrøvl. De har søgt om aktindsigt og kan se vort udbud i et regneark i detaljer, vi ikke kan se i deres bud. Ifølge reglerne er der ikke længere tale om et gyldigt gældende udbud, når vi en gang har hjemtaget affaldsindsamlingen, så der var nødt til at være et nyt udbud, siger Lars Riemann.

- Vi har accepteret, forsyningen kommer med et nyt bud, men vi er meget skarpe og kritiske i vurderingen af tallene. Vi skal se hele beregningsgrundlaget, før vi siger god for det. Vi er naturligvis skuffede og pikerede af forløbet i første udbudsrunde, siger næstformand i bestyrelsen Peter Hansen, Venstre.

Når affaldsspanden er tømt, vil det i fremtiden være Heissel, Meldgaard eller Sønderborg Forsyning eller måske en helt fjerde, der har taget skraldet. Arkivfoto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Danmark For abonnenter

Transport-mastodont sender advarsel til vognmænd: Hvis I frasælger pengetank, risikerer vi at lukke

Annonce