Annonce
Indland

Sønderborg går med i søgsmål: Vil ikke bare sige pyt

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Økonomi- og indenrigsminister mener, at 18 kommuner bag søgsmål spilder borgeres penge på sag, de vil tabe.

Sønderborg Kommune tilslutter sig et søgsmål mod staten for fejl i udligningssystemet.

Det oplyser borgmester Erik Lauritzen (S), efter at sagen har været på dagsordenen på økonomiudvalgsmødet onsdag.

- Vi havde håbet på, der ville komme en politisk løsning. Men det gør der tilsyneladende ikke.

- Så vil vi gerne bakke de kommuner op, der arbejder med det her. Vi føler også, det er for stort et beløb til, at vi bare kan sige "pyt", siger Erik Lauritzen.

Han skønner, at kommunen kan være gået glip af mellem 15 og 20 millioner kroner for årene 2017 og 2018.

Med tilslutningen fra Sønderborg Kommune er der 18 kommuner, der står bag søgsmålet mod staten.

Vordingborg Kommune ventes at blive den 19. kommune, der bakker op, når sagen behandles på byrådsmødet i næste uge.

Sagen blev drøftet på et økonomiudvalgsmøde tirsdag, og her var der ifølge borgmester Mikael Smed (S) enstemmig opbakning til at deltage i søgsmålet.

De sagsøgende kommuner mener, at de til sammen er gået glip af op mod 700 millioner kroner for årene 2017 og 2018.

Det skyldes ifølge kommunerne en fejl i udligningssystemet.

Fejlen består i, at udlændinges uddannelsesniveau ikke har været registreret.

Det har betydet, at højtuddannede udlændinge har udløst samme tilskud som udlændinge uden uddannelse.

De sagsøgende kommuner mener således, de har fået for lidt i udligning i forhold til de udgifter, de har haft til gruppen af udlændinge.

Fejlen er blevet rettet fra 2019. De kommuner, der fremadrettet får mindre i udligning som følge af fejlen, får en kompensation.

Men der er ingen kompensation til de kommuner, der mener, at de gennem en årrække har fået for lidt.

Sønderborgs borgmester er ked af, at kommunerne nu må hive staten i retten.

- Det er en uskik, at vi skal lægge sag an mod staten. Det er uholdbart for samfundet, at vi er nået derud, siger Erik Lauritzen.

Kommunerne bag søgsmålet har sat juni som skæringsdato for, hvornår de vil indgive stævning mod staten.

Regeringen har afvist, at kommunerne har krav på en kompensation.

- Det er ærgerligt, at de gør politik til jura og spilder skatteborgernes penge på at føre en sag mellem forskellige offentlige myndigheder, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

- Det er en sag, som Kammeradvokaten vurderer, at de vil tabe, siger ministeren.

Kommunerne bag søgsmålet skal hver især betale 300.000 kroner i advokatudgifter.

Hvis kommunerne taber sagen, risikerer de at skulle betale modpartens sagsomkostninger. Det kan beløbe sig til mellem tre og fem millioner kroner.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce