Annonce
Sønderborg

Sønderborg har igen boligområde på ghettoliste

Nørager i Sønderborg er fortsat på Boligministeriets ghettoliste. Arkivfoto: Timo Battefeld
Boligområdet Nørager/Søstjernevej er fortsat på den ghettoliste, som Boligministeriet har udsendt. Men på flere kriterier forbedres vurderingen af området efter en øget indsats fra Sønderborg Andelsboligforening og Sønderborg Kommune.

Sønderborg: Området Nørager og Søstjernevej er fortsat på ghettolisten, fordi boligområdet opfylder tre ud af de fem kriterier, der er defineret i lovgivningen for ghettoområder.

Det gælder kriterierne for andelen af beboere med ikke-vestlige baggrund, andelen af beboere uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse og andelen af beboere uden uddannelse ud over folkeskolen. På antallet af dømte opfylder området ikke længere kriteriet og for borgere uden for arbejdsmarkedet og gennemsnitlig bruttoindkomst er der en positiv udvikling.

Andelen af beboere uden for arbejdsmarkedet faldet med otte procent i forhold til sidste år og er nu lavere, end det har været siden ghettolisten blev til i 2010.

- Det skyldes blandt andet vores fokuserede indsats for at få flere af beboerne på arbejdsmarkedet eller i uddannelse. Men ghettolisten er stadig problematisk, for den stigmatiserer et helt boligområde, som har brug for det modsatte. Derfor arbejder vi stenhårdt på at højne uddannelsesniveauet, øge trygheden i området og få flere i arbejde. Som man kan se lykkedes det også på nogle punkter, men det tager tid, og det er en indsats, som vi skal blive ved med at prioritere, siger borgmester Erik Lauritzen (S).

Der er opprioriteret med jobmentorer i området som en fremskudt beskæftigelsesindsats. Det er med til at gøre afstanden mellem Jobcentret og beboerne kortere. De to jobmentorer i den boligsociale helhedsplan har været i gang siden februar 2019, og indtil nu er 19 beboere i området kommet i job eller uddannelse. Halvdelen af beboerne i området er dog på førtidspension. De tæller med i opgørelsen til ghettolisten, men er ikke i målgruppen til at komme i job.

Nørager og Søstjernevej-området har været på ghettolisten siden 2010, men var ikke på i 2014 og 2015.

Annonce

Ghettoliste

Et boligområde med over 1000 beboere optages på ghettolisten, når andelen af beboere i området med ikke-vestlig baggrund er større end 50 procent, og det derudover i fem år i træk opfylder mindst to af følgende fire kriterier:

Mere end 40 procent af beboerne på 18-64 år har hverken job eller er under uddannelse. Over 60 procent af beboerne på 30-59 år har ingen uddannelse ud over folkeskolen. Bruttoindkomsten blandt beboerne er under 55 procent af regionens gennemsnitlige bruttoindkomst. Andelen af beboere, der er dømt for kriminalitet, er tre gange højere end landsgennemsnittet.

For Nørager gælder:

44,7 procent står uden for arbejdsmarkedet.

1,81 procent er dømt

75,6 procent har kun gået i grundskole

Beboernes indtægter er 60,9 procent af regionens gennemsnitlige bruttoindtægt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Haderslev

Over grænsen: Danmarks største cykelløb hylder naboskabet med Tyskland

Annonce