Annonce
Sønderborg

Sønderborg har igen boligområde på ghettoliste

Nørager i Sønderborg er fortsat på Boligministeriets ghettoliste. Arkivfoto: Timo Battefeld
Boligområdet Nørager/Søstjernevej er fortsat på den ghettoliste, som Boligministeriet har udsendt. Men på flere kriterier forbedres vurderingen af området efter en øget indsats fra Sønderborg Andelsboligforening og Sønderborg Kommune.
Annonce

Sønderborg: Området Nørager og Søstjernevej er fortsat på ghettolisten, fordi boligområdet opfylder tre ud af de fem kriterier, der er defineret i lovgivningen for ghettoområder.

Det gælder kriterierne for andelen af beboere med ikke-vestlige baggrund, andelen af beboere uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse og andelen af beboere uden uddannelse ud over folkeskolen. På antallet af dømte opfylder området ikke længere kriteriet og for borgere uden for arbejdsmarkedet og gennemsnitlig bruttoindkomst er der en positiv udvikling.

Andelen af beboere uden for arbejdsmarkedet faldet med otte procent i forhold til sidste år og er nu lavere, end det har været siden ghettolisten blev til i 2010.

- Det skyldes blandt andet vores fokuserede indsats for at få flere af beboerne på arbejdsmarkedet eller i uddannelse. Men ghettolisten er stadig problematisk, for den stigmatiserer et helt boligområde, som har brug for det modsatte. Derfor arbejder vi stenhårdt på at højne uddannelsesniveauet, øge trygheden i området og få flere i arbejde. Som man kan se lykkedes det også på nogle punkter, men det tager tid, og det er en indsats, som vi skal blive ved med at prioritere, siger borgmester Erik Lauritzen (S).

Der er opprioriteret med jobmentorer i området som en fremskudt beskæftigelsesindsats. Det er med til at gøre afstanden mellem Jobcentret og beboerne kortere. De to jobmentorer i den boligsociale helhedsplan har været i gang siden februar 2019, og indtil nu er 19 beboere i området kommet i job eller uddannelse. Halvdelen af beboerne i området er dog på førtidspension. De tæller med i opgørelsen til ghettolisten, men er ikke i målgruppen til at komme i job.

Nørager og Søstjernevej-området har været på ghettolisten siden 2010, men var ikke på i 2014 og 2015.

Ghettoliste

Et boligområde med over 1000 beboere optages på ghettolisten, når andelen af beboere i området med ikke-vestlig baggrund er større end 50 procent, og det derudover i fem år i træk opfylder mindst to af følgende fire kriterier:

Mere end 40 procent af beboerne på 18-64 år har hverken job eller er under uddannelse. Over 60 procent af beboerne på 30-59 år har ingen uddannelse ud over folkeskolen. Bruttoindkomsten blandt beboerne er under 55 procent af regionens gennemsnitlige bruttoindkomst. Andelen af beboere, der er dømt for kriminalitet, er tre gange højere end landsgennemsnittet.

For Nørager gælder:

44,7 procent står uden for arbejdsmarkedet.

1,81 procent er dømt

75,6 procent har kun gået i grundskole

Beboernes indtægter er 60,9 procent af regionens gennemsnitlige bruttoindtægt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Sønderjyske taber VAR-drama mod Vejle

Esbjerg

Kulturens Døgn i coronaens skygge

Team Esbjerg For abonnenter

Uha - hvor var det tæt på: Team Esbjerg slået med mindst mulig margin i en forrygende kamp

Annonce