Annonce
Sønderborg

Sønderborg har taget et højdespring

Borgmester Erik Lauritzen måtte til tops i Alsik for at følge et erhvervsklima i Sønderborg, der er mester i højdespring i hele Sydjylland i 2019. Foto: Claus Thorsted
Undersøgelse fra Dansk Byggeri sender Sønderborg fra nummer 55 til nummer 16 på listen over landets mest erhvervsvenlige kommuner. Den største stigning i Sydjylland.

Sønderborg: Det kan godt være, at 17. etage i et halvt hundrede meters højde på toppen af Alsik ikke helt er nok til at markere et højdespring for Sønderborgs erhvervsvenlighed fra nummer 55 til 16 blandt landets 98 kommuner, men udsigten på en solskinsdag er fantastisk.

Solen skinner da ikke kun på byens tage men også ind i de mange erhvervskontorer og produktionslokaler, som ifølge den nye undersøgelse fra Dansk Byggeri kan nyde godt af højdespringet på listen over danske kommuners erhvervsklima:

Faktisk er Sønderborg den kommune, som er sprunget flest pladser frem i hele Sydjylland.

- Jeg er både glad og stolt over, at vi er lykkedes så godt med tingene. Vi har i længere tid haft et stærkt fokus på at bringe kommune og erhvervsliv tættere på hinanden. Det er samtidig en anerkendelse af de folk, som sidder og arbejder med tingene til daglig, siger borgmester Erik Lauritzen(S), mens han går rundt på Alsiks udsigtsetage med en stor bid af Sønderborg i sigte.

Annonce
Jeg er både glad og stolt over, at vi er lykkedes så godt med tingene. Vi har i længere tid haft et stærkt fokus på at bringe kommune og erhvervsliv tættere på hinanden. Det er samtidig en anerkendelse af de folk, som sidder og arbejder med tingene til daglig.

Borgmester Erik Lauritzen(S)

Målt på flere parametre

Det er nu ottende gang, at den årlige undersøgelse fra Dansk Byggeri sendes ud. Analysen er baseret på målinger af 23 forskellige parametre fordelt på seks overordnede temaer: Byggesagsbehandling, skatter og afgifter, udlicitering på tekniske områder, erhvervsaffald, udbud samt arbejdsmarked og uddannelse.

I beskrivelsen af Sønderborg tæller det blandt andet, at ventetiden på en byggetilladelse er faldet fra 28 til 23 dage, gebyret for sagsbehandling af byggetilladelser er afskaffet fra tidligere 356 kr. i timen, kommunen sender flere tekniske opgaver i udbud - og ikke mindst, at der fra centralt politisk hold er bestemt, at alle skoleelever skal i erhvervspraktik. Tidligere var det op til den enkelte skole.

- Det er rigtig fint med lister og tal, men jeg er lige så glad for det helhedsbillede af en erhvervsvenlig kommune, jeg møder, når jeg er rundt i kommunens virksomheder og snakker med de ansatte, siger Erik Lauritzen.

Ingen skrankepaver

Selv om Sønderborg har taget et gigantisk højdespring i det sydjyske, får det ikke kommunen til at hvile på laurbærrene.

- Jeg tænker, at vi kan blive endnu bedre til at skabe lærepladser og sammen få de unge sendt ud i til de erhvervsuddannelser, som der er så hårdt bruge for. Men ellers glæder jeg mig selvfølgelig over, at den her undersøgelse sender et godt signal ud til alle med ønske om at etablere sig i kommunen. Skrankepaver har vi i hvert fald ikke, siger Erik Lauritzen.

Sønderborg har taget hul på en række dialogmøder med Dansk Byggeri om at indgå flere partnerskabsaftaler, som skal få unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Mens Sønderborg således er i pæn fart opad, så har Aabenraa og Haderslev tabt pusten og faldet til en henholdsvis 34. og 45. plads. Tønder, som i forvejen lå pænt som nummer 13, er kommet i Top 10 som nummer 9.

Sønderborg i erhvervstal

Placering på listen blandt landets kommuner: 16 i 2019, 55 i 2018 og 50 i 2017

Sagbehandlingstid: 23 dage i 2019 og 28 dage i 2018

Timepris for byggesagsbehandling: 0 kroner i 2019 og 356 kroner i 2018

Udlicitering på tekniske områder: 38,9 procent i 2019 og 34,2 procent i 2018

I samme analyse - set i forhold til sidste år - er Aabenraa rykket tilbage fra en 9. til en 34. plads, Haderslev fra en 37. til 45. plads, mens Tønder har forbedret sin placering fra en 13. til en 9. plads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Esbjerg

Brev sendt til to ministre: Esbjerg Kommune beder staten om hjælp til oversvømmelser

Annonce