Annonce
Sønderborg

Sønderborg i britisk valgkamp: Alsie Express fløj rundt med Boris Johnson

Direktør hos Alsie Express, Dennis Rybasch, bekræfter, at flyselskabet har fløjer med Boris Johnson under valgkampen de seneste dage.Arkivfoto: Claus Thorsted
Det Sønderborg-baserede luftfartsselskab, Alsie Express, har fløjet rundt med den britiske premierminister på valgturné op til dagens parlamentsvalg.

Luftfartsselskabet Alsie Express, der har base i Sønderborg, går normalt stille med dørene i forbindelse med kundeforhold. Men nu er det kommet frem, at det lokale flyselskab, som råder over to sorte propelfly af typen ATR 72-500 med plads til omkring et halvt hundrede passagerer, har fløjet ture i England med premierminister Boris Johnson og hans følge.

- Jo, det er rigtig. Vi fik opgaven i lørdags og skulle afsted dagen efter. Når den slags opstår, kommer der en forespørgsel fra en mellemmand fra et såkaldt brokerfirma, forklarer adm. direktør hos Alsie Express, Dennis Rybasch og tilføjer:

- Vi bliver spurgt, om vi kunne fragte x-antal personer på nogle udvalgte strækninger, og det kunne vi så.

Der er omkring 10-15 af den slags brokerfirmaer i Europa, som varetager kontakten mellem kunder og flyselskaber. Alsie Express har i sine nu seks leveår fløjet med flere kendte. Mest kendt er nok transporten af det tyske fodboldlandshold under EM i 2016.

Opgaven i Brexitland er nu slut for Alsie Express, og Boris Johnson holder sig formentlig mest på jorden under dagens valg. Miljøaktivister har under valgkampen i øvrigt kritiseret Johnson for at bruge fly på strækninger, der kan klares i tog på under en time.

Alsie Express' bidrag til debatten er, at netop deres flytype er en af de mere brændstoføkonomiske i forhold til traditionelle jetfly, som oftest bruges til den slags transporttype.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];