Annonce
Sønderborg

Sønderborg Kommune er ærgerlig over forkert vurdering af kæmpe-sommerhuse

Sønderborg Kommune har givet 14 byggetilladelser til luksussommerhuse i Mommark. Arkivfoto: Katrine Lund Walsted
Sønderborg Kommunes afdeling Teknik & Miljø skal nu vurdere, hvad der skal ske med kæmpesommerhusene i Mommark efter Planklagenævnet har afgjort, at 23 grunde er udstykket i strid med lokalplanens principper.

Mommark: I denne uge afgjorde Planklagenævnet, at Sønderborg Kommunes udstykning af 23 store sommerhusgrunde i Mommark er i strid med lokalplanens principper. Hvis byggeriet skal lovliggøres, skal der laves en ny lokalplan for området, skriver Planklagenævnet i sin afgørelse.

Forvaltningen skal nu kigge afgørelsen igennem, inden der tages beslutning om det videre forløb.

- Vi tager afgørelsen til efterretning. Ud fra en nærmere vurdering skal vi se, hvad der kan ske fremadrettet i området. Vi skal vurdere, hvad afgørelsen betyder for de allerede byggede huse, og de huse, der skal opføres senere, siger Bjarke Eriksen, der er direktør for afdelingen Teknik og Miljø.

Annonce

Der er udstykket 23 sommerhusgrunde, og der er indtil videre givet byggetilladelse til 14. Det er Skanlux, som har købt området, hvor flere huse er færdigbyggede og solgt videre til private. Bjarke Eriksen oplyser, at byggeriet ikke er stoppet.

Forkert vurdering

Bjarke Eriksen afviser, at fejlvurderingen er sket, fordi forvaltningen har travlt. Forvaltningen tog beslutningen i januar 2020.

- Vi bestræber os altid på at lave vores arbejde i overensstemmelse reglerne. Når vi får en afgørelse mod os, tager vi det til efterretning. Men vi er naturligvis ærgerlig over, at have vurderet forkert. Det skyldes ikke den øjeblikkelige travlhed, da beslutningen blev taget for lang tid siden, siger Bjarke Eriksen.

Lokalplanen for det nye sommerhusområde blev godkendt i 2007, og en tegning i lokalplanen viser 44 grunde på det pågældende område. De seks grundejerforeninger i de gamle sommerhusområder mener, at ændringen fra 44 mindre sommerhuse til 23 store sommerhuse skulle have været i høring, og at de større sommerhuse vil belaste de små sommerhusveje væsentligt. Derfor er der klaget til Planklagenævnet.

Annonce

Slået tilbage

Teknik- og miljøudvalget fik i april en orientering om sagen af forvaltningen.

- Vi er blevet orienteret om at i forbindelse med lokalplanen fra 2007, der giver lov til mindre sommerhuse, er givet lov til færre, men større sommerhuse. Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at kommunen ikke på forkant kan se, at det kunne være et problem. Vi bliver slået tilbage, men det er der ikke noget at gøre ved nu, siger Aase Nyegaard (Fælleslisten), der er udvalgsformand.

Grundejerforeningerne har tidligere foreslået, at der skal anlægges en ny vej til det nye sommerhusområde for at aflaste de mindre sommerhusveje.

- Personligt mener jeg, at vi nødt til at tænke mere infrastruktur ind over lokalplanerne. Det betyder meget, at der kommer mange lastbiler i forbindelse med byggeriet lige nu og senere i forbindelse med gæster til de store sommerhuse, siger Aase Nyegaard.

Afgørelsen

Planklagenævnet mener, at udstykningen i 23 matrikler i stedet for 44 er en så væsentlig ændring af lokalplanens struktur, at det er i strid med planens principper.

"Nævnet har navnlig lagt vægt på, at den ændrede udstykning medfører, at sommerhusgrundene bliver væsentligt større, og at der dermed kan opføres sommerhuse, der er meget større end forudsat i lokalplanen og kan anvendes af store grupper af personer. Dette vil efter nævnets opfattelse medføre, at området vil kunne få en væsentlig anden karakter, der afviger fra det sommerhusområde, der fremgår af lokalplanen", står der i afgørelsen.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Snavset og spor efter gamle madrester: Spisested indkasserer anden bøde på et år

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Kolding For abonnenter

Maskinvirksomhed fik stjålet minigravere til 900.000 kroner: Klippede hegn i stykker og brugte træpaller som rampe

Sønderborg

Påkørt af elcykel: 55-årig svært tilskadekommen kvinde fløjet til Odense

Esbjerg

Dummere end politiet tillader: Eftersøgt mand gjorde sig uheldigt bemærket

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Kolding For abonnenter

Hunden Vaks vækkede ejer, da værksted med traktorer og udstyr gik op i flammer: - Han får nok et ekstra kødben til jul

Sønderborg For abonnenter

Socialudvalg siger nej til nødplan i hjemmeplejen

Sydjylland

Flere kommuner oplever massive smittestigninger henover weekenden: En stikker af med 150 nye smittede siden fredag

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Navne

Så er det nye byråd på plads: Se, hvem der fik hvilke poster

Erhverv For abonnenter

Ny webshop satser på nyt og brugt: Per reparerer også cykler

Aabenraa For abonnenter

Biogas fylder meget: Ny gasledning skal gå tværs gennem kommunen

Annonce