Annonce
Sønderborg

Sønderborg Kommune er ærgerlig over forkert vurdering af kæmpe-sommerhuse

Sønderborg Kommune har givet 14 byggetilladelser til luksussommerhuse i Mommark. Arkivfoto: Katrine Lund Walsted
Sønderborg Kommunes afdeling Teknik & Miljø skal nu vurdere, hvad der skal ske med kæmpesommerhusene i Mommark efter Planklagenævnet har afgjort, at 23 grunde er udstykket i strid med lokalplanens principper.

Mommark: I denne uge afgjorde Planklagenævnet, at Sønderborg Kommunes udstykning af 23 store sommerhusgrunde i Mommark er i strid med lokalplanens principper. Hvis byggeriet skal lovliggøres, skal der laves en ny lokalplan for området, skriver Planklagenævnet i sin afgørelse.

Forvaltningen skal nu kigge afgørelsen igennem, inden der tages beslutning om det videre forløb.

- Vi tager afgørelsen til efterretning. Ud fra en nærmere vurdering skal vi se, hvad der kan ske fremadrettet i området. Vi skal vurdere, hvad afgørelsen betyder for de allerede byggede huse, og de huse, der skal opføres senere, siger Bjarke Eriksen, der er direktør for afdelingen Teknik og Miljø.

Annonce

Der er udstykket 23 sommerhusgrunde, og der er indtil videre givet byggetilladelse til 14. Det er Skanlux, som har købt området, hvor flere huse er færdigbyggede og solgt videre til private. Bjarke Eriksen oplyser, at byggeriet ikke er stoppet.

Forkert vurdering

Bjarke Eriksen afviser, at fejlvurderingen er sket, fordi forvaltningen har travlt. Forvaltningen tog beslutningen i januar 2020.

- Vi bestræber os altid på at lave vores arbejde i overensstemmelse reglerne. Når vi får en afgørelse mod os, tager vi det til efterretning. Men vi er naturligvis ærgerlig over, at have vurderet forkert. Det skyldes ikke den øjeblikkelige travlhed, da beslutningen blev taget for lang tid siden, siger Bjarke Eriksen.

Lokalplanen for det nye sommerhusområde blev godkendt i 2007, og en tegning i lokalplanen viser 44 grunde på det pågældende område. De seks grundejerforeninger i de gamle sommerhusområder mener, at ændringen fra 44 mindre sommerhuse til 23 store sommerhuse skulle have været i høring, og at de større sommerhuse vil belaste de små sommerhusveje væsentligt. Derfor er der klaget til Planklagenævnet.

Annonce

Slået tilbage

Teknik- og miljøudvalget fik i april en orientering om sagen af forvaltningen.

- Vi er blevet orienteret om at i forbindelse med lokalplanen fra 2007, der giver lov til mindre sommerhuse, er givet lov til færre, men større sommerhuse. Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at kommunen ikke på forkant kan se, at det kunne være et problem. Vi bliver slået tilbage, men det er der ikke noget at gøre ved nu, siger Aase Nyegaard (Fælleslisten), der er udvalgsformand.

Grundejerforeningerne har tidligere foreslået, at der skal anlægges en ny vej til det nye sommerhusområde for at aflaste de mindre sommerhusveje.

- Personligt mener jeg, at vi nødt til at tænke mere infrastruktur ind over lokalplanerne. Det betyder meget, at der kommer mange lastbiler i forbindelse med byggeriet lige nu og senere i forbindelse med gæster til de store sommerhuse, siger Aase Nyegaard.

Afgørelsen

Planklagenævnet mener, at udstykningen i 23 matrikler i stedet for 44 er en så væsentlig ændring af lokalplanens struktur, at det er i strid med planens principper.

"Nævnet har navnlig lagt vægt på, at den ændrede udstykning medfører, at sommerhusgrundene bliver væsentligt større, og at der dermed kan opføres sommerhuse, der er meget større end forudsat i lokalplanen og kan anvendes af store grupper af personer. Dette vil efter nævnets opfattelse medføre, at området vil kunne få en væsentlig anden karakter, der afviger fra det sommerhusområde, der fremgår af lokalplanen", står der i afgørelsen.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Erik frygter konsekvenserne: Lort fra græssende kvæg ender i Augustenborg Fjord

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Varde For abonnenter

Københavnerdrengen bad selv om at komme på børnehjem og fandt livet, lyset og kærligheden i Vestjylland

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Vanvittige scener i tillægstiden: Sejren var både smuk, grim, vild, overbevisende og heldig

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Sønderborg

Gæsterne stod i kø: Over 4000 klappede kalve og tog pedalkørekort på landbrugsskole

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Annonce