Annonce
Sønderborg

Sønderborg Kommune er ærgerlig over forkert vurdering af kæmpe-sommerhuse

Sønderborg Kommune har givet 14 byggetilladelser til luksussommerhuse i Mommark. Arkivfoto: Katrine Lund Walsted
Sønderborg Kommunes afdeling Teknik & Miljø skal nu vurdere, hvad der skal ske med kæmpesommerhusene i Mommark efter Planklagenævnet har afgjort, at 23 grunde er udstykket i strid med lokalplanens principper.

Mommark: I denne uge afgjorde Planklagenævnet, at Sønderborg Kommunes udstykning af 23 store sommerhusgrunde i Mommark er i strid med lokalplanens principper. Hvis byggeriet skal lovliggøres, skal der laves en ny lokalplan for området, skriver Planklagenævnet i sin afgørelse.

Forvaltningen skal nu kigge afgørelsen igennem, inden der tages beslutning om det videre forløb.

- Vi tager afgørelsen til efterretning. Ud fra en nærmere vurdering skal vi se, hvad der kan ske fremadrettet i området. Vi skal vurdere, hvad afgørelsen betyder for de allerede byggede huse, og de huse, der skal opføres senere, siger Bjarke Eriksen, der er direktør for afdelingen Teknik og Miljø.

Annonce

Der er udstykket 23 sommerhusgrunde, og der er indtil videre givet byggetilladelse til 14. Det er Skanlux, som har købt området, hvor flere huse er færdigbyggede og solgt videre til private. Bjarke Eriksen oplyser, at byggeriet ikke er stoppet.

Forkert vurdering

Bjarke Eriksen afviser, at fejlvurderingen er sket, fordi forvaltningen har travlt. Forvaltningen tog beslutningen i januar 2020.

- Vi bestræber os altid på at lave vores arbejde i overensstemmelse reglerne. Når vi får en afgørelse mod os, tager vi det til efterretning. Men vi er naturligvis ærgerlig over, at have vurderet forkert. Det skyldes ikke den øjeblikkelige travlhed, da beslutningen blev taget for lang tid siden, siger Bjarke Eriksen.

Lokalplanen for det nye sommerhusområde blev godkendt i 2007, og en tegning i lokalplanen viser 44 grunde på det pågældende område. De seks grundejerforeninger i de gamle sommerhusområder mener, at ændringen fra 44 mindre sommerhuse til 23 store sommerhuse skulle have været i høring, og at de større sommerhuse vil belaste de små sommerhusveje væsentligt. Derfor er der klaget til Planklagenævnet.

Annonce

Slået tilbage

Teknik- og miljøudvalget fik i april en orientering om sagen af forvaltningen.

- Vi er blevet orienteret om at i forbindelse med lokalplanen fra 2007, der giver lov til mindre sommerhuse, er givet lov til færre, men større sommerhuse. Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at kommunen ikke på forkant kan se, at det kunne være et problem. Vi bliver slået tilbage, men det er der ikke noget at gøre ved nu, siger Aase Nyegaard (Fælleslisten), der er udvalgsformand.

Grundejerforeningerne har tidligere foreslået, at der skal anlægges en ny vej til det nye sommerhusområde for at aflaste de mindre sommerhusveje.

- Personligt mener jeg, at vi nødt til at tænke mere infrastruktur ind over lokalplanerne. Det betyder meget, at der kommer mange lastbiler i forbindelse med byggeriet lige nu og senere i forbindelse med gæster til de store sommerhuse, siger Aase Nyegaard.

Afgørelsen

Planklagenævnet mener, at udstykningen i 23 matrikler i stedet for 44 er en så væsentlig ændring af lokalplanens struktur, at det er i strid med planens principper.

"Nævnet har navnlig lagt vægt på, at den ændrede udstykning medfører, at sommerhusgrundene bliver væsentligt større, og at der dermed kan opføres sommerhuse, der er meget større end forudsat i lokalplanen og kan anvendes af store grupper af personer. Dette vil efter nævnets opfattelse medføre, at området vil kunne få en væsentlig anden karakter, der afviger fra det sommerhusområde, der fremgår af lokalplanen", står der i afgørelsen.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Susan og Hans Jørgen byggede historisk villa om: Nu er de pensionister og vil ned i ét plan. Men nabohuset skæmmer

Haderslev For abonnenter

Mere end otte år efter lukning: Sygehus i ni etager endelig solgt til ukendt investor

Esbjerg

Kommune afviser at indføre regler for udklædning på sidste skoledag: - Vi skal passe på med at lade os krænke

Billund

Før bestod livet af chips og snoller på sofaen: Efter sit halvmaraton er en anden drøm rykket tættere på

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Aabenraa

Anden sure smiley i træk: Kendt restaurant havde opbevaret fisk for varmt - indehaver lægger sig fladt ned

Kolding For abonnenter

Dagen efter at udviklingshæmmet dreng blev glemt og efterladt alene i SFO: Ni-årig infantil autist løb væk, uden at personalet opdagede det

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Varde

Makkerpar genåbner kendt restaurant efter tre års mørke: Nu er de oppe på to spisesteder sammen

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Esbjerg

Lejlighedsopgang evakueret ved køkkenbrand: Beboer tilset af ambulance

Erhverv For abonnenter

Derfor skriver avisen om de klamme beskeder: Det er vigtigt, at chefer opfører sig ordentligt

Team Esbjerg For abonnenter

Nu er der pres på: Team Esbjerg er pisket til at vinde på lørdag

Annonce