Annonce
Sønderborg

Sønderborg Lufthavn ønsker sig en 4-sporet motortrafikvej

Den nye terminalbygning, som den kommer til at se med udsigt til flyområdet. Passagermængden forventes at blive op mod 300.000 årligt frem mod 2025.
Sønderborg Lufthavn har sammen med seks andre danske lufthavne lavet en ønskeseddel til bedre infrastruktur. Særligt vokser behovet, når den udbyggede lufthavn om otte til ti år skal betjene op til seks gange så mange passagerer som i dag.

Sønderborg: God infrastruktur på land gavner også luftens veje. Ud fra den devise har syv danske indenrigslufthavne i sammenslutningen Danmarks Lufthavne - her i blandt Sønderborg Lufthavn - netop givet hver sit ønske om bedre infrastruktur.

- Vi har de sidste knap to år arbejdet for mere opmærksomhed omkring luftfart herhjemme. Det næste skridt har været at gøre politikerne opmærksomme på, hvad der udvikler og understøtter driften af lufthavnene, forklarer chefen for Sønderborg Lufthavn, Christian Berg og fortsætter:

- Det er sket med forudgående dialogmøder, hvor det lokale erhvervsliv og andre interessegrupper har arbejdet i workshops. Formålet har været at finde netop det, som i høj grad kan bidrage til øget mobilitet og dynamik.

Sønderborg Lufthavn

Sønderborg Lufthavn er drevet af kommunen og blev anlagt på Kær i 1968. Den havde knap 72.500 passagerer i 2018, mens der i rekordåret 1997 var 125.000 passagerer igennem lufthavnen. Målet er 300.000 i 2026.

I 2019 er der planlagt spadestik til en helt ny og moderniseret terminalbygning som led i en flerårig strategiplan for lufthavnen med en samlet investering på over 300 millioner kroner. Kommunen har afsat 75 mio. kroner over tre år. Yderligere 100 mio. kroner skal findes hos private investorer, hvor forhandlinger er i gang.

Umiddelbart efter nytår var der miljømæssige VVM-undersøgelser og behandlingen af de nødvendige lokalplaner for terminalbyggeriet er i gang.

Firesporet gennem Als

De involverede parter kendte i forvejen til investerings- og udbygningsplanen for lufthavnen:

- Så med et ferieresort på Nordals i sigte, turisme generelt og erhvervslivets behov for tiltrækning af arbejdskraft blev det til, at vi fra Sønderborg Lufthavn peger på en udvidelse af omfartsvejen fra Alssundbroen og videre til Nordals. Det falder jo også fint i trit med det, som kommunens politikere har videregivet i en rapport, påpeger Christian Berg.

De syv ønsker - betegnet fyrtårne - fra lufthavnene er nu videregivet som samlet katalog til folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalg. De øvrige lufthavne er Midtjyllands Lufthavn (Karup), Billund Lufthavn, Aalborg Lufthavn, Aarhus Lufthavn (Tirstrup), Bornholms Lufthavn og Københavns Lufthavn.

Annonce

Også lokale behov

Ud over omfartsvejen, der er et statsligt anliggende, er der også ønsker fra lufthavnen til forbedringer af den lokale infrastruktur.

- Vi er i dialog omkring bedre kollektiv trafik i form af busser, men ellers vil der på sigt også blive behov for en bedre dimensionering af vejene til lufthavnen, når passagertallet de kommende otte til ti år forhåbentlig bliver seks gange større end i dag, tilføjer Christian Berg. Det vil sige op mod en lille halv million.

Arbejdet med udvidelsen af lufthavnen er planlagt til at gå i gang her i 2019. Lige nu arbejdes der dog stadig med lokalplanerne, hvor ændringer har forsinket processen lidt.

Blandt andet skal omkringliggende marker inddrages til den nye terminal, ny tilkørselsvej og større arealer til flyparkering og hangarbyggeri.

Lufthavnchef Christian Berg ønsker sig en udbygning af motorvejen/A8 til en motortrafikvej med fire spor hele vejen op til Nordals. Arkivfoto: Claus Thorsted
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Sønderborg For abonnenter

Sønderborg varmer op til FN-Klimatopmøde: Er tiden inde til et opgør med den økonomi vi kender?

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-islænding kom ind fra kulden og gjorde helvede hedt for AGF

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Sønderborg

Socialdemokraterne arbejder på at få en filial af SOSU-uddannelsen til Nordals

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce