Annonce
Sønderborg

Sønderborg markerer sig internationalt med praktisk bæredygtighed

Borgmester Erik Lauritzen i midten med to repræsentanter for Unescos Institut for Livslang Læring, direktør David Atchoarena og Raul Valdes. Privatfoto
I Unesco har man fået øje på Sønderborgs evne til at inddrage skoler og virksomheder i arbejdet med at indarbejde bæredygtighed og FN's Verdensmål i kommunens drift.

Sønderborg: Ved en international konference modtog borgmester Erik Lauritzen og vicekommunaldirektør Carsten Lund for nylig "Unesco Learning City Award"-prisen, som Sønderborg Kommune har fået for arbejdet med indarbejde bæredygtighed og FN's Verdensmål i kommunens drift.

Ti byer verden over - heraf kun to europæiske - fik prisen, som gives til medlemmer af Unesco Learning Cities netværket. I indstillingen blev det fremhævet, at Sønderborg Kommune har skabt en koordineret struktur, der løfter arbejdet med bæredygtighed til nye niveauer.

- Jeg er rigtigt stolt over, at Sønderborg Kommune markerer sig internationalt på den her måde. At få en pris er jo et fantastisk skulderklap til hele kommunen og de medarbejdere, der omsætter Verdensmålene til konkret undervisning, siger Erik Lauritzen i en pressemeddelelse.

På konferencen blev borgmester Erik Lauritzen bedt om at deltage i den komité, der udarbejdede den endelige programerklæring, der skal sætte rammerne for de kommende års arbejde i Unesco Learning Cities netværket.

Annonce

Om prisen

Unescos Learning City Award anerkender "eksemplarisk fremskridt skabt af byer gennem inkluderende undervisning og livslang læring i lokalsamfund". Vinderne er udvalgt af en international jury.

En Unesco lærende by efterlever følgende:

Promoverer uddannelse fra folkeskole til højere uddannelse
Revitaliserer læring i familier og lokalsamfund
Faciliterer læring i arbejdet
Anvender moderne læringsteknologier
Fokuserer på løbende forbedring af kvalitet og på at skabe "excellence" i læring
Understøtter livslang læring. /exp

Vi gør det konkret

- I Sønderborg Kommune er vi rigtigt gode til at omsætte verdensmålene til konkrete indsatser på især skole- og frivilligområdet samt i samspil med lokale virksomheder. Det arbejde giver genlyd ude i verden. På den måde spiller en mindre dansk kommune som vores med på samme niveau som store internationale millionbyer, siger borgmester Erik Lauritzen.

Arbejdet med bæredygtighed foregår på tværs af Sønderborg Kommunes forvaltninger og med støtte fra et advisory board. Samarbejdspartnerne tæller blandt andet uddannelsesinstitutioner, ProjectZero og private virksomheder.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce