Annonce
Sønderborg

Borgmester om retssag mod staten: Nødvendigt men uholdbart

Et enigt økonomiudvalg med borgmester Erik Lauritzen(S) i spidsen går sammen med andre kommuner om at sagsøge staten for tabte penge. Arkivfoto
I alt 18 kommuner står nu bag søgsmål mod staten i sag om økonomisk udligning. Sønderborg har nu besluttet at bakke op, selv om borgmester Erik Lauritzen(S) mener, det er uholdbart med den slags retssager. Sønderborg regner med at kunne hente 15-20 millioner kroner.

Sønderborg: - Det er uholdbart med den slags retssager mellem kommuner og stat. Men det viser, at vi har en udligningsordning mellem kommunerne, som har mange skævheder. Derfor bakker vi op, siger borgmester i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzen(S) om et enigt økonomiudvalgs tilslutning til et fælles kommunalt søgsmål mod staten på baggrund fejl i udligningssystemet.

18 kommuner har nu tilsluttet sig og yderligere et par ventes at følge trop. De sagsøgende kommuner mener, at de til sammen er gået glip af op mod 700 millioner kroner for årene 2017 og 2018. Sønderborg regner med at kunne hente mellem 15 og 20 millioner kroner for de to år. Fejlen er blevet rettet fra 2019, således at kommuner, der fremadrettet får mindre i udligning som følge af fejlen, får en kompensation.

Faktisk rækker fejlene tilbage til 2014, men det krav er forældet. Fejlen består blandt andet i, at udlændinges uddannelsesniveau ikke har været registreret. Det har betydet, at højtuddannede udlændinge har udløst samme tilskud som udlændinge uden uddannelse. De sagsøgende kommuner mener således, de har fået for lidt i udligning i forhold til de udgifter, de har haft til gruppen af udlændinge.

Annonce

Kommunal udligning

I udligningen omfordeles penge mellem kommuner efter socioøkonomiske kriterier. Ministeriet har blandt andet opdateret udligningssystemets fordeling af udgifter på aldersgrupper og ændret det statistiske grundlag for beregningen. Det betyder, at det særligt er kommuner med mange børn og ældre, der rammes hårdt af den nye beregningsmetode.

Den kommune, der taber mest på den ændrede beregningsmetode, er Sønderborg Kommune. Her koster ændringen kommunen 19 millioner kroner årligt, efter de to år, hvor kommunen kompenseres. Blandt andet har fejl i tilskud i forhold til udlændinges uddannelsesniveu også kostet Sønderborg penge.

18 kommuner - blandt dem Sønderborg - går nu sammen om at lægge sag an mod staten i forhold til fejlberegningerne og de ændrede kriterier.

Ny reform næppe en fordel

Kommunernes advokatfirma, HjulmandKaptain, vurderer, at udgiften vil ligge mellem tre og fem millioner kroner, hvis kommunerne taber sagen. Det vil sige ca. 200.000 kroner pr. kommune.

- Men det handler også om principper og retfærdighed. Hele udligningssystemet har mange skævheder, der råber på en politisk løsning. Den får vi dog næppe på denne side af et folketingsvalg. Den er for politisk betændt. Kravene skal nok komme fra Kommunernes Landsforening, som vi skal til årsmøde med torsdag og fredag. Jeg tror det bliver et stort emne, siger Erik Lauritzen og tilføjer:

- Skal vi se isoleret på Sønderborg får vi i fremtiden dog næppe den store gevinst ud af en ny udligningsreform, men det kan forhåbentlig gøre det nemmere at lægge et ordentligt budget, mener han.

En af årsagerne til en fremtidig mindre udligning til Sønderborg er, at kommunen oplever en mindre befolkningstilvækst, hvor en del andre kommuner har en større nettofraflytning. Der er dog usikkerhed om de enkelte kommuners opgørelse, hvilket der også skal fokus på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce