Annonce
Sønderborg

Sønderborg Sygehus: Når støvet har lagt sig, er forhallen forvandlet

Sygehusdirektør Peter Forsgrau og arkitekt Ulf Hammer Eriksen ved den oprindelige blomsterkumme i forhallen, som bliver stående. Dels fordi den passer til husets udtryk, dels fordi man ikke har flere af de originale klinker til at lappe gulvet med. Foto: Timo Battefeld
Ambulatorietorvet på Sønderborg Sygehus begynder at tage form. Første etape af den gennemgribende istandsættelse af forhallen er ved at være færdig.

Sønderborg: Patienter, som har været til behandling på Sønderborg Sygehus inden for de seneste uger, har ikke kunnet undgå at bemærke, at sygehuset har fået nyt indgangsparti.

Den er en længe ventet erstatning for karrusellen, som en psykisk syg mand smadrede i juni 2017 ved at køre sin bil ind gennem vinduerne. De blev ikke skiftet, for Sygehus Sønderjylland besluttede hurtigt, at et nyt indgangsparti måtte vente, til håndværkerne alligevel skulle i gang med stor ombygning af forhallen.

Det er det, man nu kan se. Men først, når man har passeret dørkarrusellen og er kommet ind i forhallen, går det går op for en, hvor stor og omfattende ombygningen af Sønderborg Sygehus er. Halvdelen af forhallen er afspærret, for håndværkerne er i gang med etape to af forvandlingen til ét stort ambulatorietorv i stueetagen.

Her skal personalet fremover tilse stort set alle ambulante patienter – omkring 1000 om dagen.

Annonce

Flere p-pladser

Fredag 8. november middag åbner en ny parkeringsplads ved Sønderborg Sygehus. I et tidligere grønt område nordøst for hovedbygningen er der indrettet 44 ekstra p-pladser. Regnen har vanskeliggjort asfalteringen af det øverste slidlag, som må vente til foråret.

70 rum

- Vi kalder det ” Samme dag under samme tag”. Det er tanken, at man skal kunne få alle blodprøver og undersøgelser overstået i løbet af samme dag, og man skal ikke rende fra den ene ende af sygehuset til en anden for at få det gjort, forklarer sygehusdirektør Peter Fosgrau.

Om 14 dage, når den sidste finish i etape 1 er overstået, åbner første del af ambulatorietorvet til højre for indgangen. Her flytter receptionen ind bag nye, handicapvenlige skranker, mens patienter kan tage plads i skærmede venteafsnit.

Allerede nu bliver en del af patienterne kaldt til undersøgelse inde bagved i nye lyse rum. Når ombygningen er endelig afsluttet, vil der være 70 undersøgelsesrum i alt. Indrettet efter de nyeste principper med gennemstiksskabe, som kan fyldes udefra, uden at det forstyrrer konsultationerne. Rummene er indrettet med nyt udstyr og LED-lys, der giver et helt andet arbejdslys end de gamle glødepærer, og med vinduer, der vel at mærke er tætte.

Sønderborg Sygehus har gennem mange år døjet med træk fra vinduerne. Stort set alle ruder er nu skiftet.

De seneste uger har håndværkerne skrællet sig ind til den rå beton til venstre for hovedindgangen. Her i lokalerne under sygehustårn to skal alt bygges op på ny: Vægge, ventilation, el og loft.

- I dag er der brug for meget større udskiftning af luften, så vi kan ikke genbruge det gamle ventilationssystem. Vi har også brug for langt flere udtag til computere, forklarer Ulf Hammer, arkitekt og projektleder af den igangværende ombygning af Sønderborg Sygehus.

Til april flytter øre-, næse-, halsafdelingen ind med otte nye hørebokse, hvis udformning er en udfordring. De skal være totalt lydisoleret, så rystelser fra over- og underetager ikke påvirker lydprøverne.

400 mio. kroner

Sygehus Sønderjylland bruger 70 mio. kroner på ombygning og indretning af ambulatorietorvet, der afsluttes med en sidste etape i den nordligste del af forhallen. Sygehusdirektør Peter Fosgrau forventer, at de ansatte i slutningen af 2020 kan indvie det samlede ambulatorietorv.

Men hermed stopper byggeaktiviteterne ikke. Sengeafdelingerne på etagerne over stueplan skal også have en omgang.

- Vi prøver hele tiden at være fleksible over for nye behandlingsformer, og kommer derfor løbende til at ændre lokaler her og der. Men de store ombygninger afslutter vi i 2025. Da vil Sønderborg Sygehus være bygget om for i alt 400 mio. kroner, fortæller Peter Forsgrau.

Havde det ikke været billigere at bygge et helt nyt sygehus?

- Nej, vi bygger væsentlig billigere ved at bygge om. Det ville koste omkring dobbelt så meget, hvis vi skulle bygge nyt, forklarer arkitekten Ulf Hammer Eriksen.

Her var ortopædisk afdeling for få måneder siden. Nu er elektrikere og vvs-folk ved at etablere forsyninger af el, internet, vand, luft og ilt . Foto: Timo Battefeld

Brune klinker

Arkitekten har faktisk gjort en dyd ud af at genbruge, hvad genbruges kan. Håndværkerne har ligget på knæ for forsigtigt at tage de originale brune klinker i forhallen op, hvor der er etableret nye vægge. Klinkerne er så blevet genbrugt andre steder.

- Det ville have kostet 2,5 mio. kroner at skifte dem. Og hvorfor det, når de er et fint underlag for alle gående og er så godt som uopslidelige, spørger han.

Dertil kommer, at klinkerne er en del af sygehusets modernistiske arkitektur, som Sygehus Sønderjylland trods den store ombygning har ønsket at bevare.

Det første sygehustårn blev opført i 1971, det sidste kom til 1977. Trods de over 40 år er den hvide hovedbygning stadig i god stand:

- Det er en bygning med en rigtig god beliggenhed, som også i sin grundlæggende struktur stadig er moderne og funktionel, fastslår sygehusdirektøren.

Om fire uger vil her være otte hørebokse til lydprøver. Foto: Timo Battefeld
Forhallen bliver et et ambulatorietorv med nye vægge, nye lofter, nye vinduer, farver og møbler, men de brune klinker fra 70erne består. Foto: Timo Battefeld
Sådan kommer hele stueetagen bag forhallen til at se ud bag. En del af de 70 undersøgelsesrum er taget i brug. Foto: Timo Battefeld
Halvdelen af forhallen er spærret af med støvmure for at forhindre støv fra nedbrydningen i at sive ud i resten af sygehuset. Foto: Timo Battefeld
En mellemgang fra gamle dage. Alt skal nu ribbes, til håndværkerne når ind til de rå betonmure. Foto: Timo Battefeld
Glas og møbler mangler, men her er informationen, som om 14 dage vil være bemandet med to medarbejdere.Foto: Timo Battefeld
En helt ny parkeringsplads nordøst for de fire hvide sygehustårne giver 44 ekstra p-pladser til patienter og pårørende. Pladsen åbner fredag 8. november. Foto: Timo Battefeld
Ombygningen af forhal m.m på Sønderborg Sygehus er halvvejs. Håndkirurgien er blandt de afdelinger, der nu er flyttet i nye lokaler. Foto: Timo Battefeld
Ombygningen af forhal m.m på Sønderborg Sygehus er halvvejs. Her er det etape to, som skal stå klar i april 2020.Foto: Timo Battefeld
Det hele er så nyt i etape 1, at personalet dårligt selv er faldet til. Foto: Timo Battefeld
Nye lamper giver langt bedre arbejdslys for blandt andet læger og sygeplejersker. Foto: Timo Battefeld
Kravene til, hvor ofte luften på et sygehus skal udskiftes, har ændret sig med årene. Derfor kan det gamle ventilationssystem i loftet ikke genbruges. Foto: Timo Battefeld
Hver kabel her skal føres ud til et computerstik et sted på den lange gangen. Ombygningen tager højde for, at dataoverførsler skal kunne foregår i højt tempo. Sygehus Foto: Timo Battefeld
Ombygningen af forhal m.m på Sønderborg Sygehus er halvvejs. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce