Annonce
Sønderborg

Sønderborg vil lukke dansk-tysk messingblæserakademi

Akademiet har holdt til på Gråsten Landbrugsskole i 17 år. Arkivfoto: Claus Thorsted
I 17 år har danske og tyske musiktalenter mødtes på Dansk-Tysk Messingblæserakademi for at bliver undervist af professionelle musikere. Men opbakningen fra danske deltagere har svigtet, og Sønderborg Kommune ønsker at nedlægge akademiet.

Gråsten: I 17 år har et grænseoverskridende messingblæserakademi fyldt Gråsten Landbrugsskole med musik en uge i løbet af sommerferien. Det var Sønderborg Kommune, der oprettede akademiet for unge messingblæsertalenter fra Danmark og Tyskland. De senere år er akademiet arrangeret sammen med Landesmusikrat Schleswig-Holstein.

De senere år har akademiet oplevet et markant fald af deltagere - især de danske. Derfor har udvalget for kultur, idræt, handel og turisme besluttet at indstille til Det Sønderjyske Koordinationsudvalg, at akademiet skal nedlægges med udgangen af 2019.

- Det Dansk-Tyske Messingblæserakademi har haft sin storhedstid. Selvom forvaltningen har prøvet at få flere danskere til at deltage, så var der sidste gang to fra dansk side, og så er der ikke særligt meget dansk-tysk over det. Vi stiller sekretariatsbistand til rådighed og bruger ressourcer på det her arrangement, men to danskere deltager. Så vi har vurderet, at vi kan bruge kræfterne bedre, siger Jesper Kock (S), der er fungerende formand for kulturudvalget.

Annonce
- Det Dansk-Tyske Messingblæserakademi har haft sin storhedstid. Selvom forvaltningen har prøvet at få flere danskere til at deltage, så var der sidste gang to fra dansk side, og så er der ikke særligt meget dansk-tysk over det.

Jesper Kock (S), fungerende formand

Sønderjyske penge

Dansk-Tysk Messingblæserakademi henvender sig til rutinerede amatørmusikere, musikskoleelever og konservatoriestuderende mellem 15 og 26 år. Akademiet foregår en uge med professionelle undervisere i trompet, trombone, horn og tuba. Akademiet får et årligt tilskud på 80.000 kroner fra puljen Fælles Sønderjyske Anliggender, mens det er Sønderborg Kommune, der står for den administrative del. Derfor vil Sønderborg høre de øvrige sønderjyske kommuner, inden akademiet endeligt lukkes.

- Da det er finansieret af de Fælles Sønderjyske Anliggender, skal det være en fælles beslutning. Vi i Sønderborg vil ikke forhindre det i at fortsætte, hvis de andre vil fortsætte det. Men vi vurderer, der ikke er grobund for akademiet længere, derfor indstiller vi til Det Sønderjyske Kulturkoordinationsudvalg, at vi lukker det projekt, siger Jesper Kock.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce