Annonce
Sønderborg

Sønderborg vil puste liv i sønderjysk filmfond

Filmen 'I Krig & Kærlighed' havde hovedlocation ved Havnbjerg Mølle på Nordals. Arkivfoto: Timo Battefeld
I 2014 droppede de sønderjyske kommuner planerne om en fælles sønderjysk filmfond. Nu prøver Sønderborg Kommune at etablere Filmfond Sønderjylland, som skal trække filmprojekter og vækst til de sønderjyske kommuner.
Annonce

Sønderjylland: I februar og marts 2018 kom filmselskabet Fridthjof Film til Sønderborg, Als og Tønder for at optage første verdenskrigs-filmen 'I Krig & Kærlighed'. Tidligere er film og serier som '9. april', '1864' og 'Kunsten at græde i kor' blevet optaget i Sønderjylland.

Det får Sønderborg Kommune til at puste liv i planerne som en sønderjysk filmfond, som ellers blev slukket for år tilbage, da Aabenraa, Sønderborg og Tønder sagde nej til Haderslevs initiativ til en filmfond.

- Vi prøver på ny at få filmfonden til at få ben at gå på med en forundersøgelse. De sidste mange år er der blevet optaget flere film i Sønderjylland, og det giver helt klart eksponeringsværdi. Der er en fokus i medielandskabet på Sønderjylland, og det skal vi udnytte. Filmproduktionerne har en positiv effekt på Sønderjylland. De skaber værdi og eksponering, siger Stephan Kleinschmidt (Sl.P.), der er formand for Sønderborgs udvalg for kultur, idræt, handel og turisme.

Formålet med en filmfond skal være en strategisk tilgang til tiltrækning af filmproduktion til området, som blandt andet vil skabe omsætning for håndværkere, overnatningssteder og spisesteder.

Annonce

V er positiv

I første omgang skal politikerne tage stilling til, om de vil investere 65.000 kroner pr. kommune til en forundersøgelse. Undersøgelsen skal blandt andet kortlægge lovgivningen, afsøge selskabsmæssige konstruktioner samt økonomi og fordeling parterne imellem. Ifølge sagsfremstillingen i Sønderborg og Aabenraa kommuner er der i regeringens medieforlig afsat økonomi til fremme af filmproduktion. Det betyder, at staten yder i omegnen af den dobbelte støtte, som en fond kan samle. Hvis de sønderjyske parter eksempelvis kan samle 11 millioner, så supplerer staten med knap 24 millioner.

- Forudsætningen er, at alle fire sønderjyske kommuner går med, selvom vi går ind i år med knapt så stort råderum i de kommunale kasser, siger Stephan Kleinschmidt.

Aabenraa Kommunes kultur- og fritidsudvalg behandlede sagen denne uge og valgte at sende sagen videre til det sønderjyske koordinationsudvalg med de fire borgmestre. Sønderborg Kommunes udvalg behandler sagen den kommende uge.

Venstres medlem af kulturudvalget, Thomas Worm Larsen, er positiv over for forprojektet.

- Jeg kan kun se det positive i at få det afdækket. Især i forhold til den satsning vi lavede med 'I Krig og Kærlighed'. Nu skal vi diskutere det i udvalget, men det er ikke noget Venstre siger nej til, da det er i tråd med investeringen i 'I Krig & Kærlighed', siger Thomas Worm Larsen.

Byrådet i Sønderborg støttede 'I Krig & Kærlighed' med 1,75 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

Danmark For abonnenter

Feriehusudlejere i opråb til regeringen: Ny nedlukning vil koste 1,3 millioner tyske overnatninger

Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Annonce