Annonce
Sønderborg

Sønderborgs CO2-udslip falder fortsat

ProcetZero deltog forleden i Kultur- og Idrætsnatten omkring havnen i Sønderborg. Foto: Timo Battefeld
Sønderborg-områdets samlede CO2-udledning fortsatte sit fald i 2018. Til gengæld er forbruget af energi steget.

Sønderborg: Den samlede CO2-udledning i Sønderborg Kommune er siden 2007 reduceret med 38,3 procent, og alene i 2018 er CO2-udledningen reduceret med 2,7 procentpoint.

Det viser en netop offentliggjort rapport om kommunens samlede CO2-udledning for perioden 2007 til 2018. Rapporten viser til gengæld også, at energiforbruget i Sønderborg-området i 2018 er steget.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra ProjectZero, der står i spidsen for Sønderborg Kommunes mål om at være CO2-neutral i 2029.

- Jeg glæder mig over, at Sønderborg-områdets CO2-udledning fortsat er faldende, og at vi stort set følger ProjectZero-visionens mål. Rapporten bekræfter mig ligeledes i, at vi skal have fuldt fokus på implementeringen af de 50 projekter, som er beskrevet i Roadmap2025, så vi også kan få nedbragt vores energiforbrug, siger Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S).

Annonce

Disse projekter har særligt bidraget til CO2-reduktionen:

Disse projekter har særligt bidraget til CO2-reduktionen:

Siden 2016 er 750 oliefyr skiftet ud med en anden opvarmningsform

Fjernvarmeværkerne fortsætter deres grønne omstilling og bruger fortsat færre fossile brændsler

I løbet af 2018 blev der tilsluttet 100 nye kunder i Sønderborg Varmes netområde

Kulforbruget hos områdets teglværker er steget med 8 procent i 2018

Solcelleparken i Glansager (25 MW) blev nettilsluttet i 2018 og medfører mere end en fordobling af områdets solcellekapacitet


Første gang siden 2013

Roadmap2025 blev godkendt af byrådet i december 2018 og viser vejen til yderligere energibesparelser samt den videre omstilling af Sønderborg-områdets energisystem med mere sol-, vind- og bioenergi.

Et biogasanlæg i Glansager er under opførelse og forventes idriftsat i 2020, et stort varmeprojektet i Nordborg følger tidsplanen og forventes at reducere naturgasforbruget hos områdets fjernvarmeværker, og planerne om en havmøllepark i Lillebælt er indsendt til Energistyrelsen og afventer styrelsens behandling. Alle projekter, der i årene frem, skal være med med til at sikre Sønderborg-området markant mere vedvarende energi.

Ifølge den nye rapport er energiforbruget i 2018 er steget med 1,7 procentpoint, og dermed er trenden med et faldende energiforbrug brudt for første gang siden 2013.

- Udviklingen i energiforbruget i 2018 viser, at vi skal styrke energieffektiviseringsindsatserne. Nedbringelse af energiforbruget er en vigtig del af ProjectZero-visionens dna, og det realiseres bedst gennem energirenoveringer i private boliger og boligforeninger samt gennem virksomhedernes arbejde med energieffektiviseringer af deres processer og drift. Med Roadmap2025 har vi køreplanen, nu handler det om at få den fuldt implementeret, siger ProjectZeros direktør, Peter Rathje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce