Annonce
Aabenraa

Sønderjyde kæmpede mod Islamisk Stat: Nu skal han i fængsel

Tommy Mørck voksede op i Sønderjylland, hvor han gik på den tyske skole i Padborg og Tinglev. Privatfoto

Tommy Mørck, som er opvokset i Aabenraa, er kendt skyldig i at opholde sig i en konfliktzone uden myndighedernes tilladelse. Derfor skal han seks måneder i fængsel.

Aabenraa/Aarhus: Det blev som ventet for 39-årige Tommy Mørck.

I sidste uge stod han tiltalt for at have rejst ind i et konfliktområde uden myndighedernes tilladelse. Anklagemyndigheden påstod, at han op til 25 gange rejste ind i Raqqa-provinsen i Syrien. Opholdet udgør en overtrædelse af en bestemmelse i straffelovens kapitel om terror. Anklageren krævede mellem seks og otte måneders fængsel.

Mandag faldt dommen så, og den lød på seks måneders ubetinget fængsel.

Han oplyser, at han anker sagen.

- Vi tager den hele vejen. Nu skal jeg lige have drøftet sagen med min advokat, og så finder vi ud af, hvad næste skridt er, siger Tommy Mørck, som i øvrigt kunne læse nyheden om sin fængselsdom i nyhederne, før han selv fik besked.

- Meningen var, at jeg skulle have besked via e-boks, men pludselig fik jeg en notifikation på min telefon fra DR Nyheder om, at jeg havde fået seks måneder. Det er ikke så tjekket, siger Tommy Mørck.

Annonce

Absurd lov

JydskeVestkysten talte med ham i sidste uge, og dér gjorde han det klart, at han ikke nærede illusioner om frifindelse.

- Det er meget sandsynligt, at jeg kendes skyldig, for loven er jo simpel. Den siger, at jeg ikke måtte være i de områder, og så er det op til anklageren at bevise, at jeg har været der, sagde Tommy Mørck.

For ham har det vigtigste i sagen dog også været at udstille lovgivningen, som han kalder absurd.

- Den begrænser folks frihed, og den kommer til at ramme folk, den ikke skal ramme. Meningen er jo, at den skal ramme dem, der er en del af Islamisk Stat, men det er vi bare ikke dygtige nok til, og derfor vedtager vi en lov, som rammer så bredt. Det er næsten to år siden, den blev vedtaget, og jeg er stadig den første og eneste, der er blevet sigtet efter den. Hvad er så formålet med den, spurgte Tommy Mørck.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce