Annonce
Sønderborg

Sønderjyder med tandpine får kortere vej til hjælp

Region Syddanmark formoder, at en del sønderjyder har dulmet deres tandsmerter for at undgå den lange vej til hjælp i weekenden. Snart vil det ikke være nødvendigt. Arkivfoto: Martin Ravn
Man skal helt til Esbjerg eller Odense efter hjælp, hvis man får akut tandpine i weekenden. Men fra foråret kan man nøjes med at køre til Sønderborg.
Annonce

Sønderborg: Om tre eller fire måneder åbner Region Syddanmark for behandling af akutte tandpatienter på Sønderborg Sygehus. Arbejdet med at finde tandlæger går i gang, så snart regionsrådet i januar godkendt planen om at udvide den tandlægehjælp, som nu tilbydes patienter uden for normal behandlingstid.

Hidtil har borgere i Region Syddanmark kunnet få hjælp i Esbjerg eller Odense, hvis de fik tandproblemer i weekenden eller på helligdage. Nu kommer der også klinikker i Sønderborg og Kolding.

I Sønderborg vil regionen modtage tandpatienter i den specialklinik, man i forvejen har indrettet på Sønderborg Sygehus til borgere, som på grund af psykisk eller fysisk handicap ikke kan behandles af almindelige privatpraktiserende tandlæger.

Mette Aagaard Bjergmark, der er centerchef for den regionale tandpleje i Region Syddanmark, forventer at klinikken i Sønderborg kan tage imod akutte patienter fra andet kvartal næste år.

- Det er selvfølgelig under forudsætning af, at vi kan skaffe personale. I første omgang søger vi tandlæger og klinikassistenter, som er villige til at tage en enkelt vagt i måneden, forklarer hun.

Som lægevagten

Tandlægevagten i Region Syddanmark udfører nødbehandlinger, som ikke kan vente, til egen tandlæge åbner igen. F. eks akut behandling ved tandpine, mindre skader på tænderne og tabte fyldninger.

Prisen bliver den samme, som praktiserende tandlæger opkræver for akut nødbehandling.

Akutte tandskader i forbindelse med en ulykke uden for egen tandlæges åbningstid behandles gratis.

Når man ringer, vil man ligesom ved lægevagten få oplyst et tidspunkt, hvor man skal møde i klinikken.

Annonce

Skævhed skal væk

Region Syddanmark har drevet tandlægevagt siden december 2006 og har oplevet en stigende tilgang af patienter særligt de seneste par år. Men få af dem er sønderjyder:

- Vi har en formodning om, at det skyldes den meget lange vej til Esbjerg eller Odense. Når det bliver muligt at blive behandlet i Sønderborg, forventer vi, at flere vil benytte tilbuddet, siger Mette Aagaard Bjergmark.

Samme formodning har formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen, Bo Libergren (V):

- Skævheden i, hvem der benytter tandlægevagten, tyder på, at nogle undlader at søge behandling, fordi de synes, der er for langt til den nærmeste klinik og ikke har ressourcerne til at komme dertil. Det får vi forhåbentlig lavet om på nu, og det glæder mig, siger Bo Libergren i en pressemeddelelse.

De seneste år har den regionale tandlægevagt modtaget omkring 28 akutte tandpatienter fra Sønderborg, 32 fra Tønder og 41 fra Aabenraa Kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa For abonnenter

Afstandskrav er lempet: Skolerne er klar til næsten normale skoledage

Annonce