Annonce
Sønderborg

Sønderjyder med tandpine får kortere vej til hjælp

Region Syddanmark formoder, at en del sønderjyder har dulmet deres tandsmerter for at undgå den lange vej til hjælp i weekenden. Snart vil det ikke være nødvendigt. Arkivfoto: Martin Ravn
Man skal helt til Esbjerg eller Odense efter hjælp, hvis man får akut tandpine i weekenden. Men fra foråret kan man nøjes med at køre til Sønderborg.

Sønderborg: Om tre eller fire måneder åbner Region Syddanmark for behandling af akutte tandpatienter på Sønderborg Sygehus. Arbejdet med at finde tandlæger går i gang, så snart regionsrådet i januar godkendt planen om at udvide den tandlægehjælp, som nu tilbydes patienter uden for normal behandlingstid.

Hidtil har borgere i Region Syddanmark kunnet få hjælp i Esbjerg eller Odense, hvis de fik tandproblemer i weekenden eller på helligdage. Nu kommer der også klinikker i Sønderborg og Kolding.

I Sønderborg vil regionen modtage tandpatienter i den specialklinik, man i forvejen har indrettet på Sønderborg Sygehus til borgere, som på grund af psykisk eller fysisk handicap ikke kan behandles af almindelige privatpraktiserende tandlæger.

Mette Aagaard Bjergmark, der er centerchef for den regionale tandpleje i Region Syddanmark, forventer at klinikken i Sønderborg kan tage imod akutte patienter fra andet kvartal næste år.

- Det er selvfølgelig under forudsætning af, at vi kan skaffe personale. I første omgang søger vi tandlæger og klinikassistenter, som er villige til at tage en enkelt vagt i måneden, forklarer hun.

Annonce

Som lægevagten

Tandlægevagten i Region Syddanmark udfører nødbehandlinger, som ikke kan vente, til egen tandlæge åbner igen. F. eks akut behandling ved tandpine, mindre skader på tænderne og tabte fyldninger.

Prisen bliver den samme, som praktiserende tandlæger opkræver for akut nødbehandling.

Akutte tandskader i forbindelse med en ulykke uden for egen tandlæges åbningstid behandles gratis.

Når man ringer, vil man ligesom ved lægevagten få oplyst et tidspunkt, hvor man skal møde i klinikken.

Skævhed skal væk

Region Syddanmark har drevet tandlægevagt siden december 2006 og har oplevet en stigende tilgang af patienter særligt de seneste par år. Men få af dem er sønderjyder:

- Vi har en formodning om, at det skyldes den meget lange vej til Esbjerg eller Odense. Når det bliver muligt at blive behandlet i Sønderborg, forventer vi, at flere vil benytte tilbuddet, siger Mette Aagaard Bjergmark.

Samme formodning har formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen, Bo Libergren (V):

- Skævheden i, hvem der benytter tandlægevagten, tyder på, at nogle undlader at søge behandling, fordi de synes, der er for langt til den nærmeste klinik og ikke har ressourcerne til at komme dertil. Det får vi forhåbentlig lavet om på nu, og det glæder mig, siger Bo Libergren i en pressemeddelelse.

De seneste år har den regionale tandlægevagt modtaget omkring 28 akutte tandpatienter fra Sønderborg, 32 fra Tønder og 41 fra Aabenraa Kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Skolepolitiker fra Venstre overvejer: Vil sende sit barn til privatskole i anden kommune

Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Annonce