Annonce
Haderslev

Drømmefund: Sønderjyllands største romerske skat af sølvdenarer gravet frem ved Haderslev

Detektorfører René Jacobsgaard gjorde et enestående fund, da han i påsken stødte på romerske sølvmønter. Udgravninger har nu vist, at det er Sønderjyllands største fund af sølvdenarer fra romertiden.  Foto: Anders Hartvig.
For første gang har arkæologer fra Museum Sønderjylland fundet romerske sølvmønter fra kejser Neros tid. Sølvskatten indeholder mindst 125 mønter.

Det var et regulært drømmefund, som detektorfører René Jacobsgaard gjorde kort før påske i år: Den første skat af romerske sølvdenarer, der nogensinde er fundet i Sønderjylland.

I den seneste uge har arkæologer fra Museum Sønderjylland været på stedet og gravet med. Det betød, at forårets fund på 54 denarer er blevet forøget til mere end det dobbelte.

- En så stor koncentration af romerske sølvdenarer er helt enestående for det sønderjyske område. Mønterne må være lagt i jorden engang i sidste del af andet århundrede eller begyndelsen af tredje århundrede, altså yngre romersk jernalder. De er generelt meget velbevarede, og på nuværende tidspunkt har det været muligt at datere nogle af mønterne til under kejser Nero (54-68 e.kr.) og senere kejsere som Hadrian (117-138 e.kr.), Faustina (138-141 e.kr.) og Antonius Pius (138-161 e.kr.), siger Museum Sønderjyllands museumsinspektør og arkæolog Mads Leen Jensen om fundet.

En så stor koncentration af romerske sølvdenarer er helt enestående for det sønderjyske område.

Mads Leen Jensen, museumsinspektør ved Museum Sønderjylland

Ifølge Nationalmuseets museumsinspektør Helle Horsnæs, der er seniorforsker i Middelalder, Renæssance og Numismatik, er der tale om en relativ tidlig sammensætning set i forhold til andre denarfund i Danmark.

Mønterne må være lagt i jorden engang i sidste del af andet århundrede eller begyndelsen af tredje århundrede, altså yngre romersk jernalder. De er generelt meget velbevarede, og på nuværende tidspunkt har det været muligt at datere nogle af mønterne til under kejser Nero (54-68 e.kr.) og senere kejsere som eksempelvis Hadrian (117-138 e.kr.). Foto: Anders Hartvig

Den romerske sølvskat er opgjort til 125 hele og fragmenterede denarer, og foreløbige undersøgelser tyder på, at skattens nedgravningssted er fundet.

Selve nedgravningen er blevet ødelagt ved pløjning, men en muldvarpegang under nedgravningshullet til skatten har trukket en mængde mønter 70 centimeter længere ned i undergrunden.

Baggrund

De romerske sølvmønter blev anvendt som standardmønt i den antikke verden i århundrederne før og efter Kristi fødsel, men indgik i Danmark ikke i en møntøkonomi. Her var det sølvværdien, som kunne indgå i handel, eller også blev denarerne værdsat for deres symbolske status og derfor i nogle tilfælde brugt som vedhæng.

Selv om romerske denarer oftest findes enkeltvist i Danmark, har der tidligere været større skattefund. Flere af disse er gjort i 1800-tallet i vådområder i forbindelse med tørvegravning og kan tolkes som offerfund. Enkelte er fundet i forbindelse med bebyggelse som for eksempel på de vigtige handelscentre ved Gudme på Fyn og Sorte Muld på Bornholm, hvor der er fundet store mængder af romerske mønter.

I nogle tilfælde kan disse fund tolkes som skattefund, mens de i andre er et udtryk for, at der blev handlet på disse handelspladser, og at der derfor var større rigdom dér.


Vejen

Rotterne kommer på uønsket visit i private boliger: Anmeldelser fra borgerne steget voldsomt

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Esbjerg

Corona-status i Esbjerg: Smitten stiger i to nye bydele og mistanke om frygtet variant hos en person

Sønderborg

Blev det mørkt i stuen i aftes: Strømsvigt slukkede lyset hos 16.000 husstande

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Esbjerg For abonnenter

Strid om vandboring på vej i ekspropriation: Landmand vil have flere penge, end vandværket kan give

Erhverv For abonnenter

Bagerpar blev smittet med corona for næsten et år siden: I dag må de stadig tage en middagslur på sofaen og få hjælp til at lave romkugler

Aabenraa

Efter katastrofevalg for DF: Ida har vippet Arne af pinden

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Haderslev

Bedste skruer op for julehyggen: Spis en hotdog med mundbind og den er gratis