Annonce
Tønder

Sønderjyllands Symfoniorkester har to blæsersolister med til to koncerter

Fagottist Catarina Zeh og klarinettist Nicolai Eghorst er Sønderjyllands Symfoniorkesters blæsersolister i to koncerter den 16. og 17. januar, hvor der er Schubert, Mozart og Strauss på programmet. Privatfoto

Haderslev/Løgumkloster: Torsdag den 16. januar spiller Sønderjyllands Symfoniorkester koncert med Schubert, Mozart og Strauss på programmet på Harmonien i Haderslev og dagen efter den 17. januar klokken 20 i Løgumkloster Kirke. Orkestret, klarinettist Nicolai Eghorst og fagottist Catarina Zeh, bliver ledet af den prisvindende dirigent Darrell Ang til koncerterne.

Hver sæson præsenterer symfoniorkestret flere af sine egne musikere som solister. Det er både for fortsat at udvikle orkestrets kunstneriske udtryk, og for solisterne er dette en oplagt mulighed for at fordybe sig i sin egen fortolkning af det valgte soloværk. I dette tilfælde er det Strauss’ Duet-concertino, som Nicolai og Catarina har øvet og forberedt sig på siden september sidste år, hvor de blandt andet har været på studietur til Göteborg og København for at besøge tidligere solofagottist i DR Symfoniorkestret og professor Ole Kristian Dahl.

Nicolai og Catarina er begge medlemmer af blæserkvintetten Kirin Winds, som i 2009 blev dobbeltprisvinder ved P2’s Kammermusikkonkurrence.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Annonce