Annonce
Haderslev

Sønderjysk Bryghus har øl til enhver smag

Kim og Henning Fuglsang, der sammen med Claes Fuglsang driver bryggeriet og malteriet Fuglsang er gået ombord i juleøllet for at fejre den fine nominering. Foto: Jacob Schultz

Ledelsen på Bryggeriet S.C. Fuglsang i Haderslev er stolte af at være nomineret til JydskeVestkystens erhvervspris: Den Gyldne Ambolt.

HADERSLEV: "Vi går gennem øl og vand for dig". "Øl fra Fuglsang = flydende sønderjysk".

De sjove ordspil om produkter fra Bryggeriet Fuglsang giver smil på læben, allerede inden pilsnerne knappes op. Og gennem de senere år er der blevet mange flere Fuglsang-varianter at knappe op. Bryggeriet i Haderslev kan i dag levere ti forskellige sodavand og ikke færre end 12 forskellige øl, hvilket betyder, at der er noget til enhver smag. Udvidelsen til trods, så forbliver bryggeriet tro mod sine sønderjyske værdier.

I 153 år har man på Fuglsangs bryggeri på Ribevej i Haderslev forarbejdet byg og produceret øl til tørstende sønderjyder. Det sønderjyske bryghus er således et levende bevis på, at alder ingen hindring er for stærk udvikling. Ud over at producere øl, driver Fuglsang også Danmarks største malteri, som eksporterer malt til den halve verden, blandt andre flere lande i Fjernøsten og Afrika. Således er Fuglsangs malt at finde i mange konkurrerende øl, heriblandt Heineken, der har et stort bryggeri i blandt andet Marokko. Det er faktisk under en halv procent af virksomhedens malt, der bruges til at producere Fuglsang øl.

Fuglsang-koncernen er lige så stille begyndt at brede sig. I 2006 købte den et malteri i Thisted, og i 2016 købte man mineralvandsfabrikken Frem i Ribe. Planen er, at der skal tappes sodavand i Ribe frem til 2020, herefter flytter produktionen østpå.

I sommer købte Fuglsang-gruppen en grund på 65.000 kvadratmeter i Hammelev ved Haderslev. Her skal der bygges et topmoderne tapperi, og fra 2020 samles al tapperi her.

Annonce


  • Fuglsang, der blev etableret i 1865, er Danmarks ældste familieejede bryggeri.
  • Fuglsang beskæftiger i dag cirka 115 medarbejdere.
  • Fuglsang leverer malt til den halve verden og er et af de få uafhængige malterier, der er tilbage i Europa.
  • Fuglsang har lige nu 10 sodavand og 12 øl i sit sortiment.
  • Fuglsang har formået at forblive stærke i et ellers stærkt udfordret marked.
  • Fuglsang åbner i 2020 et topmoderne tapperi nær motorvejen.

Fan-øl til SønderjyskE

Men selv om der sælges malt på verdensplan, brygges øl, der kan drikkes i hele Danmark, også i København, og selv om der købes fabrikker langt fra Kongeåen, så har ledelsen, de tre Fuglsang-fætre, Henning, Kim og Claes, ikke glemt deres sønderjyske rødder. Tværtimod.

Sidste år indgik de et tæt samarbejde med SønderjyskE, hvis fans fik lov at stemme om, hvilken øl skulle være SønderjyskE's fan-øl. Den er siden blevet et stort hit

Da de tre fætre for et par år siden renoverede malteriet og bryggeriet, fik de tænkt historien ind lige fra første mursten blev sat, og fabrikken er i dag mål for mange firmaudflugter med mere. Lige som flere lokale foreninger har haft mulighed for at afholde arrangementer i de historiske rammer.

Fuglsang-koncernen har med andre ord haft held til at knytte fortid, nutid og fremtid sammen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Danmark

I Nordjylland har de flyttet et fyrtårn: Men det er ikke første gang, en fantastisk flytning vækker opsigt

Annonce