Annonce
Sydjylland

Sønderjysk delegation kæmper imod afgifter på overskudsvarme

Det vurderes, at datacentre i 2030 vil forbruge en femtedel af det samlede strømforbrug i Danmark. Overskdusvarmen fra den indsustri alene vil kunne dække forbruget i 80-85.000 husstande. Arkivfoto: Bo Nielsen
Skatteudvalgets lovforslag L82 om beskatningen af overskudsvarme får kritik af en delegation, der består af sønderjyske borgmestre og repræsentanter fra energisektoren. Ifølge dem vil forslaget blot forværre mulighederne for at genanvende varmen fra datacentre.

Regionalt: En delegation bestående af sønderjyske borgmestre, Viborgs borgmester og repræsentanter fra energisektoren mødtes torsdag formiddag med skatteudvalget for at drøfte deres kritik af lovforslag L82, der skal ændre beskatningen på overskudsvarme fra eksempelvis datacentre.

- Vores intention er at få udvalget til at trække lovforslaget L82 tilbage igen, så de helt standser med at arbejde videre på det, fortæller Søren Schmidt Thomsen, der er sekretariatsleder i SEP Sønderjylland, der er en del af delegationen.

Tilbage i marts indgik alle daværende partier i Folketinget en politisk aftale, der skal sørge for at forbedre udnyttelsen af overskudsvarmen fra virksomheder og samtidigt forenkle reglerne på området. Skatteudvalget har derfor fremsat lovforslag L82, der fjerner en værdiafgift på 33 procent af det, som virksomheden tjener på varmen. I stedet for værdiafgiften, bliver beskatningen byttet til en fast mængdeafgift på den overskydende energi: 25 kr. i afgift per gigajoule varme.

Lovforslaget L82 er på denne baggrund blevet beskyldt for at forværre virksomhedernes incitament til at genanvende overskudsvarmen:

- De fleste steder i dag er situationen, at de virksomheder, der producerer overskydende varme, gerne vil give varmen væk gratis, men med lovforslaget vil der automatisk være en afgift, forklarer Søren Schmidt Thomsen.

Afgiften vil blive opkrævet af de fjernvarmecentre, der tager den overskydende varme til sig - og det vil i sidste ende blive dyrere for forbrugerne at genanvende overskudsvarmen, der ellers ville gå helt til spilde.

Annonce

Den kritiske delegation

Delegationen til foretræde torsdag den 16. januar 2020:

  • Søren Schmidt Thomsen, sekretariatsleder af SEP Sønderjylland
  • Erik Lauritzen, borgmester i Sønderborg Kommune
  • Henrik Frandsen, borgmester i Tønder Kommune
  • Hans Peter Geil, borgmester i Haderslev Kommune
  • Thomas Andresen, borgmester i Aabenraa Kommune
  • Ulrik Wilbek, borgmester i Viborg Kommune
  • Kristian Brøns Nielsen, formand for Viborg Fjernvarme
  • Thomas Volder, formand for Datacenterindustrien

Tvivl om beskatningen

Ifølge socialdemokratiets skatteordfører og medlem af skatteudvalget, Troels Ravn, så er den nuværende værdiafgift af overskudsvarmen også mangelfuld:

- Den nugældende vederlagsbeskatning har i en lang række tilfælde givet anledning til tvivl om det endelige afgiftsniveau og også en vis tilfældighed i beskatningen. Den usikkerhed vil blive reduceret med de foreslåede regler.

- Motiveringen bag lovforslaget er, at vi får nogle fornuftige rammer, så vi kan reducere udslippet af drivhusgasser med 70 procent inden 2030, og at vi får nogle afgiftsregler, som er enklere og lempeligere, end dem vi ellers har haft, fortsætter Troels Ravn.

Delegationen, der forholder sig kritisk til lovændringen, fremhævede til torsdagens foretræde en udregning, foretaget af COWI på vegne af Energistyrelsen, som viste, at selv en afgift på 10 kr. per gigajoule ville umuliggøre udnyttelsen af overskudsvarmen fra et datacenter i Viborg. Den spildte varme ville være i stand til at dække 3-4 byer af Viborgs størrelse.

- Når der kommer folk, der har hænderne helt nede i mulden og siger, at det vil have en negativ påvirkning, så er det klart, at det gør indtryk. Vi lytter og går i dialog med Skatteministeriet på vegne af foretrædet i dag, fortæller Troels Ravn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Sydjylland For abonnenter

Tage kæmpede mod tyskerne, men blev siden nazist: - Du skal vide, at vi ikke tror, du var en Forbryder

Annonce