Annonce
Aabenraa

Sønderjysk DF'er på vej ud: Viceborgmester overvejer et farvel

Ejler Schütt fotograferet fra sin plads i byrådssalen. Den forlader han formentlig med udgangen af 2021. Arkivfoto: Søren Gylling
Når kommunalvalget afvikles næste gang i 2021, vil Dansk Folkepartis Ejler Schütt være 77 år. Det "tenderer henimod, at dette er min sidste periode".

Aabenraa: Han er kendt for sine bastante udmeldinger og udtalelser. I læserbreve, på facebookopslag og i byrådssalen i Aabenraa. Men om lidt mindre end to et halvt år er det sandsynligvis forbi.

Viceborgmesteren i Aabenraa Kommune, Ejler Schütt fra Dansk Folkeparti, er formentlig i gang med sine sidste år som aktiv politiker.

- Jeg er frisk nok, og det kan være farligt at melde den slags ting ud for tidligt, for man kan miste noget af sin indflydelse, men jeg overvejer kraftigt, at det skal være slut. Det er ikke noget, som er 100 procent sikkert. Det tenderer dog henimod, at dette er min sidste periode, siger han.

Hvis viceborgmesteren gør alvor af de overvejelser, vil grænsekommunen få en ny viceborgmester med indgangen til 2022, efter at Ejler Schütt har siddet på den post, siden Venstres Thomas Andresen blev borgmester første gang efter kommunalvalget i 2013.

Annonce

Ejler Schütt

Født 19. september 1944. Han fylder altså 75 år om mindre end to måneder.

Ejler Schütt har været medlem af tre partier: Ud over Dansk Folkeparti gælder det også Det Konservative Folkeparti, som han brød ud af og dannede det, der blev kaldt Liberal Borgerliste, sammen med Jan Køpke Christensen.

I forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007 blev han ikke valgt til byrådet ved valget i 2005.

Har været medlem af DF siden 2006, og siden 2014 har han været viceborgmester i Aabenraa Kommune.

Ejler Schütt er gift med Karin, bor i Løjt Kirkeby, har to voksne børn og fire børnebørn, et på 17 år og trillinger på 9 år.

Desuden havde Karin og Ejler Schütt også en søn, der døde af kræft i 2012.

Svært farvel

Ejler Schütt erkender, at det bliver svært at sige farvel efter 30 år i lokalpolitik, for "det fylder meget i min hverdag", men der er jo noget med et løfte.

Et løfte, han har givet sin hustru, Karin, om at stoppe.

Faktisk lovede han for flere år siden, at han ville forlade politik ved valget i 2017, men han tog altså en periode mere, og ikke mindst af den grund har han nu blikket rettet imod udgangen.

- Jeg træffer beslutningen inden for det næste halve år. Politik er stadig meget interessant, jeg er fit for fight, men meget kan jo ske i løbet af kort tid, siger han.

En oplagt afløser

Skulle Ejler Schütt ende med at holde fast i sin antagelse om at ville kvitte sit byrådsarbejde, er det gode spørgsmål naturligvis, hvem der så skal være hans afløser. Og her peger Schütt selv på formanden for teknik- og miljøudvalget, Arne Leyh Petersen, der kom i byrådet ved valget i 2017.

- Det bør helt klart blive Arne. Han er kommet godt efter det, han håndterer sin formandspost fint, og han sidder også i økonomiudvalget, lyder begrundelsen fra den nuværende viceborgmester.

På spørgsmålet om, hvad Schütt vil bruge sin tid på, når han forlader byrådet, svarer han blandt andet rejser.

- De Vestindiske Øer og Australien står højt på min ønskeliste. Men også lidt sport og kortspil. I Tønder har jeg nogle gode venner, som jeg har spillet whist med i over 50 år, siger han.

Ejler Schütt i sin have i Løjt Kirkeby i forbindelse med sin 70-årsfødselsdag i 2014. Havearbejde er dog ikke hans favorithobby. - Havearbejde handler mere om pligt end lyst, siger han. Arkivfoto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Ko-broen i Gesten er privat ejendom

Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce