Annonce
Aabenraa

Sønderjysk erhvervsliv presser på for elafgiftsændring

Formand for Udviklingsråd Sønderjylland (URS), Leif Friis Jørgensen og URS medlem, borgmester i Aabenraa Kommune Thomas Andresen bakker op om Dansk Fjernvarmes forslag om at sænke elafgiften for kollektive varmepumper, så det bliver rentabelt at videreopvarme den megen overskudsvarme fra de kommende datacentre og den øvrige industri til brug i fjernvarmenettet. PR-foto

En delegation af medlemmer fra Udviklingsråd Sønderjylland tager til Christiansborg for at mødes med en række syd- og sønderjyske folketingspolitikere om en ændring af elafgiften.

Annonce

Aabenraa: Det skal være nemmere at udnytte spildvarmen fra de kommende datacentre, herunder det største og senest tilkomne - Apples datacenter udenfor Aabenraa. Derfor presser Udviklingsråd Sønderjylland (URS) nu på for at få folketingspolitikerne til at kigge på afgifterne på området.

- Der er både et stort miljømæssigt og erhvervsmæssigt potentiale i at udnytte industriel spildvarme i fjernvarmenettet. Både den megen spildvarme fra de kommende datacentre, men også overskudsvarme fra kølehuse og produktion. Det er ikke teknologien, der er barrieren - tværtimod. Det er lovgivningen, siger formand for Udviklingsråd Sønderjylland, Leif Friis Jørgensen i en pressemeddelelse.

For at udnytte den megen overskudsvarme fra datacentrene og i industrien i fjernvarmen er det nødvendigt at varme den yderligere op fra 35-40 grader til cirka 60-70 grader. Det gøres mest effektivt og miljørigtigt ved at benytte store eldrevne varmepumper. Men elafgiften er så høj, at det p.t. ikke er rentabelt.

Derfor bakker Udviklingsråd Sønderjylland nu op om brancheorganisationen Dansk Fjernvarmes forslag om en sænkning af elafgiften på lige præcis kollektive varmepumper. En sådan afgiftsændring vil ikke blot være en gevinst for miljøet og energiudnyttelsen. Det vil også give de mange sønderjyske virksomheder inden for greentechs nye muligheder.

Annonce

Statsjob

Mandag den 2. oktober, dagen før Folketingets åbning, drager en delegation af medlemmer fra Udviklingsråd Sønderjylland til Christiansborg for at mødes med en række syd- og sønderjyske folketingspolitikere. På dagsordenen er overskudsvarmeproblematikken, men også emner som udflytning af statsjob, tiltrækning og fastholdelse af kvalificeret arbejdskraft, samt behovet for ny, vækstunderstøttende infrastruktur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Annonce