Annonce
Aabenraa

Sønderjysk erhvervsliv presser på for elafgiftsændring

Formand for Udviklingsråd Sønderjylland (URS), Leif Friis Jørgensen og URS medlem, borgmester i Aabenraa Kommune Thomas Andresen bakker op om Dansk Fjernvarmes forslag om at sænke elafgiften for kollektive varmepumper, så det bliver rentabelt at videreopvarme den megen overskudsvarme fra de kommende datacentre og den øvrige industri til brug i fjernvarmenettet. PR-foto

En delegation af medlemmer fra Udviklingsråd Sønderjylland tager til Christiansborg for at mødes med en række syd- og sønderjyske folketingspolitikere om en ændring af elafgiften.

Aabenraa: Det skal være nemmere at udnytte spildvarmen fra de kommende datacentre, herunder det største og senest tilkomne - Apples datacenter udenfor Aabenraa. Derfor presser Udviklingsråd Sønderjylland (URS) nu på for at få folketingspolitikerne til at kigge på afgifterne på området.

- Der er både et stort miljømæssigt og erhvervsmæssigt potentiale i at udnytte industriel spildvarme i fjernvarmenettet. Både den megen spildvarme fra de kommende datacentre, men også overskudsvarme fra kølehuse og produktion. Det er ikke teknologien, der er barrieren - tværtimod. Det er lovgivningen, siger formand for Udviklingsråd Sønderjylland, Leif Friis Jørgensen i en pressemeddelelse.

For at udnytte den megen overskudsvarme fra datacentrene og i industrien i fjernvarmen er det nødvendigt at varme den yderligere op fra 35-40 grader til cirka 60-70 grader. Det gøres mest effektivt og miljørigtigt ved at benytte store eldrevne varmepumper. Men elafgiften er så høj, at det p.t. ikke er rentabelt.

Derfor bakker Udviklingsråd Sønderjylland nu op om brancheorganisationen Dansk Fjernvarmes forslag om en sænkning af elafgiften på lige præcis kollektive varmepumper. En sådan afgiftsændring vil ikke blot være en gevinst for miljøet og energiudnyttelsen. Det vil også give de mange sønderjyske virksomheder inden for greentechs nye muligheder.

Annonce

Statsjob

Mandag den 2. oktober, dagen før Folketingets åbning, drager en delegation af medlemmer fra Udviklingsråd Sønderjylland til Christiansborg for at mødes med en række syd- og sønderjyske folketingspolitikere. På dagsordenen er overskudsvarmeproblematikken, men også emner som udflytning af statsjob, tiltrækning og fastholdelse af kvalificeret arbejdskraft, samt behovet for ny, vækstunderstøttende infrastruktur.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce