Annonce
Tønder

Sønderjysk film sikrer sig endnu en pris

Instruktør Frelle Petersen (forrest) modtager prisen for sit stille, sønderjyske drama "Onkel". På billedet er også sognepræst og medlem af filmjuryen Susanne Charlotte Knudstorp, juryformand og medlem af Landsforeningens bestyrelse Peter Hundebøll (til venstre) samt Landsforeningens formand Søren Abildgaard. Foto: Lars Aarø.
Filmen Onkel med primært sønderjyske amatørskuespillere i de bærende roller har sikret sig en Gabriel, der er Landsforeningen af Menighedsråds egen filmpris. Med hæderen følger 15.000 kroner samt en kirkelig markering af en nordisk kvalitetsfilm.
Annonce

TØNDER: Filmen har sit helt eget tempo, og den er gået sin stille sejrsgang gennem de danske biografen. Anmelderne har rost den til skyerne, den har vundet priser i ind og udlandet, og nu kan filmen Onkel og instruktør Frelle Petersen føje endnu et skulderklap til den sønderjyske succes.

Således har Onkel netop sikret sig filmprisen Gabriel, der er Landsforeningen af Menighedsråds egen filmpris. Med hæderen følger 15.000 kroner samt en kirkelig markering af en nordisk kvalitetsfilm.

Det er ikke så tit, man oplever dating i folkekirken, men jeg er glad for, at mange har givet givet udtryk for, at det fungerer fint i historien.

Frelle Petersen, prisvindende instruktør

Annonce

Dating i Klosterkirken

Frelle Petersen er selvsagt glad for, at Onkel vinder Gabriel filmprisen.

- Min fortælling foregår blandt andet i en kirke, hvor en kærlighedshistorie udspiller sig. Det er ikke så tit, man oplever dating i folkekirken, men jeg er glad for, at mange har givet givet udtryk for, at det fungerer fint i historien, siger Frelle Petersen i en udsendt pressemeddelelse.

Omtalte scene foregår i Klosterkirken i Løgumkloster, hvor blandt andet et lokalt kor medvirker. I det hele taget er Onkel båret af primært helt lokale amatørskuespillere.

Frelle Petersen har i sin research til filmen boet og hjulpet til med arbejdet på den gård, Stenbjerg ved Emmerske, hvor filmen foregår. Instruktøren har castet skuespillere indenfor en radius af 15 km for at opnå den rette accent af sønderjysk. De to hovedroller spilles af virkelighedens onkel og niece, Jette Søndergaard, fra Løgumkloster, og altså Peter Hansen Tygesen, der bor på Stenbjerg. Sidstnævnte var blandt andet nomineret til en Bodil for bedste mandlige birolle.

Annonce

Flere priser

Peter Hansen Tygesen vandt godt nok ikke, men Onkel modtog en Bodil i kategorien Bedste manuskript.

Selv om Onkel er særdeles dansk i sit sønderjyske ophav og lokationerne, så er filmens centrale dilemma så universelt, at filmen fik verdenspremiere og endda vandt hovedprisen i Japan på Tokyo International Film Festival.

Instruktør Frelle Petersens debutfilm var Hundeliv, mens han før det var instruktørassistent på blandt andet Hvidstengruppen, R og Tarok.

Frelle Petersen, der er opvokset ved Aabenraa, har blandt flere andre hædersbevisninger også modtaget JydskeVestkystens kulturpris. Den modtog han i januar i år som anerkendelse for blandt andet at have skabt en ny type hjemstavnsfortællinger.

Gabriel

Gabriel-filmprisen er en kirkelig markering af en nordisk kvalitetsfilm. Formålet med prisen er blandt andet at belønne anstrengelser for at skabe kirkeligt vinklede film.

Sidste år gik prisen til "Unge Astrid" skrevet af Pernille Fischer Christensen og Kim Fupz Aakeson. Filmen handler om den unge Astrid Lindgreen. Samme år modtog tv-dramaserien "Herrens veje" en særpris fra Landsforeningen af Menighedsråd, der står bag uddelingen af filmprisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce